De Zuidelijke Nederlanden is een historische regio die grofweg bestaat uit delen van Noord-Brabant, Limburg en het omvatte ook het huidige België en Luxemburg. Dit gebied behoorde eeuwenlang tot het Habsburgse Keizerrijk, waardoor er tegenwoordig vele prachtige historische steden te vinden zijn. In deze blogpost gaan we langs schitterende historische bezienswaardigheden in Eindhoven, Antwerpen, Brussel en Maastricht. Deze zijn ieder uniek en zorgen gehaaid voor een onvergetelijke reiservaring.
We nemen als beginpunt Eindhoven. Velen kennen de stad als de geboorteplaats van Philips, maar de geschiedenis van Eindhoven begint al in het jaar 1232. De Genneper Watermolen is bewijs van hoe oud de stad werkelijk is. De Watermolen is gevestigd in de plaats Gestel en is in 1587 compleet herbouwd, nadat hij was verwoest in de Tachtigjarige oorlog. De molen is helaas niet meer in bedrijf, maar hij opent op zondagen wel zijn deuren aan publiek. Als je bekend bent met de werken van Vincent van Gogh komt de molen misschien bekend voor; het gebouw is namelijk terug te vinden in een aantal van zijn werken.
Ook de Sint-Catharinakerk is een bezoekje waard. Het is zeker niet de oudste kerk van Nederland, maar dit rijksmonument is zeker een van de mooiste. Het heeft de tijd en oorlogen goed doorstaan, waardoor het ontwerp van architect Pierre Cuypers grotendeels in originele staat nog te bewonderen is.
Onze volgende bestemming is Antwerpen. Een van de grootste aanraders is het Stadhuis van Antwerpen. Het prachtige gebouw is het bekendste gebouw van de stad en wordt gezien als een levendig monument. Er worden rondleiding gegeven en hierbij zal je van kelder tot zolder bekend worden met het gebouw. De exposities, met een hele boel prachtige werken, kan je ook gerust bekijken tijdens uw bezoek. Dit jaar viert het gebouw zijn 450ste verjaardag, dus dit is het perfecte moment om te gaan.
Van Antwerpen gaan we door naar Brussel. De kerk van de grote Zavel deze ligt in de luxe wijk Zavel. Het is niet alleen de kerk die aandacht zal trekken, maar ook de winkels, eetgelegenheden en de vooral de antiekzaakjes. De 15e-eeuwse kerk is geheel in gotische stijl en heeft 11 prachtige gebrandschilderde ramen die meters hoog zijn. Het is wat we een echte blikvanger noemen.
Als je terug richting Nederland gaat dan kan je via Maastricht gaan en het Dinghuis nog snel bezoeken. In de Middeleeuwen waren er 2 gerechtshoven in het gebouw aanwezig. Dit waren het Brabantse en het Luikse. De stad werd toen der tijd nog bestuurd door twee personen. De Hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik. Het gebouw verloor haar functie na de bouw van het nieuwe stadhuis. Het leuke is dat de verdeling in het gebouw nog goed te zien is.
Hoewel de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden geen geheel meer zijn, kunnen we nog steeds zien dat we wel een gedeelde geschiedenis hebben. Het is voor iedere reiziger een prachtige ervaring en ook zeer leerzaam.