Leven als een Parijzenaar: culinaire hoogtepunten in de stad

Page author

door Hertz - 06 April 2020

Leven als een Parijzenaar: eten in Parijs 

De Franse hoofdstad heeft natuurlijk van alles te bieden: de Eiffeltoren beklimmen, de Mona Lisa bewonderen in het Louvre, flaneren over de Champs-Elysées en winkelen in de Rue de Rivoli.

En het is geen geheim dat u in Parijs ook heerlijk kunt eten. Fransen staan erom bekend veel aandacht en tijd te besteden aan het nuttigen van hun maaltijd. Het is dus niet voor niets dat Parijs zichzelf profileert als de gastronomische hoofdstad van de wereld.

En hoe kunt u Parijs nu beter ontdekken dan met een huurauto van Hertz?

Wat zijn de bekendste gerechten uit Parijs?

Als u aan de Franse keuken denkt, denkt u waarschijnlijk aan de Parijse keuken. In werkelijkheid heeft iedere streek zijn eigen specialiteiten. Denk bijvoorbeeld aan crêpes uit Bretagne, quiche lorraine uit de Elzas, of de Provençaalse keuken, die gekenmerkt wordt door het gebruik van olijfolie en kruiden. Maar wat moet u nu echt in Parijs proberen?

Croque-monsieur

De croque-monsieur lijkt wel wat op onze tosti. Het is een geroosterde sandwich met ham en kaas. Vaak vindt u op de croque-monsieur crème fraîche of bechamelsaus. De croque-monsieur wordt doorgaans geserveerd met rauwkost, zoals sla of tomaat. Wanneer deze Franse tosti met een ei wordt geserveerd, wordt deze een croque-madame genoemd.

Waar de naam “croque-monsieur” vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat het gerecht ergens in de negentiende eeuw ontstond. Het gerecht verscheen voor het eerst op een menukaart in 1910. U kunt bij iedere brasserie wel een croque-monsieur krijgen.

Croque-monsieur

Croissants

De croissant is misschien wel een van de bekendste en meest laagdrempelige Franse specialiteiten. Croissants zijn een soort viennoiserie (luxebroodjes), en worden gemaakt van zoet bladerdeeg dat in de vorm van een halve maan wordt gerold. Ze worden vaak bij het ontbijt gegeten.

Maar wist u dat croissants eigenlijk uit Oostenrijk komen? Volgens de overlevering zouden ze zijn ontstaan tijdens de belegering van Wenen in 1683. Om de overwinning op de Ottomanen te vieren, zouden de Oostenrijkers deze “wassende maan”-broodjes hebben uitgevonden. Marie-Antoinette, dochter van de Oostenrijkse keizerin, zou ze vervolgens hebben meegenomen naar Frankrijk toen ze werd uitgehuwelijkt aan Lodewijk XVI. Er is geen historisch bewijs voor deze verhalen.

Croissants zijn bij iedere bakkerij te krijgen.

Croissants

Macarons

Macarons zijn luchtige, ronde koekjes met een zachte amandelvulling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en smaken, zoals bijvoorbeeld pistache, chocola, vanille of framboos, maar ook gezouten karamel, groene thee en rozenblaadjes.

Waar macarons precies vandaan komen, is onduidelijk. Sommigen geloven dat Catharina de Medici ze heeft uitgevonden, anderen beweren dat ze uit een achttiende-eeuws karmelietenklooster komen. Hoe dan ook, macarons zijn zonder twijfel een Parijse specialiteit.

U vindt macarons overal en nergens, maar het is zeker de moeite waard om te zoeken naar een banketbakker die ze zelf maakt.

Macarons

Escargots (slakken)

Frankrijk staat natuurlijk bekend om het eten van slakken, en dit moet u in Parijs dan ook echt uitproberen. Meestal wordt het Bourgondische recept gebruikt. Hierbij worden de slakken in hun slakkenhuis geserveerd. Ze zijn gegarneerd met knoflook, kruiden en boter. Maar omdat ze zo populair zijn, geven restaurants vaak ook hun eigen draai aan de slakken, en worden er bijvoorbeeld ook Roquefort, truffels of currysauzen gebruikt.

