De beste bezienswaardigheden in Amersfoort

Als je in de provincie Utrecht bent komt u niet uit onder een bezoekje aan Amersfoort.

De eerste vermelding van Amersfoort dateert al uit 1028, en al snel daarna begon de bisschop van Utrecht de strategische ligging in te zien. Hij gebruikte de stad als uitvalbasis om de Gelderse Vallei te ontginnen.

In de eeuwen die volgden ging het economisch echter slechter met de stad, maar met de komst van de trein werd Amersfoort opnieuw een belangrijk knooppunt. Daarom besloot de regering aan het eind van de negentiende eeuw om van Amersfoort een garnizoensstad te maken.

De stad kent een rijke geschiedenis en er is van alles te beleven. Daarom zetten we 10 leuke bezienswaardigheden in Amersfoort voor u op een rijtje.

De Koppelpoort

Kleine Spui, 3811 BE Amersfoort

Een van de eerste dingen die u in Amersfoort ziet is wellicht de vijftiende-eeuwse Koppelpoort, de enige van zijn soort in Nederland. Het gaat om een land- en een waterpoort, die als functie had bezoekers wel of niet binnen te laten en tegelijkertijd de waterstand in de binnenstad te reguleren.

U kunt ervoor kiezen om de Koppelpoort toe te voegen aan een stadswandeling, maar als u wat meer tijd om handen heeft kunt u de poort ook met een gids bezoeken. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Meer weten: https://gildeamersfoort.nl/


Koppelpoort

Het Mondriaanhuis

Kortegracht 11, 3811 KG Amersfoort

Wist u dat de beroemde schilder Piet Mondriaan afkomstig is uit Amersfoort? In het geboortehuis van de schilder is vandaag de dag het Mondriaanhuis gevestigd. Naast een eigen collectie heeft het museum ook twee collecties in langdurige bruikleen en toont het twee privécollecties. Het gaat hierbij vooral om de vroegere werken van de schilder.

De collecties bevatten daarnaast ook schilderijen van andere kunstenaars, zoals onder andere Jan Schoonhoven, Cesar Domela Nieuwenhuis, Peter Struycken, Carel Visser, Ben Akkerman, André van Lier, Josef Neuhaus, Vera Molnar, Eric Saxon en Joost Baljeu.

Een bezoek duurt ongeveer 1 uur.

Meer weten: https://www.mondriaanhuis.nl/

Muurhuizen

Muurhuizen 1, 3811 EA Amersfoort

Een belangrijk onderdeel van een stadswandeling door Amersfoort is zonder meer de cirkelvormige straat Muurhuizen.

De naam van deze straat omvat eigenlijk precies waar het om gaat: aan het eind van de veertiende eeuw maakte Amersfoort een periode van economische groei door, en als gevolg daarvan werd de oude stadsmuur afgebroken. Vanaf ongeveer 1500 begon men huizen te bouwen van het materiaal van de oude muur.

Langs deze route vindt u enkele belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Museum Flehite, het ouderlijk huis van Johan van Oldenbarnevelt en de voormalige stadsgevangenis Plompetoren, ook wel de Dieventoren genoemd.

Muurhuizen is 1,3 kilometer lang.

Meer weten: https://www.vvvamersfoort.nl/nl/locaties/1677/muurhuizen

Museum Flehite

Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort

Tijdens een weekendje Amersfoort mag een bezoekje aan het Museum Flehite absoluut niet ontbreken.

De collectie vertelt de geschiedenis van Amersfoort en bestaat uit onder meer enkele topstukken zoals urnen uit de bronstijd, het zeventiende-eeuwse 'Gezicht op Amersfoort' van Mathias Withoos, het portret van Leendert Nicasiusz door Jacob van Campen, de stadssleutels van Napoleon, een biervaatje uit 1870 en een vrijheidsrok uit 1945.

Het gebouw waarin het Museum Flehite gevestigd is, is trouwens op zich al een bezienswaardigheid. Het gaat om een paar zestiende-eeuwse muurhuizen, met originele muurschilderingen.

