SaveSave
(Nederlands) Wijzigen

Rij elektrisch

Opladen van een elektrisch voertuig

Opladen

Opladen van een elektrisch voertuig

Elektrische voertuigen (EV's) worden aangedreven door accu’s die energie leveren aan elektromotoren, waardoor de wielen in beweging worden gebracht. De accu opgeladen houden is essentieel om het voertuig in beweging te houden en is net zo gemakkelijk als tanken in een auto die op benzine of diesel rijdt.

We leggen u hier alles uit wat u moet weten over het opladen van een elektrische auto: stap-voor-stap instructies, waar u kunt opladen, hoelang het duurt om op te laden en hoe ver je op een volle accu kunt rijden. We leggen ook uit hoe de verschillende vermogensniveaus van laadstations, de gemiddelde kosten voor het opladen van een EV en hoe u de oplaadstatus kunt controleren.

Hoe

Hoe werkt het opladen?

Het opladen gebeurt door de EV aan te sluiten op een elektriciteitsbron, het zogenaamde laadstation. Eenmaal aangesloten op het laadstation, gebruiken EV's hun laadpoort en ingebouwde lader om de externe stroom om te zetten in batterijlading. Terwijl volledig elektrische auto's (BEV's), zoals de Tesla Model 3, moeten worden opgeladen bij een laadstation. Hybride voertuigen worden opgeladen bij een laadstation en worden bijgetankt bij een tankstation.

Laadniveau's

EV's kunnen op drie verschillende vermogensniveaus worden opgeladen:

Thuis netwerk (2-3kW)

Deze verschillende vermogensniveaus hebben gevolgen voor de plaats waar u kunt opladen (thuis of op een openbare plaats), alsook voor de apparatuur en de tijd die nodig is om op te laden.

Thuisladers gebruiken langzame laadapparatuur. Voor langzaam laden wordt een standaard stopcontact gebruikt en voor snel laden is een krachtigere bron vereist.

Publiekelijk laden (7-22kW)

Stopcontacten kunnen worden vergeleken met het elektriciteitsnet waarop een oven is aangesloten. Sommige EV's worden geleverd met een standaard oplaadsnoer, waarmee je kunt opladen als er een stopcontact binnen bereik is.

Snelladen (50kW+)

Snelladers zijn te vinden bij openbare oplaadstations. Deze bieden snellere oplaadtijden dan niveau 1- en niveau 2-stations en zijn ideaal als u in een kortere tijd een stroomstoot nodig heeft.

Regeneratief remmen

EV-batterijen krijgen ook energie via een proces dat regeneratief remmen (regen braking) wordt genoemd. Regeneratief remmen gebruikt koppel om de auto te vertragen, waarbij energie wordt teruggewonnen die normaliter verloren gaat bij niet-elektrische auto's door gebruik te maken van een inverter om energie van de remmen om te zetten.

Hoewel regeneratie de lading van de batterij verbetert, is het niet de primaire bron van laden voor volledig elektrische voertuigen (BEV's). Voor maximale prestaties is een oplaadstation nodig om de batterij weer op te laden.

Hoe laad ik een elektrisch voertuig op?

Het opladen van een EV is net als het tanken van benzine/diesel auto, maar in plaats van te tanken bij een tankstation, gebruik je een stekker bij een oplaadstation. Gebruik de volgende stappen om een Model 3 op te laden bij een Tesla Supercharger:

 • Open de klep van de laadpoort via het touchscreen of door op de klep te drukken.
 • Haal de laadstekker uit het dock en steek deze in de laadpoort van de auto. Tijdens het opladen knippert het logo in de laadpoort groen.
 • Het touchscreen informeert je over het oplaadpercentage en de geschatte resterende tijd. Wij raden aan tot 80% op te laden.
 • Als het opladen klaar is, druk je op de knop van de connector totdat het logo wit wordt. Haal de stekker uit de auto en hang deze terug in het laadstation.

De Tesla Model 3 is geschikt voor alle EV-laadstations, aangezien hij is uitgerust met een Type 2-aansluiting.

De toekomst van autoverhuur

Huur elektrisch

Waar

Waar kan ik de auto opladen?

Naast thuis opladen, bieden openbare en particuliere oplaadstations u een plek om op te laden en uw reis te hervatten. Er zijn momenteel meer dan 500.000 Shell Recharge-stations te vinden in heel Europa - ons goedgekeurde netwerk van oplaadstations. U vindt er ook meer dan 10.000 Tesla Supercharger-stations, die u kunt vinden via het touchscreen in uw auto.

Omdat ze slechts weinig ruimte innemen, kunnen EV-laadstations zich op soortgelijke locaties bevinden als benzinestations, zoals langs de snelweg of zelfs bij benzinestations, maar ook op locaties die niet geschikt zijn voor benzinestations. Dergelijke locaties zijn onder meer openbare parkeergarages, parkeerplaatsen voor kantoren en winkels en zelfs drukke straten in het centrum.

Er zijn verschillende manieren om openbare laadstations te vinden. In een Model 3 verschijnen Tesla Supercharger-stations als rode pinnen op het navigatiescherm. U kunt ook de bliksemschicht op het touchscreen aanraken of via spraakopdrachten om locatieopties vragen.

