10 kerstmarkten om te ontdekken in 2022

Wat is er nu fijner dan rond de kerst warme chocolademelk drinken en cadeautjes inslaan op een kerstmarkt?

Kerstmarkten komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze Christkindlmarkt of Weihnachtsmarkt genoemd worden. Het gaat om tijdelijke markten die in de adventsperiode gehouden worden. Dresden's Striezelmarkt is de oudst bekende markt en werd in 1434 voor het eerst georganiseerd. Vaak kun je er terecht voor eten, drinken en kerstspullen.

Tegenwoordig worden kerstmarkten niet alleen in Duitsland gehouden. In Nederland vallen er ook geweldige kerstmarkten te ontdekken. We zetten hier de beste kerstmarkten in Nederland en omstreken op een rijtje.

Kerststad Valkenburg

Een van de beste kerstmarkten van Nederland vind je ongetwijfeld in het zuiden van ons land, in Valkenburg. Ieder jaar wordt de stad omgetoverd in een winters sprookjestafereel.

Valkenburg staat natuurlijk bekend om zijn mergelgrotten. Je vindt er dan ook twee ondergrondse kerstmarkten: in de Gemeentegrot en in de Fluweelengrot. In de Wilhelminagrot kun je een van de mooiste kerststallen van heel Europa bewonderen. Wie liever bovengronds blijft, kan terecht bij Santa’s Village, waar je een kerstboom van wel veertien meter hoog kunt aanschouwen.

Wanneer: 30 november t/m 30 december 2022

Meer weten

Dickensfestijn Deventer

Een van de beroemdste kerstverhalen is zonder meer A Christmas Carol van Charles Dickens. Ebenezer Scrooge, een verbitterde oude vrek, krijgt op kerstavond bezoek van drie geesten, die hem zijn verleden, heden en toekomst laten zien.

In Deventer komt in december de wereld van de 19de-eeuwse schrijver tot leven. In het historische Bergkwartier kun je gedurende meerdere dagen maar liefst 950 personages uit de boeken van Dickens ontmoeten. Ook kun je er terecht voor antiek en sieraden, boeken en kunst, gemberkoek en cider.

Wanneer: 10 en 11 december 2022

Meer weten


Christmas market

Royal Christmas Fair The Hague

Deze kerstmarkt bevindt zich te midden van een buitengewoon decor in het historisch centrum van Den Haag. De kerstmarkt is dus prima te combineren met een bezoekje aanhet Binnenhof, Paleis Noordeinde, ambassades, musea en winkelgebieden als de Denneweg, de Plaats en het Plein. Ook kun je na afloop heerlijk uitwaaien op het strand van Scheveningen.

Je vindt er heerlijke ambachtelijke producten. Op zoek naar een zakelijk uitje? In de verwarmde Parasolbar of in het Royal Christmas House kun je tal van arrangementen boeken.

Wanneer: 8 t/m 23 december 2022

Meer weten

Ice Village Amsterdam

Ook in de hoofdstad worden er meerdere kerstmarkten georganiseerd. Ice Village is zeker een van de kleinere markten op deze lijst, maar bevindt zich wel te midden van een uniek decor, namelijk op het Museumplein voor het Rijksmuseum.

Natuurlijk kun je hier heerlijk eten en drinken in de bistro of kerstinkopen inslaan op de wintermarkt, maar daarnaast is er ook een schaatsbaan. Sportievelingen kunnen dus hun schaatsen aantrekken en op donderdag- en zaterdagavonden Silent Disco on Ice bijwonen.

Wanneer: 14 t/m 26 december 2022

Meer weten

Kerstmarkt Vesting Bourtange

Het vestigingsdorp Bourtange ontstond tussen 1580 en 1593 tijdens de Tachtigjarige Oorlog en deed lang dienst als verdedigingswerk. Dit historische stadje is dus de ultieme plek voor een kerstmarkt.

Op het marktplein is een enorme kerstboom te vinden. Verspreid over de verschillende pleinen en bastions vind je bijna 100 kramen met eten, drinken en een divers kerstassortiment. Kerstkoren en artiesten brengen je helemaal in de kerstsfeer.

Wanneer: zaterdag 3, 10 ,17 en zondag 4, 11 en 18 december 2022

Meer weten

Kerstmarkt Keulen

Een van de grootste en beroemdste Duitse kerstmarkten is die van Keulen, op zo’n 90 km van Roermond. Je vindt er vele verlichte kraampjes met de beroemde Dom van Keulen op de achtergrond.

Keulen beschikt over meerdere kerstmarkten. Naast de beroemde markt bij de Dom is er ook een markt bij het Schokolademuseum, waar je allerlei lekkernijen in kunt slaan. Keulen heeft zelfs een kerstmarkt die zich richt op de LGBTQ+-community.

Ga je met kinderen een weekendje naar Keulen? Combineer de kerstmarkt dan met een uitje naar het nabijgelegen Phantasialand!

Wanneer: 17 november t/m 23 december 2022

Meer weten


Christmas market

ThriftTale's Vintage Kerstmarkt Enschede

Zoek je de perfecte kerstoutfit voor de feestdagen, maar wil je ook een beetje aan het milieu denken? Dan ben je bij ThriftTale’s Vintage Kerstmarkt aan het juiste adres. Het magazijn van ThriftTale wordt gedurende drie dagen ondergedompeld in de kerstsfeer.

In het grote assortiment aan tweedehands kleding voor zowel heren als dames vind je vast je gading. Je vindt er onder andere rokken, broeken, tops, jurken, jassen, truien en blazers. Of je nu op zoek bent naar een glamoureuze avondjurk of een fijne warme winterjas, je vindt het wel bij ThriftTale.

Wanneer: 9, 10 en 11 december 2022

Meer weten

Landleven Winter

Waar anders dan in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem beleef je nu ouderwetse gezelligheid? Niet alleen vind je er een groot aantal standhouders, maar je kunt ook zelf aan de slag in een van de workshops.

Zo wordt er een broodbakwedstrijd georganiseerd, kun je een stookcursus volgen met Wijbrand Pauw en treedt het koor Between Two Rivers op met sfeervolle kerstmuziek. In The Dutch Cottage kun je leren haken. En wat dacht je van een rondje of twee op de schaatsbaan.

Wanneer: 9, 10 en 11 december 2022

Meer weten

Kerstmarkt Brussel

Ook bij onze zuiderburen kun je terecht voor kerstmarkten. De grootste Belgische kerstmarkt vind je in Brussel. Er zijn meer dan 240 kraampjes met lekkernijen en kerstspullen.

Daarnaast is er een imposante kerstboom, een schaatsbaan en een reuzenrad, dat door 18.000 lampjes wordt verlicht. Maar het hoogtepunt is misschien toch wel de lichtshow Magic Monkey met het thema “wereldreis”.

Wanneer: 25 november 2022 t/m 1 januari 2023

Meer weten


Christmas market

Kerstmarkt Münster

Voor een echte traditionele kerstmarkt moet je natuurlijk naar Duitsland en gelukkig bevinden een paar van de beste kerstmarkten zich net over de grens. Münster, zo’n 70 km over de grens bij Enschede, is een eeuwenoude Hanzestad en beschikt over maar liefst zes kerstmarkten.

De oudste kerstmarkt, rond het stadhuis, staat bekend om zijn nostalgische draaimolen. De Aegidii Kerstmarkt beschikt over een grote kerststal. Voor Westfaalse specialiteiten moet je in het kerstdorp bij de Kiepenkerl zijn.

Wanneer: 21 november t/m 23 december 2022

Meer weten

En? Welke kerstmarkt ga jij dit jaar bezoeken?