48 Uur in Amsterdam

Amsterdam is uitermate geschikt voor een weekendje weg. Onze hoofdstad is ook de grootste stad van het land, met bijna een miljoen inwoners. De stad ontstond in de late middeleeuwen, en dankt zijn naam aan zijn ligging aan de Amstel. In de zeventiende eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de belangrijkste handelssteden ter wereld.

Vandaag de dag biedt Amsterdam vele bezienswaardigheden. Het is de stad met de meeste musea per oppervlakte ter wereld, en ook de Wallen en de coffeeshops trekken jaarlijks vele toeristen.

Er is dus voor ieder wat wils, maar wat te doen tijdens een weekendje Amsterdam, als u niet veel tijd heeft? We zetten hier de beste attracties in Amsterdam op een rijtje.

Rijksmuseum

Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Een bezoekje aan het Rijksmuseum mag bij een weekendje Amsterdam niet ontbreken. Het museum, dat sinds 1885 is gevestigd in het Rijksmuseumgebouw dat werd ontworpen door architect Pierre Cuypers, biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Het museum beschikt over werken van onder andere Rembrandt, Vermeer en Hals.

Hoeveel tijd u kwijt bent hangt af van wat u wilt zien. Als u de hele collectie wilt bekijken, kunt u rustig rekenen op een volle middag. Echter is het ook mogelijk om alleen de beroemdste werken, zoals bijvoorbeeld De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer, te bezoeken. Reken in dat geval op twee tot drie uur.

Meer weten: https://www.rijksmuseum.nl/nl


Painting in Rijksmuseum

Anne Frank Huis

Westermarkt 20, 1016 DK Amsterdam

In juli 1942 dook de toen dertienjarige Anne met haar familie onder in het Achterhuis. De Joodse familie zou er twee jaar verblijven, tot hun arrestatie en deportatie in augustus 1944. Van de acht onderduikers van het Achterhuis overleefde alleen Anne’s vader Otto Frank de holocaust. Gedurende de tijd die Anne doorbracht op het onderduikadres schreef ze een dagboek, dat na haar dood gepubliceerd werd.

Een bezoek aan het Anne Frank Huis duurt ongeveer een uur. Houd er rekening mee dat er steile trappen zijn en dat het museum dus minder geschikt is als u slecht ter been bent. De aanbevolen minimumleeftijd is 10 jaar.

Meer weten: https://www.annefrank.org/nl

Vondelpark

Het Vondelpark werd in 1865 geopend en ligt in Amsterdam-Zuid, ten zuidwesten van de grachtengordel. Het park heette toen het Nieuwe Park, maar het werd omgedoopt tot het Vondelpark na de onthulling van een standbeeld van de dichter in 1867. Het park is gebouwd in de Engelse landschapsstijl, wat de bezoeker de indruk geeft in de natuur te kopen.

Het Vondelpark is 47 hectare groot. Je kunt een bezoek zo lang of zo kort maken als dat je wilt, maar een wandeling duurt doorgaans 30 minuten tot anderhalf uur.

Meer weten: https://www.hetvondelpark.net/


Vondelpark Amsterdam

De Pijp

De Pijp staat bekend om zijn negentiende-eeuwse revolutiebouw. De Pijp staat bekend om het Sarphatipark, de beroemde Albert Cuyp Markt en zijn internationale sfeer. Je vindt er vele gezellige restaurantjes en cafés, ideaal dus om je eerste dag in Amsterdam af te sluiten.

Reken voor een wandeling door de buurt ongeveer een uur. Uiteraard kun je nog langer blijven en neerstrijken op een van de vele terrasjes. In dat geval moet je op ongeveer 2-3 uur rekenen.

Meer weten: https://www.iamsterdam.com/nl/in-en-om-amsterdam/de-pijp

Albert Cuyp Markt

Albert Cuypstraat, 1073 BD Amsterdam

Echte Amsterdammers kennen de Albert Cuyp. Al sinds 1905 wordt de markt gehouden in De Pijp, een van de gezelligste wijken van Amsterdam. De markt is er zes dagen per week en telt 260 kramen. Hiermee is het een van de grootste markten van Europa, en u vindt er dan ook van alles: verse groenten, vis, fruit, accessoires, kleding, bloemen, stoffen, en typische Hollandse lekkernijen, zoals haring en stroopwafels.

U kunt een bezoek aan de markt natuurlijk zo lang of zo kort maken als u wilt, maar trek voor de beste ervaring twee tot drie uur uit.

Meer weten: https://albertcuyp-markt.amsterdam/

Ons Lieve Heer op Solder

Oudezijds Voorburgwal 38-40, 1012 EH Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam vind je Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, een zeer goed bewaard grachtenhuis uit de zeventiende eeuw. U vindt er historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, en zelfs een complete kerk op zolder. De kerk werd gebouwd door de welgestelde katholiek Jan Hartman (1619-1668). In de zeventiende eeuw waren openbare katholieke vieringen verboden, omdat protestanten sinds 1578 de macht hadden genomen.

Het museum is vrij klein en is dus vrij makkelijk in korte tijd te bezoeken aan het einde van de dag. Reken voor een bezoek ongeveer een uur.

Meer weten: https://opsolder.nl/

De Jordaan

De Jordaan heeft een rijke geschiedenis. De wijk was in de zeventiende eeuw al een echte volksbuurt, maar in de negentiende eeuw sloeg het verval toe en heerste er grote armoede. Dat veranderde pas halverwege de twintigste eeuw, mede dankzij betere hygiëne en gezondheidszorg, het dempen van grachten en grootschalige restauraties. Geleidelijk aan was er sprake van gentrificatie.

Een wandeling door de Jordaan is dus zeker de moeite waard. U kunt dit op eigen houtje doen of door met een rondleiding mee te lopen. Reken op ongeveer een tot twee uur.

Meer weten: https://www.amsterdamoudestad.nl/wandelroutes/jordaan

Paleis op de Dam

Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is al meer dan tweehonderd jaar een van de officiële residenties van de koninklijke familie, en is ook het officiële ontvangstpaleis van koning Willem-Alexander. In de zeventiende eeuw was het paleis het stadhuis van Amsterdam, en het staat nog steeds bekend als een van de belangrijkste gebouwen uit die tijd.

U kunt het paleis simpelweg van buiten bekijken, of tickets kopen om het van binnen te bezoeken. Houd er in dat geval rekening mee dat het paleis niet iedere dag geopend is, in verband met bijvoorbeeld staatsbezoeken. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Meer weten: https://www.paleisamsterdam.nl/


Amsterdam Palace

Rondvaarttocht over de Amsterdamse grachten

Vroeger dienden de 165 Amsterdamse grachten vooral ter bevordering van handel en transport, maar vandaag de dag komen er vooral toeristen op af. Niet zo gek ook, als u bedenkt dat de grachten sinds 2010 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Een van de beste manieren om iets van de stad te zien is dus vanaf een rondvaartboot.

Er zijn verschillende rederijen, zoals bijvoorbeeld Blue Boat Company, Stromma, Rederij Kooij, Rederij Plas en Lovers. Een rondvaarttocht duurt doorgaans ongeveer een uur.

Meer weten: https://www.iamsterdam.com/nl/zien-en-doen/rondvaarten


Amsterdam canal cruise

Bent u klaar voor een weekendje Amsterdam?