Er zijn ook apps beschikbaar, zoals Shell Recharge, om de dichtstbijzijnde oplaadlocatie te vinden.

Laadtijd

Hoelang duurt het om een elektrische auto op te laden?

De oplaadtijd voor elektrische auto's varieert afhankelijk van de grootte van de batterij en het vermogen van het laadstation. Ook het automodel is van invloed op de oplaadtijd: fabrikanten als Tesla en anderen hebben verschillende modellen met verschillende oplaadtijden.

Als u echter het vermogensniveau van een oplaadstation kent, weet u of u een langzamere of snellere oplaadervaring kunt verwachten. Indien beschikbaar, raden wij u aan om laadstations in de volgende volgorde te kiezen:

 • Tesla Superchargers: Voeg tot 275 kilometer in slechts 15 minuten
 • Snelladers: Ideaal voor langere ritten met korte stops
 • Openbare laadpalen: Bereik een gedeeltelijke tot volledige lading in 5-8 uur
 • Langzaam: Geschikt voor thuis of lokaal gebruik, minder voor lange reizen

Kosten

Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Het thuis opladen van een EV blijkt de meest betaalbare en gangbare optie te zijn, waarbij eigenaars doorgaans 80% van het opladen thuis doen. Een gemiddeld huishouden dat een EV bezit, betaalt zo’n 20 cent per kilowattuur (kWh) energie die wordt gebruikt om op te laden, wat neerkomt op een gemiddelde van 9,20 euro per keer dat een EV volledig is opgeladen.

Hoeveel kost het om een EV op te laden aan een openbare laadpaal? Dat varieert, maar het is altijd betaalbaarder - en groener - dan benzine tanken. Hoewel er gratis openbare oplaadstations bestaan, vragen de meeste stations een vergoeding op basis van het kWh-verbruik en soms ook de voor de duur van het opladen.

Shell Recharge is een voorbeeld van een netwerk van laadstations die betaalbare tarieven bieden. Ze maken ook deel uit van het goedgekeurde netwerk van Hertz-stations en maken deel uit van onze huurovereenkomsten - waardoor u geen extra kosten hoeft te betalen voor het opladen wanneer u bij ons een auto huurt. *

Er zijn ook andere oplaadstations beschikbaar en de aanbieder van het oplaadstation zal u het gebruik ervan rechtstreeks aanrekenen. Net zoals de tarieven voor opladen thuis variëren, kunnen ook de tarieven bij openbare oplaadstations variëren, zelfs binnen dezelfde stad.

Ongeacht de afstand van uw reis, zal het opladen van een EV zeker kostenbesparingen opleveren in vergelijking met het tanken van een auto die op benzine of diesel rijdt.

*Dit is met uitzondering van huurperioden langer dan 29 dagen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zie uw huurvoorwaarden voor elektrische voertuigen voor meer informatie.

Bereik

Hoe ver kan een elektrische auto gaan op één lading?

Elektrische auto's kunnen verschillende rij bereiken halen, afhankelijk van:

 • Merk en model
 • Grootte van de batterij
 • Hoeveel de batterij is opgeladen

De meeste EV's leggen met gemak meer dan 300 kilometer af op één volle lading. Veel Tesla-modellen kunnen zelfs nog verder gaan. Aangezien de EV-technologie voortdurend evolueert, wordt verwacht dat deze actieradius de komende jaren zal toenemen.

Net als bij een reguliere auto met een verbrandingsmotor zijn de weersomstandigheden en de rijstijl van een elektrische auto van invloed op de actieradius van de auto. Hard remmen of snel optrekken verbruikt bijvoorbeeld meer energie, ongeacht of een voertuig op benzine/diesel of elektrisch rijdt. Door op een rustige manier te rijden, zal het voertuig geen energie verspillen waardoor een langere afstand afgelegd zou kunnen worden.

Ook het gebruik van andere stroom verbruikende accessoires aan boord kan de accu uitputten. Dit geldt onder meer voor entertainmentsystemen, verlichting en airconditioning.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit gebeurt als u uw lading in de gaten houdt, geeft uw Model 3, wanneer het een lage lading detecteert, meerdere waarschuwingen en suggesties voor laadstations in de buurt via pop-up meldingen.

U kunt de lading van uw Model 3 op verschillende manieren controleren. De batterijmeter, die op een prominente plaats op het touchscreen wordt weergegeven, geeft de resterende lading aan met een numeriek percentage, een statusbalk en kleurveranderingen (van groen naar geel naar rood), en de actieradius van de batterij geeft de geschatte resterende kilometers aan. Met behulp van de spraakbesturingstechnologie van de Model 3 kunt u uw auto ook vragen om een update van de batterijlading.

Bent u klaar om op te laden en uw manier van rijden te herontdekken? Ga voor meer informatie over EV's naar onze hub voor elektrische auto's.

Opladen van een elektrisch voertuig

Touchscreen | Rij-informatie

Courtesy of Tesla, Inc.

Regeneratief remmen

Courtesy of Tesla, Inc.

Stekkeren

Courtesy of Tesla, Inc.