Meer weten: https://museumflehite.nl/

Het Belgenmonument

Belgenlaan 9, 3818 ZJ Amersfoort

Het Belgenmonument vertelt een minder bekend verhaal uit de geschiedenis van Amersfoort. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel Belgen naar het neutrale Nederland. Ongeveer 30.000 Belgische militairen werden geïnterneerd door de Nederlandse regering, waarvan een deel in Amersfoort.

Al snel kwam het idee tot stand om een moment te creëren als dank voor de in Nederland genoten gastvrijheid. In 1938 onthulden koningin Wilhelmina en de Belgische koning Leopold III samen een door de Belgische architect Huib Hoste ontworpen monument.

Meer weten: https://belgenmonument.wordpress.com/


Belgenmonnument

Een rondvaarttocht door Amersfoort

Krommestraat 3, 3811 CA Amersfoort

Amersfoort is een stad die bij uitstek geschikt is voor een rondvaarttocht. U kunt de stad ontdekken vanaf het water door te vertrekken vanaf de Krommestraat.

Er zijn vier verschillende vaarroutes door de binnenstad: West, Oost, Vestingvaart en Heiligenbergerbeek. Daarnaast kunt u ook kiezen uit een van de themavaarten, afhankelijk van uw interesses. Zo is er bijvoorbeeld de Mondriaanvaart en een vaart die gericht is op de natuur. Er zijn ook vaarten speciaal voor kinderen.

Een vaart duurt ongeveer 45 minuten.

Meer weten: https://www.amersfoort-rondvaarten.nl/

Crazy Selfie

Utrechtseweg 1, 3811 NA Amersfoort

Crazy Selfie is de eerste selfiestudio van Nederland. Het gebouw zit vol met optische illusies en fototechnieken, om de gekste selfies te maken, voor je sociale media of gewoon zomaar. Met behulp van de app en de medewerkers krijgt u heel makkelijk een fantastisch resultaat.

U moet wel van tevoren reserveren. Een tijdslot duurt, inclusief voorafgaande instructies, 1 uur.

Meer weten: https://crazyselfie.nl/

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden

Kamp Amersfoort was eigenlijk een kazerneterrein van het Nederlandse leger, maar vanaf 1941 werd het door de Duitse bezetter gebruikt voor het opsluiten van gevangenen. Het ging voornamelijk om Joden, Jehovah’s getuigen, communisten, verzetsstrijders en ontduikers van de Arbeitseinsatz.

Vanaf 2004 is het Kamp Amersfoort een herinneringscentrum. Naast het buitenterrein beschikt het Nationaal Monument Kamp Amersfoort over objecten, foto’s, documenten en wisselexposities.

Meer weten: https://www.kampamersfoort.nl/

De Onze-Lieve-Vrouwetoren

Onze, Lieve Vrouwekerkhof, 3811 BN Amersfoort, Nederland

De laatgotische Onze-Lieve-Vrouwetoren is 98,33 meter hoog en is daarmee na de Domtoren in Utrecht en de Nieuwe Kerk in Delft de hoogste kerktoren van ons land. De bouw begon omstreeks 1444.

Tijdens een rondleiding van een uur beklimt u de 346 treden van de toren, terwijl de gids u leuke weetjes vertelt over het bouwwerk en over Amersfoort. Eenmaal boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Bij mooi weer kunt u zelfs Utrecht en Amsterdam zien liggen.

Meer weten: https://www.vvvamersfoort.nl/nl/onze-lieve-vrouwetoren

Birkhoven – Utrechtslandschap

2321, AC, Barchman Wuytierslaan, Amersfoort

Als u na al deze uitjes even wilt uitwaaien in het bos, dan kan dat. Vlakbij Amersfoort, aan het uiteinde van de Utrechtse Heuvelrug, ligt bosgebied Birkhoven. Het gaat om een bos van ongeveer 60 hectare, met zowel loof- als naaldbomen.

Er is een wandelroute van ongeveer 3 km en het bos beschikt over verschillende bezienswaardigheden, waaronder de bosvijver, de uitzichtheuvel en de rododendronvallei.
Meer weten: https://utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/birkhoven/gebiedsinfo


Birkhoven

Zoals u kunt zien is er van alles te doen in Amersfoort, en wat is nu een betere manier om de stad te ontdekken dan met een huurauto van Hertz?