[script_envigo] window.addEventListener("load", function(){ $(document).on('click', '.carhub-nWrapper a[href*=#]', function(e) { e.preventDefault(); var scrollID = $(this).attr('href').split('#')[1]; var getTopposition = $("#" + scrollID).offset().top; $("html, body").animate({ scrollTop: getTopposition - $('.van-h-menu-bar').height() }, 1000); }); }); [script_envigo_end]
SaveSave
(Nederlands) Wijzigen

POLESTAR EDUCATIEVE SERIE

Veelgestelde vragen

Ontdek de wereld van Polestar: veelgestelde vragen over het opladen

Tijdens onze reis door de wereld van Polestar hebben we ons tot dusver gericht op de Polestar 2 om te zien hoe deze auto zich onderscheidt van de rest.

Maar hoe doet de Polestar elektrische auto het in het dagelijks leven?

In dit laatste deel van onze reeks kijken we letterlijk en figuurlijk onder de motorkap en beantwoorden we veelgestelde vragen over elektrische voertuigen en rijbereik.

Thuis opladen: wat heb je nodig?

Net als iedere andere auto die volledig elektrisch is, moet de Polestar 2 opgeladen worden wanneer de accu leeg is. Voor de meeste mensen is thuis of op het werk opladen de beste oplossing, omdat de auto op deze manier gedurende lange tijd kan opladen wanneer deze niet in gebruik is. Ben je onderweg en is opladen nodig, dan kun je de Polestar heel eenvoudig opladen in een van de meer dan 100.000 openbare laadpalen in Nederland.

Wat de situatie en de beste optie voor het opladen van jouw Polestar ook is, ervoor zorgen dat de accu opgeladen blijft is een fluitje van een cent.

Als je thuis oplaadt en toegang hebt tot een privéparkeerplaats, is een Wallbox-oplaadpaal een echte aanrader om snel en handig op te laden. Ben je in een nieuwe stad en huur je bij Hertz een Polestar 2, hou dan bij het zoeken naar hotels en huisjes rekening met toegang tot laadpalen.

Iedere Polestar 2 beschikt over een oplaadkabel en een boordlader. Aan een standaard AC wallbox met een 3-fase-16A-adapter kan deze auto worden geladen met een vermogen tot 11 kW. Het is belangrijk om te onthouden dat de Polestar op deze wijze kan opladen met een maximaal vermogen van 11 kW. Dit betekent dat de Polestar 2 niet sneller laadt dan 11 kW, als je probeert op te laden aan een laadpaal met een hoger kW.

Het wordt sterk aanbevolen om alleen de Polestar 2-oplaadkabel die bij de auto hoort te gebruiken. Deze is speciaal ontworpen voor gebruik met jouw Polestar en om schade aan de accu te voorkomen. Tegelijkertijd zorgt deze kabel ervoor dat je auto zo snel en efficiënt mogelijk wordt opgeladen.

Als je thuis een oplaadpaal installeert, raden we aan om een lastverdelingsfunctie toe te voegen. Zoals de naam aangeeft, voorkomt de lastverdeling buitensporig energieverbruik, waardoor zowel de accu van de Polestar 2 als uw portemonnee worden gespaard. Je kunt eventueel een standaard stopcontact gebruiken, hoewel de meeste veiligheidsvoorschriften dit niet aanraden als permanente oplossing.

Hoe laad je een Polestar 2 op

Of het nu de 1ste of de 100ste keer is dat je oplaadt, het kan nooit kwaad om eventjes het geheugen op te frissen over de beste manier om jouw Polestar 2 op te laden. Volg de onderstaande stappen om de accu van een Polestar op te laden.

Open de oplaadklep van je Polestar en verwijder de beschermklep van de aansluiting.

Duw de aansluiting van de oplaadkabel helemaal in het stopcontact. Je merkt dat het op een gegeven moment automatisch vergrendelt.

Volg de instructies in het menu van het oplaadstation om toestemming te geven en met opladen te beginnen. Je kunt ook het oplaadpercentage van de accu beheren, in het geval dat je de accu niet volledig wilt opladen. Voordat het opladen kan beginnen, voert het oplaadstation een isolatietest uit die ongeveer één minuut duurt.

