In het jaar 1184 kreeg Den Bosch stadsrechten, waardoor het nu een van de oudste steden in het land is. Helaas heeft de stad wel heel wat voor de kiezen gekregen; Den Bosch is het middelpunt geweest van een aantal oorlogen. Het is dan ook geen wonder dat de stad beschikt over indrukwekkende verdedigingswerken, zoals de wallen en de grachten. In andere steden, zoals Rotterdam of Amsterdam, is niets meer terug te vinden van de stadsmuren, maar gelukkig is dit in Den Bosch niet het geval. Naast de verdedigingswerken heeft de stad ook een aantal andere historische bezienswaardigheden om te bewonderen. In deze blogpost hebben we de historische hoogtepunten van de stad op een rijtje gezet. U zou een auto kunnen huren en een dagje door Den Bosch toeren om alle hoogtepunten te bekijken.
De Sint-Janskathedraal is een van de indrukwekkendste gotische bouwwerken in het land. De bouw begon in 1380 en eindigde pas in 1529, wat vrij normaal is voor zo’n immens gebouw. Daarnaast heeft het gebouw ook nog een aantal make overs gekend; oorspronkelijk waren er twee torens, de westtoren en de middentoren, maar na een enorme brand in 1584 werd de middentoren vervangen door de nog altijd bestaande koepel.
De fraaie kerken en gebouwen van de stad werden natuurlijk beschermd door de verdedigingswerken van de stad. De poorten bestaan helaas niet meer, maar er zijn toch nog wat sporen van de poorten overgebleven. Zwarte stenen geven nu aan waar de poorten en de ommuringen vroeger stonden. In de Visstraat is dit goed te zien. Waar nu de Schapenmarkt is stond vroeger de oudste poort deze werd helaas al in de 14e eeuw afgebroken. De stad kende ook een aantal waterpoorten. Ook hier is niet veel van terug te vinden, maar van de zuidelijke waterpoort is nog wel het voetstuk te zien.
De Citadel in Den Bosch is een voormalig fort op loopafstand van de binnenstad. Deze werd in 1637 gebouwd tot aan 1645. Om het fort een groot en vrij schootsveld te geven werd besloten alles binnen 4 hectare rondom het fort te slopen. Hierdoor is de wijk Ortheneind, de Sint-Pertrus- en de Pauluskerk gesloopt. Het schootsveld werd later De Plein genoemd. In 1874 begon men pas weer met het gebied te herbouwen.
Den Bosch is een stad die de tand des tijd goed heeft doorstaan. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de indrukwekkende verdedigingswerken die de stad kon beschermen tegen schade. Deze zijn wellicht nu overbodig geworden, maar we zijn blij dat ze er nog zijn om te bewonderen.