Autorijden in Italië - verkeersregels

Alle wegen leiden naar Rome – en als je jezelf aan de verkeersregels houdt in Italië, zul je er zonder kleerscheuren aankomen.

Wij willen graag dat jouw reis naar plan verloopt, dus raden we je aan om voor vertrek kennis op te doen over het gebied waar je naartoe reist. Hierdoor zijn onnodige kosten te vermijden: als je tijdens het rijden in de huurauto bekeuringen of boetes oploopt, ben jij verantwoordelijk voor de betaling daarvan.

Inrijverbod (Zona Traffico Limitato)

In veel Italiaanse steden zal je Zona Traffico Limitato vinden, waar er een inrijverbod geldt. Deze zones staan onder cameratoezicht. Alleen bepaalde voertuigen zoals bussen, taxi’s, en auto’s van bewoners mogen in deze gebieden rijden. Voertuigen die zonder toestemming door een ZTL rijden worden bekeurd.

Maximumsnelheden

Over het algemeen is de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 50km/u, net zoals in Nederland. Buiten de bebouwde kom is het 90km/u. Op vierbaanswegen geldt een maximum van 110km/h, terwijl het op de autosnelweg 130km/h is. Denk eraan dat deze maxima met nat weer naar beneden worden bijgesteld, en dat er flitsers in werking zijn.

Tolheffing

Italië kent twee elektronische tolsystemen, de Telepass en de Viacard, die aan de autovoorruit bevestigd kunnen worden en automatisch worden betaald. Als dit geen mogelijkheid is, zal je de tolpoortjes moeten gebruiken die apart gezet zijn voor contant en creditcardbetalingen. Een ander alternatief is om Telerent bij een van onze locaties op te halen. Met dit pasje, exclusief door ons merk aangeboden, hoeven bestuurders van een huurauto niet in de rij te staan op de snelwegen. Let op: betaling van de tol is verplicht en ontduiking daarvan kan een zware boete tot resultaat hebben.

Verkeersrichting

Automobilisten rijden in Italië aan de rechterkant van de weg, net zoals in Nederland.

Mobiele telefoons

Mobieltjes mogen in Italië niet gebruikt worden tijdens het autorijden, tenzij je handsfree apparatuur hebt. Er wordt extra goed gelet op mobiel bellen in het verkeer en overtredingen worden zwaar beboet.

Alcoholgehalte in het bloed

Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben geldt een absoluut alcohol verbod. Wij raden onze klanten aan om helemaal geen alcohol te drinken als ze moeten rijden. In het merendeel van gevallen worden overtredingen bekeurd.

Veiligheidsgordel

Passagiers en bestuurders moeten te allen tijde hun veiligheidsgordel omhebben als ze in een rijdende auto zitten. Het niet volgen van deze regel leidt tot een bekeuring.

Kinderen aan boord

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten een kinderzitje en/of een speciale veiligheidsgordel om als ze in een auto zitten. Klanten kunnen, met een extra toeslag, kinderzitjes boeken en ophalen bij al onze locaties. Overtreding van deze regel kan tot een boete leiden.

Sneeuwkettingen

Het is verplicht om met sneeuwkettingen of sneeuwbanden te rijden bij winterse omstandigheden. De Italiaanse autoriteiten hebben een lijst van wegen en regio’s waar deze verplichting zonder uitzonderingen geldt.

In midden- en noord Italië zijn al onze voertuigen standaard uitgerust met sneeuwkettingen wanneer dit door weersomstandigheden noodzakelijk is. De extra kosten hiervoor worden in de huurprijs opgenomen.

Als je jouw eigen sneeuwkettingen heeft, of niet van plan bent om in gebieden te rijden waar sneeuwbanden of –kettingen verplicht zijn, kun je een vrijwaringformulier tekenen en zullen wij de autohuurprijs naar beneden bijstellen.

In alle andere regio’s raden wij je aan om te controleren of er een noodzaak voor sneeuwkettingen zou kunnen zijn, voordat je vertrekt. Als je zonder sneeuwbanden of sneeuwkettingen rijdt, kun je een boete krijgen.

Voor meer informatie, zoals toeslag voor sneeuwbanden, kun je contact opnemen met onze reserveringscentrale op 020 201 3512.

Parkeren

Zorg ervoor dat je auto altijd veilig geparkeerd staat. Witte strepen duiden aan dat parkeren gratis is. Gele strepen betekenen gereserveerd parkeren, en blauwe lijnen betekenen betaald parkeren. Overtredingen resulteren in een bekeuring.

Lichtgevend veiligheidshesje

Het dragen van een lichtgevend veiligheidshesje is verplicht als er slecht zicht is en als je uit de huurauto moet stappen. Dit geldt aan de kant van de weg, op de vluchtstrook en parkeerplaatsen. Al onze huurauto’s zijn standaard uitgerust met een lichtgevend veiligheidshesje. Als het hesje niet in de juiste situatie gebruikt wordt, kan het een boete veroorzaken.

Dimlicht

Op autosnelwegen en vierbaanswegen is dimlicht ook overdag verplicht.

Voor meer informatie over autoverhuur in het buitenland kun je contact opnemen met onze reserveringscentrale op 020 201 3512.