Bûter, brea and griene tsiis

Bûter, brea en griene tsiis; wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries (boter, roggebrood en groene kaas, wie niet kan zeggen dat is geen echte Fries). Iedere Fries kent het verhaal van de 16de eeuwse Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, die deze uitspraak als wachtwoord gebruikte zodat hij de Friezen van de niet-Friezen kon onderscheiden. De invloed van de Friezen is ook in Nederlandse geschiedenis en cultuur terug te vinden; Mata Hari was bijvoorbeeld een Leeuwarder, maar Doutzen Kroes, Epke Zonderland en Sven Kramer zijn ook allemaal Friezen. In deze blogpost zullen we de bijzonderste plekken in Friesland delen zoals een echte Fries dat zou zeggen.

In de Friese hoofdstad, Leeuwarden (Ljouwert) is altijd genoeg te doen. In het midden van het gezellige stadscentrum is de Waag te vinden. Dit van vroeger het bonkend hart van de marktstad. Om het juiste gewicht van handelswaren te achterhalen moest men tot 1880 nog naar de Waag. Tegenwoordig dient het als een lunchroom met een groot terras.

Bij een bezoek aan Friesland is de ijssalonketen Min12 een must. Deze is praktisch alleen in de noordelijke provincie te vinden. Vele Friezen zullen zeggen dat er nergens in Nederland lekkerder ijs te vinden is.

Vanuit Leeuwarden is er de mogelijkheid wat rustigere plekken op te zoeken. Als je een auto huurt raden wij een bezoek aan de badplaats Makkum aan. Het dorp beschikt over een charmant centrum, perfect voor wandelingen. Daarnaast ligt Makkum vlak bij het IJsselmeer, waardoor het de perfecte plek is om van het strand te genieten.

Bezoek in Harlingen (Harns) een van de vele cafés. In 't Noorderke, ‘t Skûtsje en De Lichtboei is altijd gezelligheid te vinden. Daarnaast zijn er ook een aantal grote boten te vinden, aan een van de vele brede grachten in de stad. Voor een goede maaltijd kan men door naar het eetcafé Nooitgedacht, de Oase of Zeezicht.

Een leuk evenement dat meestal in de maand augustus wordt gehouden in Harlingen zijn de Visserijdagen. Het is dan één groot feest, want er is muziek, zang, dans, kunst, gastronomie en een aantal sportieve activiteiten.

De stad is ook de toegangspoort tot de Waddeneilanden. Bij eb is het mogelijk om naar een aantal eilanden te lopen, maar je kunt ook met de veerboot naar Vlieland en Terschelling. Houd er wel rekening mee dat alleen de bewoners een auto mogen rijden op Vlieland. Dit is echter niet zo in Terschelling.

De Friezen hebben altijd hun eigen cultuur gehad en deze met trots aan hun nageslacht overgedragen. Men is er zo trots op dat het hedendaags nog steeds erg leeft onder de bevolking van Friesland.