Frankrijk is trouwens niet het enige land waar slakken gegeten worden. Van oudsher werden ze genuttigd op het platteland in heel Zuid-Europa. Pas in de twintigste eeuw werden ze expliciet met de Franse haute-cuisine geassocieerd.

Escargots (slakken)

Franse uiensoep

Wat typerend is voor de Franse keuken, is dat gerechten vaak gemaakt zijn van ingrediënten die u toch al in uw keuken heeft liggen. Dit is ook zeker waar voor uiensoep. De soep wordt vaak geserveerd met stukjes brood en kaas, zaken die in Frankrijk niet bijzonder duur zijn. Hierdoor is het een heerlijk en eenvoudig recept voor een koude winterdag.

Volgens de legende zou Lodewijk XV het recept honderden jaren geleden hebben uitgevonden.

Waar te eten in Parijs?

Nu we het beste eten in Parijs voor u hebben opgesomd, vraagt u zich misschien af in welke restaurants u het best terecht kunt. We zetten hier een paar tips voor u op een rijtje.

Ontbijten bij Holybelly  

U gaat de Eiffeltoren beklimmen? Dan kunt u wel wat extra energie gebruiken. Ga voor een stevig ontbijt naar Holybelly in het 10e arrondissement, niet ver van het station Gare du Nord. Hier geniet u van gerechten die van de beste ingrediënten zijn gemaakt. Holybelly is op twee locaties te vinden: op nummer 5 van Rue Lucien Sampaix bestelt u heerlijke pannenkoeken, eieren met bijgerechten, dagelijkse specialiteiten en koffiespecialiteiten. Nummer 19 serveert een seizoensgebonden ontbijt en een heerlijke bourbonboter die u met uw reisgezel kunt delen. Dit café staat bij de lokale bevolking bekend om zijn lekkere ontbijt, goede koffie en uitstekende bediening. Dit is de plek bij uitstek om uw dag goed te beginnen.

Eetbare kunstwerkjes bij Popelini

Gek op hapjes die eigenlijk te mooi zijn om op te eten? Dan moet u zeker de Popelini proberen. Dit roomzachte hapje in een krokant jasje zit vol crème-achtige praline-, nougat, passievrucht- en vanillesmaken. De kleurrijke hapjes zijn te vinden in speciale Popelini-winkeltjes in het 3e, 7e en 9e arrondissement. Ideaal voor een snel, zoet hapje onderweg, of om als souvenir mee naar huis te nemen.

Escargots bij Hôtel du Nord

Anders dan de naam doet denken, is Hôtel du Nord geen hotel. Het is een hip restaurant met een ontspannen sfeer. U stapt hier binnen in een ruimte met zwart-witte tegels op de vloer, smetteloos wit tafellinnen en sfeervol kaarslicht. U geniet hier van simpele en authentieke gerechten waarin de lokale smaken helemaal tot uiting komen. Bestel een seizoensgebonden soep, geroosterd Frans kalfsvlees en sluit de maaltijd af met een romige pavlova. Ook kunt u hier terecht voor escargots. Hôtel du Nord ligt niet ver van het station Gare de l’Est.

Koffie bij Marlette

Marlette is een echte hotspot voor ontbijt en lunch in de wijk Montmartre. Het begon ooit als biologische brood- en taartenwinkel, maar is ondertussen uitgegroeid tot een eetgelegenheid met heerlijke superfoods, granola, soep en broodjes. Maar de echte hoogtepunten zijn hier eigenlijk de heerlijke koffie van branderij Coutume en de romige taarten.

Fondue bij Le Refuge des Fondue

Zin in een heerlijk avondje fonduen met uw vrienden? Dan bent u bij Le Refuge des fondue aan het juiste adres. U betaalt een vaste prijs en u begint met een “apéro” met kaas, augurk, olijven, ham en aardappel. Vervolgens kunt u kiezen uit een fondue bourguignonne of savoyarde (met kaas of vlees).

Het restaurant ligt niet ver van het metrostation Anvers, midden in de iconische wijk Montmartre. Wel is het verstandig om van tevoren te reserveren.

Ook zo’n zin in een weekendje Parijs? Ontdek de stad van de liefde (en het heerlijke eten) door een auto te huren bij Hertz.