24 uur in Amsterdam Oost

Amsterdam staat bekend om de vele evenementen en activiteiten die er het hele jaar door plaatsvinden. Verder is de stad ook een favoriete bestemming als stedentrip door de musea, de levendige winkelstraten en gewldige restaurants. Maar Amsterdam is een stad die altijd blijft verrassen; van aparte nieuwe winkeltjes tot hippe evenementen, je ervaart bij ieder bezoek wat nieuws. Een leuk voorbeeld is 24H Amsterdam. Je kunt 5 keer per jaar, 24 uur lang genieten van Amsterdam op z’n best. Het evenement richt zich bij iedere uiting op een ander stadsdeel. Op de dagen 13 en 14 februari kunnen we Amsterdam Oost 24 uur lang onveilig maken.

Wat kan je er nou eigenlijk van verwachten? Nou, verwacht dat theaters, musea, clubs, winkels en interessante gebouwen hun deuren 24 uur lang open zullen houden. Een leuk voorbeeld hiervan is Trouwen voor een dag. Er wordt een ceremonie gehouden in de trouwzaal van The Manor en daarbij kan het stel kans maken op een overnachting in de bruidssuite. De ringen, rozenboog en bruidsjurken zijn al geregeld en er hoeft alleen nog maar ja gezegd te worden.

Liever iets actiefs? Leef je uit tijdens een workshop freerunning bij VROG. Als dit te extreem klinkt kan je de trampolinedisco proberen. Dit is een zaal met talloze trampolines en muurtrampolines waar je kunt springen tot je er misselijk van wordt. Vergeet alleen niet om een paar schone binnenschoenen mee te nemen.

Dat Nederland een fietsland is weet iedereen, maar velen weten naast de bekende merken geen andere te noemen. Kenners zullen echter het designfietsenmerk VANMOOF zeker kunnen noemen en op 13 februari kan je met oprichter Taco Carlier de winkel in. Leer tijdens een workshop alles over het vak van een bike doctor en test zelf de fietsen. Je kunt vanaf 13:00 tot 17:00 ieder heel uur de tours bijwonen.

Creatievelingen kunnen terecht bij de Volksuniversiteit voor Book Art. Hierbij wordt papier van oude boeken gerecycled tot iets verrassends. Na wat snijden en vouwen kunnen er prachtige objecten uit voort komen. Laat je dus vooral inspireren. Er geldt wel een entree van €5 bij de Volksuniversiteit.

Je kunt ook aan de slag gaan bij het Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Tijdens 24H Oost kan je de drukkunst leren en een eigen letterpress poster maken. Je kunt vanaf 16:00 tot 19:00 op een van de persen een afdruk maken terwijl je geniet van live muziek.

In de avond is er ook meer dan genoeg te doen. Om te beginnen draait er vanaf middernacht een verrassingsfilm in het Kriterion. Tevens kun je na twaalven dineren bij Studio/K. Er komen dan dichters en verhalenvertellers om u boeiende stukken voor te dragen, terwijl u geniet van het heerlijke eten van de heren van Krème de la Krème. Voor een drie gangenmenu met amuse ben je zo’n €25 euro kwijt. Vergeet ook niet om van tevoren aan te melden bij Studio/K.

Houdt er wel rekening mee dat het openbaar vervoer ’s nachts niet rijdt, dus kom voorbereid door een auto of fiets te huren.

Als je al in de Valentijns-sfeer wilt komen met je geliefde kan je genieten van een heerlijk diner bij Amsterdam Roest. Deze is op de 13e, van 18:00 tot 22:00. Het motto hierbij luidt: ‘Liefde gaat door de maag’. Tijdens het dineren zijn er Valentijnsverrassingen en vanaf 22:00 zal het in een waar feest omgetoverd worden met dj en al.

Zoenen met miljoenen is misschien een raar idee, maar het is toch heel normaal. Bij Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld, kun je ontdekken hoeveel microben je uitwisselt tijdens het zoenen. De aanwezige kiss-o-meter meet dit op nauwkeurige wijze. Waarschijnlijk zal het jullie kijk op zoenen enigszins tekenen. Het is wel een originele en gedenkwaardige manier zijn om de dag door te brengen met je geliefde.

Na zoveel gedaan te hebben in zo’n korte tijd kunnen we best voorstellen dat je even de stad uit wilt. Je kan de rust opzoeken met nationaal park Zuid-Kennemerland of de Zaanse Schans door een auto te huren in Amsterdam.

Als 24H Oost naar meer smaakt kan je 12 en 13 maart alvast vrij te houden, want dan is Amsterdam West aan de beurt. De evenementen en de locatie verschillen misschien, maar het zal ongetwijfeld even leuk worden. Kijk voor meer informatie over aankomende 24H Amsterdam evenementen op de site van I amsterdam.