Eigenlijk geheel onterecht is Groningen niet de eerste stad waar we aan denken als we een Nederlandse stad willen bezoeken. Steden zoals Amsterdam en Utrecht blijven populairder. Het is een stad die in sommige opzichten hetzelfde te bieden heeft als die andere steden: u kunt er heerlijk winkelen, een terrasje pakken en wandelen. Maar het heeft ook veel unieke bezienswaardigheden die absoluut een bezoekje waard zijn.
De bekendste hoogtepunten zijn natuurlijk de Martinitoren, het Groninger Museum, het nationaal park Lauwersmeer en de Martinikerk van Groningen. Maar zelfs als u deze bezienswaardigheden al eens heeft gezien, kunt u tijdens een tweede bezoek nog veel meer ontdekken. We doen graag een aantal suggesties:
Sint Anthony Gasthuis
Het unieke gasthuis, dat dit jaar 500 jaar bestaat, is in 1517 gesticht om armen en zieken op te vangen. Tot 1644 werden pestlijders hier ook ondergebracht en van 1702 tot 1844 werd het achterste gedeelte als dolhuis gebruikt. Op zondags mochten de stadjers, de inwoners van de stad Groningen, tegen betaling de de verwarde zielen bezichtigen. Vanaf 1844 diende het als gasthuis voor ouderen en tegenwoordig worden de 39 woningen in het hofje verhuurd aan personen van alle leeftijden. Een van de woningen is zelfs ingericht als B&B voor korte of langdurige verblijven.
De zandstenen poort aan de Rademarkt is prachtig versierd en geeft toegang tot de binnenplaats.
Watertoren Noorderbinnensingel
Watertoren Noorderbinnensingel, ook wel bekend als de Duiventil, is een van de twee watertorens in de stad. Het werd in 1908 gebouwd en is ruim 45 meter hoog. Het indrukwekkende bouwwerk heeft een Barhausenreservoir van 1000 m3 en staat op een ijzeren draagskelet. Het is aangewezen als Rijksmonument en wordt gebruikt voor zakelijke, feestelijke en culturele evenementen.
Sterrebos Live Muziekkoepel
Iedere zomer weer kunt u in deze prachtige tuin genieten van een reeks concerten. Iedere derde zondagmiddag van de maand kunt u van 14.30 tot 16.30 uur meezingen en bewegen op aangrijpende muziek. De koepel is gebouwd in 1926 en heeft een prachtige akoestiek in het sfeervolle Sterrebos. De entree is gratis en er zijn 100 zitplaatsen beschikbaar. Wilt u zeker weten dat u een plekje krijg, dan neemt u gewoon uw eigen klapstoeltje mee.
Het Prinsenhof en de Prinsentuin
Bent u er even aan toe om de drukte van de stad achter u te laten? Op enkele meters van de Martinitoren staat het monumentale pand het Prinsenhof Groningen. Terwijl het geluid van de stad geleidelijk aan stiller wordt, voelt u zich direct thuis in het grand café, het hotel of restaurant. Wilt u in Groningen overnachten, dan kan dit in een van de 34 luxekamers.
Hier houdt het niet op. Achter de Prinsenhof ligt namelijk de prachtige Prinsentuin, een renaissancetuin met een rozentuin, kruidentuin en schitterende berceaus; paden die met bomen overgroeid zijn. Het is volledig ommuurd, dus zelfs hier hoort u de geluiden van de stad niet. Met mooi weer is de theeschenkerij geopend en ieder jaar wordt het festival Dichters in de Prinsentuin georganiseerd.
Het Pepergasthuis
Misschien dat u al van de Peperstraat heeft gehoord: het is de locatie om naartoe te gaan voor een avondje uit in Groningen. Jazzfeesten, rock ’n roll en underground club Shadrak: het is werkelijk een gezellig gebied voor iedereen. Maar midden in deze gezelligheid ligt een mooi en rustig hofje: het Pepergasthuis aan de Peperstraat. Officieel heeft het de naam het Geertruidsgasthuis en werd gebouwd in 1405 als gasthuis voor pelgrims. In 1594 werd het een wooncomplex voor oude stadjers. Het mooie hofje is door het groote publiek te bezoeken.
Dat er genoeg te zien en te doen is in Groningen, merken we al. Wilt u het meeste van de stad kunnen bekijken tijdens uw bezoek, overweeg dan eens een auto te huren. Zo kunt u naast de bezienswaardigheden van de stad zelf, ook de omgeving eens induiken. Ideaal als u via de trein of bus richting de stad reist.