Roadtrip rond het IJsselmeer

Page author

door Hertz - 26 July 2021

In een klein land als Nederland, verwacht je misschien niet dat een rondje om een meer ruim een halve dag in beslag neemt. Het IJsselmeer is als voormalige binnenzee echter veel meer dan zomaar een meer. Samen met de omliggende dorpen vormt het een historisch belangrijke en boeiende regio die garant staat voor dagenlang onafgebroken genieten van natuurschoon, historie en cultuur.

Meer dan een meer


Al meer dan tweeduizend jaar geleden maakte de Romeinse aardrijkskundige Pomponius Mela melding van een groep meren op de locatie van het huidige IJsselmeer en hij noemde dit Lacus Flevo. Door stijging van de waterspiegel brokkelde de wallen rond de eilanden af en ontstond een grote aaneengesloten baai van de Noordzee die Zuiderzee werd genoemd. Tussen de napoleontische tijd en het midden van de 19e eeuw nam de visserij op de Zuiderzee nog grotere vormen aan door de steeds verdere verzilting van het water en groeide dorpen als Volendam, Marken, Huizen, Bunschoten-Spakenburg, Harderwijk, Urk en Vollenhove uit tot vissersdorpen. De geschiedenis van deze actieve vissersregio is tot op de dag van vandaag te bezichtigen en te beleven in deze dorpen die rond de voormalige binnenzee liggen.

Polder

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn polders, het poldermodel en zelfs het polderen, maar wie weet nou werkelijk hoe de grootste polder van ons land is ontstaan en waarom? De Flevopolder is als door de mens ontgonnen land een uniek gebied dat grenst aan de gordel met voormalige vissersdorpen rond het IJsselmeer. Naast verschillende herinneringsmonumenten zijn er ook initialieven om de historie inleven te houden met archieven, beelden en Museum Flevoland.

Zeven Provinciën


De historie van Nederland is onlosmakelijk verbonden met varen en ‘ontdekkingsreizen’ en die historie is tastbaar in Batavia Land. Deze scheepswerf aan de kust van het Markermeer heeft zich ontwikkeld tot een centrum voor historische scheepsbouw, gericht op educatie en onderzoek. Tussen 1985 en 1995 werd op deze locatie gewerkt aan de reconstructie van het VOC-schip Batavia uit 1628. Daarna startte een nieuw project en werd de kiel gelegd van een replica van de Zeven Provinciën, een linieschip uit 1665 en het vlaggenschip van Michiel de Ruyter. Door brand en de financiële situatie is dit project stil komen te liggen, maar het project is nog altijd te bezichtigen naast het kleine museum dat de geschiedenis van de scheepsvaart vertelt.

Roadtrip Zuiderzee

Het rondje rond het meer waar we eerder over spraken, is eigenlijk een meerdaagse en verrassend leuke historische ontdekkingstocht langs vestingen en vissersdorpen, Hanzesteden en herenhuizen en een inkijkje in het leven bij, rond en op het water. Monnickendam, Volendam en Marken zijn druk tijdens het toeristenseizoen, maar zonder meer de moeite waard. Hoorn en Enkhuizen voeren de tocht naar het noorden, waarna uiteraard de Afsluitdijk volgt die een attractie op zich is en zeker de nodige tijd en aandacht verdient. Vervolgens gaat de tocht via het Friese Hindeloopen richting het zuiden naar Urk. Als UNESCO werelderfgoed was Schikland eeuwenlang een eiland in de Zuiderzee en vertelt daarmee een verhaal dat ook de volledige aandacht verdient. Een prachtige gelegenheid om hier de nacht door te brengen. Via Hanzestad Kampen voert de tocht naar Overijssel waar niet alleen het landschap, maar ook de geschiedenis weer totaal anders is. Tot slot kan de tocht afgerond worden bij Naarden-vesting en het Muiderslot, waar ook weer een uniek stuk geschiedenis beleefd kan worden. Het spreekt voor zich dat een huurauto van Hertz en enkele hotelovernachtingen voor deze roadtrip noodzakelijk zijn.

Attractie op de zeebodem


Wie naast de boeiende historie over de vissersindustrie en het ontstaan van Flevoland op zoek is naar afleiding, kan terecht bij een varieteit aan attracties. In de Orchideeën Hoeve kunt u tijdens het seizoen verschillende werelddelen bezoeken die vertegenwoordigd worden door planten en bloemen, maar ook dieren zoals papegaaien, vissen, schildpadden en aapjes. Walibi Holland spreekt natuurlijk voor zich, wat weer niet het geval is voor het Blote Voeten Zeebodempad. Op deze route van ongeveer 2,5 kilometer lang, die je dus bij voorkeur op de blote voeten aflegt, vertellen borden de geschiedenis van het gebied, de begroeiing en de invloeden van de Nederlandse seizoenen.