Cultuuruitje: De Vijf Beste Musea in Den Haag

Den Haag, officieel ’s-Gravenhage, is de op twee na grootste gemeente van Nederland. En hoewel het niet de hoofdstad is, is het wel de stad waar de Nederlandse regering en het parlement zijn gevestigd. Daarnaast vindt u er ook ambassades, ministeries, het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof en het Vredespaleis.

Maar Den Haag is niet alleen maar een stad voor politici en diplomaten. De stad bracht in de tweede helft van de negentiende eeuw de Haagse School voort, een kunststroming waar onder andere Jozef Israëls en Hendrik Willem Mesdag deel van uitmaakten. Den Haag is dus ook een zeer geschikt uitje voor kunst- en musealiefhebbers. In dit artikel zetten we de vijf beste musea in Den Haag op een rijtje.

Het Mauritshuis

Plein 29, 2511 CS Den Haag

Het Mauritshuis, officieel het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, is een zeventiende-eeuws stadspaleis dat gebouwd is door Johan Maurits, prins van Nassau-Siegen. Het pand is gebouwd in Hollands-classicistische stijl met Renaissance-karakteristieken. Na het overlijden van de prins in 1679 werd het paleis verhuurd aan de staat. In 1820 besloot de Nederlandse staat om het gebouw te veilen. Het werd verbouwd en op de bovenste verdieping werd het Koninklijk Kabinet van Schilderijen gevestigd.

Het museum heeft vooral zeventiende-eeuwse kunstwerken in zijn collectie, waaronder wereldberoemde schilderijen zoals het Meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer, 'Soo voer gesongen, soo na gepepen' van Jan Steen, De stier van Paulus Potter en De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn.

Vergeet tijdens uw bezoek ook vooral de Galerij Prins Willem V niet. Het is het eerste museum van ons land en beschikt over 150 werken van de oude meesters.

Meer weten: https://www.mauritshuis.nl/


Maritshuis at night

Panorama Mesdag

Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag

Het Panorama Mesdag biedt een unieke ervaring. In 1881 schilderde Hendrik Willem Mesdag het Panorama Mesdag van Scheveningen. Hij deed dit in opdracht van de Société Anonyme du Panorama Maritime de la Haye. Mesdag werd geassisteerd door zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en de kunstschilders Théophile de Bock, George Hendrik Breitner en Bernard Blommers.

Panorama’s waren in die tijd erg populair in Europa en dit panorama is een van de oudste nog bestaande panorama’s. Het cilindervormige schilderij laat een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen zien. Het schilderij werd geschilderd op het Seinpostduin, toentertijd het hoogste punt van Scheveningen, en het kostte de schilder vier maanden. Met zijn 120 meter omtrek en 14 meter hoogte is het Panorama het grootste schilderij van Nederland.

In de late negentiende eeuw werd het kunstwerk een inspiratiebron voor jonge kunstenaars. Zo zei Vincent van Gogh over het werk: "Het enige dat aan dit schilderij mankeert, is dat er niets aan mankeert". Het Panorama Mesdag is inderdaad niet alleen erg gedetailleerd, maar geeft ook een goed beeld van het vissersdorpje dat Scheveningen eind negentiende eeuw was.

Meer weten: https://panorama-mesdag.nl/


painting of boats

Atlantikwall Museum Scheveningen

Badhuisweg, 2582 JD Den Haag

Scheveningen speelde in de Tweede Wereldoorlog een strategische rol, omdat het deel uitmaakte van de zogeheten Atlantikwall. In 1940 en 1941 slaagde de Duitse bezetter er niet in om het Verenigd Koninkrijk te veroveren, en richtte zich vervolgens op Oost-Europa. De vrees was echter dat met de aanval op de Sovjet-Unie de kans op een tweefrontenoorlog toe zou nemen. Daarom werd op 14 december 1941 opdracht gegeven tot de bouw van een enorme verdedigingslinie.

Deze zou van Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens lopen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België. En dus ook via Den Haag en Scheveningen. Hoewel het strand in eerste instantie toegankelijk bleef, werd het in het begin van 1942 tot Sperrgebiet verklaard. Verboden gebied voor bewoners dus. 30.000 huizen werden gesloopt en ruim 140.000 mensen moesten het gebied verlaten.

Een deel van deze bunkers bestaat nog en is open voor publiek. De locatie aan de Badhuisweg kan iedere zondag bezocht worden. De locatie Kijkduin is eens per maand geopend.

Meer weten: https://www.atlantikwallmuseum.nl/nl/


wire on beach

Kinderboekenmuseum

Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag

Als u Den Haag bezoekt met kinderen is het Kinderboekenmuseum een bezoekje waard. Het doel van het museum is om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met jeugdliteratuur.

De tentoonstellingen zijn gericht op kinderen van verschillende leeftijden. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen onder andere kennismaken met Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous in de Papiria-tentoonstelling. Voor de allerkleinsten is er Kikker of ABC met de dieren mee, waarin bekenden als Rupsje Nooitgenoeg, Elmo, Vos en Haas, Kleine IJsbeer en Nijntje aan bod komen.

In de Voorleestent kunnen volwassenen kinderen in een intieme sfeer voorlezen. De kinderen verrijken het verhaal met omgevingsgeluiden en projecties. Ook kunnen kinderen bij de Kinderboekenambassade ambassadeur worden van hun lievelingsboek en vertellen waarom het door iedereen gelezen zou moeten worden.

Het Kinderboekenmuseum is dus de ideale plek om uw kind(eren) te stimuleren om te lezen en om zijn/haar/hun fantasie te gebruiken.

Meer weten: https://www.kinderboekenmuseum.nl/

Kunstmuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag is met 160.000 kunstwerken een van de grootste kunstmusea van Europa. Het museum werd in 1866 opgericht onder de naam Museum voor Moderne Kunst. Dit initiatief werd genomen door de Haagse politicus Hugo Ferdinand baron van Zuylen van Nijevelt en de directeur van het Mauritshuis Jean Zacharie Mazel, evenals door meerdere kunstenaars. Begin twintigste eeuw kwamen er plannen voor een verhuizing, maar deze werden uitgesteld vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, en uiteindelijk kreeg het museum in 1935 zijn huidige locatie toegewezen.

Het museum had ondertussen de ingeburgerde naam Gemeentemuseum gekregen, maar in 2019 werd deze veranderd in Kunstmuseum Den Haag.

De collectie van het museum bestaat met name uit moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. U vindt er kunststromingen terug zoals de Haagse School, het Symbolisme, De Stijl en het Bauhaus. Het museum beschikt over maar liefst 300 werken van Piet Mondriaan, evenals van Monet, Picasso, Kandinsky, Sol Lewitt, Francis Bacon en Louise Bourgeois.

Meer weten: https://www.kunstmuseum.nl/

En wat staat er tijdens uw uitje naar Den Haag op de planning? Kunst opsnuiven in een van de kunstmusea, meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog, of voorlezen in het Kinderboekenmuseum?