De drie leukste dagtrips vanaf Amsterdam

Statige huizen met gedetailleerde gevels langs brede grachten vormen het schilderachtige decor voor Amsterdamse musea vol unieke schatten, bijzondere vintagewinkels en hyper-creatieve drink- en eetgelegenheden. Sfeervolle, geplaveide straatjes brengen u vanaf de Amsterdamse grachtengordel naar de volgende verrassing die de stad te bieden heeft: een pittoreske verborgen tuin, een prachtige bloemenkraam met kleurrijke rozen of een eigentijdse kunstgalerie. Amsterdam is gezellig, staat vol echte Hollandse clichés en internationale uitblinkers. De stad blijft dan ook geliefd bij zowel bewoners als bezoekers.

Als u de smaak te pakken heeft en geen genoeg kunt krijgen van de Hollandse klassiekers, laat het vaarwater van de Amsterdamse grachten dan ook eens achter u. In de omgeving van Amsterdam komt u namelijk oog in oog te staan met mensen in klederdracht, ontelbare windmolens en tulpenvelden in alle kleuren van de regenboog.

1. Kinderdijk

Een windmolenpark zoals Kinderdijk vindt u nergens anders ter wereld. Negentien oude molens houden hier al eeuwenlang het water in de polders op peil. Rietgedekte boezemmolens, ronde stenen molens en een echt museummolen waar u het leven van een echte molenaar beleeft, staan langs het glinsterende water van de rivier de Lek. U wandelt hier langs het glinsterende water van de rivier, leert in het bezoekerscentrum over de rijke geschiedenis van de molens of gaat op een boottocht om de molens vanaf het water te bewonderen. U kunt hier fantastisch wandelen door het polderlandschap van groene weides, donzige wolkenluchten en pittoreske dorpen. Zet daarom de wandelschoenen achter in de auto om even goed uit te waaien in het mooie laagland van het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Van Amsterdam naar Kinderdijk: Kinderdijk ligt op maar 95,5 km van Amsterdam. Als u een auto huurt, bereikt u Kinderdijk via de A2 en E31 binnen één uur en twintig minuten.

2. De Zaanse Schans

We blijven in de sferen van molens tijdens een dagtochtje naar de Zaanse Schans. Dit woon-werkgebied staat vol houten huisjes, mooie molens en werkplaatsen van ambachtslieden. Overal waar u om u heen kijkt, ziet u een stukje Nederlandse geschiedenis. Het nostalgische gevoel dat u krijgt bij het zien van de knijpraampjes, lage deuren en houten gevels is niet te ontkennen en u kunt zelfs een stukje nostalgie meenemen vanuit een van de vele souvenirwinkels. In de omgeving van de Zaanse Schans is het heerlijk wandelen door een puur stukje Holland. Door een uniek veenweidelandschap wandelt u langs oude pakhuizen, oude windmolens en monumentale panden, terwijl die typische Nederlandse wind door de haren waait. Bovendien zijn er verschillende apps die u kunt downloaden om tijdens het wandelen alles te horen over de rijke geschiedenis van deze groene omgeving.

Van Amsterdam naar de Zaanse Schans: vanaf Amsterdam is het maar 22 km rijden naar de Zaanse Schans. Stap de huurauto in en volg de S116 en vervolgens de A10 om na zo’n 25 minuten Zaandam binnen te rijden.

3. Volendam en Marken

VooreenechtNederlandsuitje mogenVolendam en Markennietontbreken.Dezekarakteristiekevissersdorpen oponseigenplattelandbrengentraditioneelNederlandweerhelemaal tot leven. DeVolendamse dames halen hier deorigineleklederdracht vanwitte kantenmutjes,klompen enzwarterokweeruit de kast,terwijl deherenzich inlangbroeken,blempie enkrawats steken.Neem deauthentiekesfeer in u opwanneer u door de stadstruint,stap op de bootnaar hetvoormaligeiland Marken ofhuureen E-Chopper om van demooisteuitzichten tegenieten over hetMarkermeer en deGouwzee.

Van Amsterdam naar Volendam en Marken: Volendam ligt op ongeveer 23 km van Amsterdam, terwijl Marken met 25 km net wat verder ligt. Met een huurauto zijn de dorpjes goed te combineren. Voor Volendam volgt u de S116 naar de N247 richting Nieuwe Leeuwarderweg. Vervolgens neemt u de N517 naar Julianaweg. Voor Marken volgt u de N518.