De beste Nederlandse wetenschapsmusea onder de loep

Nederland staat al lang bekend als een land van wetenschap en techniek. We staan wereldwijd bekend als de uitvinders van bijvoorbeeld de microscoop, het ECG en Bluetooth.

De vindingrijkheid van onze landgenoten wordt tentoongesteld in de vele musea toegewijd aan de wetenschap. Bijna ieder vak wordt vertegenwoordigd, zodat wij kunnen leren van de pioniers van de Nederlandse wetenschap.

Deze unieke musea liggen over het hele land verspreidt, maar verreweg de meeste bevinden zich in de Randstad. Je hebt al met de route die wij hebben gemaakt al met drie dagen genoeg tijd om de grootste en leukste langs te gaan.

Dag 1

Gouda – Den Haag

35.5 km / 39 min

De ontdekkingstocht zal beginnen bij het Museon in Den Haag. Hier worden diverse interactieve tentoonstellingen en activiteiten aangeboden. Een goed voorbeeld is de permanente tentoonstelling “Geluid, er is meer dan je hoort”. Hier leer je alles over geluid, maar je kunt er ook leuke experimenten doen met geluidseffecten.

In “Jouw Wereld, Mijn Wereld” kom je te weten over alles dat er te weten is over onze wereld. Leer over de oerknal, de evolutie van de mens of hoe wij de natuur beïnvloed hebben. De gehele expositie staat in het teken van duurzaamheid.

Het Museon staat ook bekend om zijn constante vernieuwing. Er worden namelijk om de zoveel tijd nieuwe tentoonstellingen geopend, zoals te zien is op de Museon website.

Bezienswaardigheid: Leiden staat lang bekend als een van de belangrijkste kenniscentra van Europa. Dit is goed terug te zien in de hoeveelheid musea die er terug te vinden zijn. Reis naar Leiden om kennis op te doen in Corpus, Naturalis of Museum Boerhaave.

Route: Vanuit Gouda neem je de A12 richting Den Haag. Rij deze uit en ga links de Zuid-Hollandlaan op. Na eerste viaduct gelijk rechts afslaan. Als je dan Madurodam, het World Forum en Omniversum langs bent geweest zie je op de hoek van de President Kennedylaan en de Stadhouderslaan het Museon.

Dag 2

Den Haag – Amsterdam

68 km / 55 min

In hartje Amsterdam ligt het Nemo Science Center. Onderzoek maar liefst vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, demonstraties en workshops. Grijp naar een lab jas om te experimenteren in het laboratorium en je wetenschappelijke reis te beginnen.

Naast de het laboratorium zijn er ook activiteiten zoals Kettingreactie. Hier worden doodnormale spullen als kantoorstoelen en ballonnen gebruikt om te demonstreren hoe iedere actie een reactie veroorzaakt.

Tijdens de schoolvakanties is het mogelijk om mee te doen aan Science Live. Hierbij komen echte wetenschappers naar Nemo op zoek naar proefpersonen voor onderzoeken over allerlei onderwerpen.

Bezienswaardigheid: Het Hoogovens museum in IJmuiden toont de geschiedenis van het staalbedrijf. Het museum is gevestigd in een historisch gebouw en presenteert objecten, foto's en documenten uit de staalindustrie van vroeger.

Route: Neem vanaf Wassenaar de A44 richting Amsterdam. Houd links aan buh A4/E19 bij richting Hoofddorp en vervolgens rechts aanhouden naar de A5. Ga Via Amsterdam-Westpoort door naar Ring-Noord en sla af bij afslag 16.

Dag 3

Amsterdam – Gouda

84.8 km / 58 min

In de hoofdstad is natuurlijk veel om te zien en te doen, maar om het bij de wetenschap te houden raden we de Body Worlds tentoonstelling aan. Hier is het mogelijk om spier voor spier te zien hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.

Er zijn ook tijdelijke thema’s, zoals het huidige Happiness Project. Deze interactieve tentoonstelling laat zien hoe geluk invloed kan hebben op het lichaam en wat dat kan betekenen voor de gezondheid.

Daarnaast valt er ook veel te leren door de speciale familie rondleidingen. Deze worden gegeven door geneeskunde studenten van het AMC-UvA. Tijdens de rondleiding mag er hier en daar gevoeld en getest worden.

Bezienswaardigheid: Maak gebruik van elke gelegenheid om iets nieuws te leren tijdens de reis. Onderweg naar huis kun je daarom stoppen in Utrecht en de Sonnnenborgh Museum & Sterrenwacht bezoekenj. Alles over het heelal wordt hier haarfijn uitgelegd.

Route: Rij vanuit het centrum de Wibautstraat uit en ga links de Gooiseweg op. Als u deze helemaal uitrijdt en rechts afslaat kunt u de A9 richting Utrecht volgen. Ga vervolgens de A12 op richting Den Haag en sla bij Gouda af.