Zodra het opladen is begonnen, begint de ledlamp op de oplaadaansluiting groen te knipperen. Als je bij de Polestar naar binnen kijkt, zie je dat de centerdisplay van de bestuurder de resterende geschatte oplaadtijd weergeeft. Mochten er zich bij het opladen problemen voordoen, dan wordt dit ook op het centerdisplay weergegeven.

Wens je het opladen te stoppen, gebruik dan de knop om te stoppen naast het stopcontact. Als je stopt met snelladen, kun je niet automatisch hervatten omdat het oplaadstation opnieuw toestemming vereist. Je auto ontgrendelen betekent meestal niet dat je stopt met snelladen.

Hoelang duurt het om op te laden?

De oplaadtijd voor je Polestar 2 varieert afhankelijk van de oplader die je gebruikt. Bijvoorbeeld, als je de auto aansluit wanneer de accu bijna leeg is, dan duurt het opladen tot 100% met een 11kW AC oplader ongeveer acht uur. Als je slechts één uur oplaadt, kun je nog steeds ongeveer 60 kilometer met de auto rijden.

Voor sommige ritten, zeker in de stad, is 60 kilometer meer dan genoeg voor een dag. Onthoud dat als je thuis kunt opladen tot 22 kW, je Polestar 2 maximaal 11 kW kan opnemen.

Je Polestar 2 kan ook worden opgeladen tot 155 kW met een DC-lader. Opladen tussen 10% en 80% neemt dan soms slechts 35 minuten in beslag.

Omdat het langer duurt om de accu tussen 80 en 100% op te laden, kan het tijdens een lange reis beter zijn om twee keer te stoppen en niet helemaal op te laden, in plaats van één keer stoppen en tot 100% op te laden.

De reden waarom normale stopcontacten niet worden aangeraden is omdat standaard een 230 V stopcontacten met 10 A zo’n 40 uur nodig is om een lege accu volledig op te laden en 5 uur om 60 km te kunnen rijden. Hoewel 60 km een schatting is, is het beter om de afstand met een korreltje zout te nemen. Factoren zoals temperatuur, verkeer en wind spelen mee in hoe efficiënt de accu kan zijn.

Hoe kan ik openbare oplaadpunten vinden?

Overal in Nederland vind je openbare laadpalen. Op openbare parkeerplaatsen, bij winkels, restaurants en pompstations. Je hoeft niet ver te zoeken om je Polestar 2 op te laden.

Er zijn een aantal handige apps voor telefoons en websites om je te helpen het dichtstbijzijnde oplaadpunt te vinden. In de Polestar kunt je oplaadlocaties bekijken door de vooraf geïnstalleerde Google Maps-app te gebruiken. Druk hiervoor op de knop op de centrale display of vraag Google om de laadstations weer te geven.

Om voor het opladen te betalen, is het handig om een zogeheten laadpas te hebben. Met deze pas is betalen voor het opladen een stuk eenvoudiger.

Over het algemeen is een elektrische auto goedkoper dan een auto die op brandstof rijdt. Eigenaren van elektrische auto’s besparen op zowel brandstof als wegenbelasting.

Het is mogelijk om de zogeheten Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) aan te vragen als je een elektrische auto koopt of leaset. Je kunt deze subsidie aanvragen op de website van de Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO).

Range anxiety of rijbereik

Net als iedere andere EV wordt het bereik van de Polestar 2 bepaald door een aantal factoren. Dingen om rekening mee te houden zijn het formaat van de accu, de grootte van de wielen en het algehele gewicht van het voertuig.

De rij-omstandigheden hebben ook invloed op het bereik. Wegomstandigheden en temperatuur spelen allemaal een rol in de efficiëntie van jouw Polestar. Bij koud weer is het bereik minder dan bij warm weer. Je kunt dit omzeilen door de auto op te warmen terwijl hij nog aangesloten is, waardoor je meer energie hebt tijdens het rijden.

Het is belangrijk om na te denken over je eigen rijstijl. Net zoals bij ieder ander voertuig geldt: hoe sneller en agressiever je rijdt, hoe kleiner het bereik.

De Polestar heeft een paar handige trucjes achter de hand om er het uiterste uit te halen. Dankzij het eenpedaalsysteem van de Polestar 2, haalt je het meeste uit het regeneratieve remsysteem en vermindert je het algehele energieverbruik. Om tijdens de reis je bereik in de gaten te houden, kunt je de ingebouwde assistent van de Polestar gebruiken en er rekening mee houden.