De geheimzinnige grotten van St. Pieter

Je telefoon kan je thuislaten, hier heb je toch geen bereik. Het grottenstelsel onder Maastricht vormt een mysterieus labyrint waar licht, geluid en tijd niet bestaan. Laat een professionele gids je meevoeren door een deel van de 8.000 eindeloze gangen die honderden jaren geleden door mensenhanden zijn gevormd. Stap de auto in en vertrek richting het zuiden van het land om deze leuke stad met haar donkere ondergrondse gangen te ontdekken.

Een stapje terug in de tijd

Zo’n 65 miljoen jaar geleden ontstond in Maastricht een heuvelplateau van 8 kilometer lang: de St. Pietersberg. Onder deze berg is door de winning van mergel een gangenstelsel ontstaan van ruim 20.000 gangen die een totale lengte van 200 kilometer hadden. Tegenwoordig beslaan de overgebleven 8.000 gangen ruim 80 kilometer in totaal. Blokbrekers en kunstenaars hebben in de loop der eeuwen houtskooltekeningen en teksten op de muren achtergelaten die je, onder begeleiding van een gids, kunt bewonderen.

In 1794 vond een enorme explosie plaats die een reusachtige ondergrondse koepel heeft gevormd. Deze koepel ligt onder het <a "rel=nofollow" href="http://www.vvvmaastricht.nl/dagje_uit/fort_sint_pieter.html">Fort Sint-Pieter en is voor het publiek toegankelijk. Ook kan je de sporen van een bakkerij, een kapel, een ziekenboeg en waterputten terugvinden die tijdens de oorlog werden gemaakt. De grotten vormden namelijk een ideale schuilplaats voor de bevolking van Maastricht tijdens de bevrijding van de stad in 1944. Verder vind je hier een van de grootste kluizen in Nederland: Rijksbewaarplaats 9. Ruim 8000 kunstwerken, waaronder de Nachtwacht, het Straatje van Vermeer en de Stier van Potter werden hier tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeslagen.

Rondleidingen grotten Noord en Zonneberg

Het licht dooft langzaam en je wordt omringd door duisternis en stilte. Professionele gidsen laten je tijdens een rondleiding graag ervaren hoe het is om je alleen en zonder licht in een van de gangen te bevinden. Ze nemen je mee de diepte in, waar de temperatuur voelbaar daalt, tijd stilstaat en alle gangen identiek zijn. Althans, zo lijkt het.

Tijdens een rondleiding in de grotten Noord wandel je langs de enorme koepel, de schuilplaats van de inwoners, de gotische gang en de kluis. Kapellen, toiletten, een evacuatieruimte met elektrisch licht, de ziekenboeg en de bakkerij bezoek je tijdens een rondleiding in de grotten Zonneberg.

Naast de grotten kan je ook een bezoek brengen aan de kazematten. Dit is een netwerk van gangen of mijngalerijen die gebruikt werden om tijdens een belegering de vijand ongemerkt te benaderen en onschadelijk te maken. Overigens was dit ook een schuilplaats tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Alle rondleidingen duren ongeveer een uur en worden uitgevoerd door enthousiaste gidsen die je graag vertellen over de geschiedenis van de grotten en je vragen beantwoorden.

Gemakkelijk onderweg

Een bezoek aan Maastricht gaat gepaard met Limburgse vriendelijkheid, een prachtig landschap en een bruisend centrum waar je lekker kunt winkelen of een terrasje kunt pakken. Wil je de grotten ontdekken, overweeg dan om een auto te huren in het centrum van de stad. Binnen 15 minuten sta je al bij de ingang van de grotten, en bovendien is dit een gemakkelijke manier om de mooie omgeving van Maastricht te verkennen. Zo haal je het meeste uit je bezoek aan het zuiden.