48 uur in Assen? Mis vooral dit niet…

Als snelst groeiende stad van het noorden mag Assen zich met recht de hoofdstad van de provincie Drenthe noemen. Terwijl er in 1809 nog maar 600 mensen in Assen woonde, heeft de stad sindsdien een explosieve groei gezien waar ook de industriële sector niet in achterbleef. Maar waarschijnlijk kennen we Assen nog beter van de wereldberoemde motorraces die hier al sinds 1920 plaatsvinden. Jaarlijks wordt de stad bezocht door duizenden toeschouwers die speciaal overkomen voor de Assen TT. Natuurlijk is Assen veel meer dan alleen de stad van het motorracen en daarom op ieder moment van het jaar leuk om te bezoeken: zelfs voor een paar dagen. Wat mag u niet missen als u de stad 48 uur bezoekt? Wij laten het u weten.

Rondkijken en ontspannen in Assen
Dag 1:

Begin de dag bij het Drents Museum. Het museum staat op de plek van het voormalig klooster Maria in Campis. De vaste collectie bestaat uit vaste- en wisseltentoonstellingen over de prehistorie van de provincie Drenthe. U kunt hier veenlijken bekijken zoals het meisje van Yde en het paar van Weerdinge, maar ook de oudste boot ter wereld staat hier, de Kano van de Pesse. Regelmatig zijn er bijzondere tentoonstellingen te bewonderen van ‘Dode Zeerollen’ over de Bijbelse manuscripten en objecten of ‘de gouden eeuw van China’.
Op ongeveer 10 minuten rijafstand ligt het wereldberoemde circuit van de TT Assen. Een trekpleister in de stad die u natuurlijk niet mag overslaan. Zelfs als u het circuit bezoekt als er geen race is, dan kunt u hier de adrenaline al in de lucht voelen. Als u een blik wilt werpen achter de schermen, dan kunt u een rondleiding boeken langs het snelle circuit en u heeft zelf de mogelijkheid om met uw eigen motor of auto te rijden.

Sluit de dag af door de huurauto in te stappen om een van de mooiste dorpjes in Groningen te bezoeken. Rijdt met een grote boog om het circuit van TT-assen en leg de 45 minuten af naar het vijfhoekige vestigingsdorp Bourtange. U wandelt hier langs schitterende, rode bruggetjes, de historische huizen en de vestingwallen.

Dag 2:
De eerste dag hebben we vrij veel gezien en daarom doen we het vandaag wat rustiger aan. We beginnen in het Asserbos waar u heerlijk kunt wandelen. Bij de balie van het Duurzaamheidscentrum liggen er wandelroutes klaar die voor zowel u als de kinderen leuk zijn, zoals bijvoorbeeld de kaboutertocht. In het centrum is ook een speelhoek en buiten is een waterspeelplaats waar lekker gespeeld kan worden. 

Tenslotte is Groningen, een enorm leuke stad om te bezoeken. Bezoek het Stripmuseum waarin de Nederlandse strip centraal staat, struin langs de gasthuizen in de hofjes en bezoek het kloppende hart van de stad: de Grote Markt. Misschien kunt u het zelfs niet laten om de Martinitoren te beklimmen of het Groninger Museum met zijn zeer uitgebreide collectie te bezoeken.

Hoewel Assen bekend staat om zijn adrenalinevolle races op het circuit, is er verrassend veel rust en stilte in de rest van de stad te vinden. Boek een aantal dagen in de stad en u kijkt uw ogen uit.