De geweldige eetcultuur van San Francisco

Page author

door Hertz - 06 April 2020

Wat te eten in San Francisco

San Francisco staat natuurlijk bekend om de Golden Gate Bridge, het eiland Alcatraz en zijn hippiecultuur. Maar wat minder bekend is, is dat u in San Francisco overheerlijk kunt eten.

San Francisco is een diverse, multiculturele stad en dat ziet u terug in de lokale keuken. Zo staat San Francisco bekend als een van de beste Amerikaanse steden voor Indiaas eten. Maar ook de Italiaanse keuken komt aan bod. De beroemde cioppino, een soort stoofpot, vindt zijn origine in de Italiaans-Amerikaanse gemeenschap. Bovendien komt u in Californië als vegetariër ook prima aan uw trekken.

Genoeg reden dus om heerlijk uit eten te gaan. En hoe doet u dat nu beter dan door een auto te huren bij Hertz?

Om welke gerechten staat San Francisco bekend?

Californië is erg gefocust op duurzame ingrediënten, en u zult dan ook zien dat u in San Francisco geen fruit, groenten en visgerechten tekort zult komen. Hieronder zetten we een paar van de bekendste gerechten voor u op een rijtje.

Clam chowder in broodkom

Er is geen beter voorbeeld te vinden van een typisch West-Amerikaans visgerecht dan clam chowder. Deze vissoep komt oorspronkelijk uit New England, maar in San Francisco wordt het traditioneel geserveerd in een uitgehold brood. Dit geeft de romige soep met schaaldieren een speciale smaak.

clam chowder what to eat in san francisco

Cioppino

Een ander voorbeeld van een beroemde vissoep is de cioppino. Deze soep heeft een Italiaans tintje, want in de negentiende eeuw maakten Italiaanse vissers dit gerecht van wat er over was van hun vangst van die dag. Meestal ging het dan om krab, garnalen, schelpdieren of vis. Voeg hier ui, knoflook, tomaat en kruiden aan toe, kook het in olijfolie, en u heeft cioppino.

In 1925 verwierf cioppino meer bekendheid onder het grote publiek, want het was in dat jaar dat immigrant Nunzio Alioto de soep begon te verkopen in een kraampje op Fisherman’s Wharf. Na zijn dood, nam zijn weduwe “Nonna” Rose de zaak over, en werd hiermee de eerste vrouw die op Fisherman’s Wharf werkte. 

what to eat in san francisco

Dutch crunch

Dutch crunch is een sandwich gemaakt van wit brood met rijstmeel. Hierdoor is het broodje heerlijk knapperig van buiten en toch lekker zacht van binnen. Dit brood kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met kaas of avocado.

U vraagt u misschien af waar de naam van de Dutch crunch vandaan komt. Het broodje heeft waarschijnlijk een Nederlandse afkomst, want het lijkt wel wat op ons tijgerbrood. Tijgerbrood werd voor het eerst gegeten aan het begin van de twintigste eeuw, en vond via immigranten zijn weg naar Oregon. In Californië werd het rijstmeel in eerste instantie vervangen door sesamzaad, maar dit was van korte duur. Waarom het broodje zo typisch werd voor San Francisco, maar niet elders in de Verenigde Staten aansloeg, is niet helemaal zeker. Maar een ding is zeker: u moet de Dutch crunch geprobeerd hebben.

what to eat in san francisco

Xiao long bao

San Francisco heeft een grote Aziatische gemeenschap. Het is zelfs de grootste minderheid van de stad, en het is dan ook niet verwonderlijk dat u heerlijke Aziatische gerechten in de stad kunt uitproberen. Wat u echt niet mag missen is Xiao long bao. Dit zijn overheerlijke soepballetjes, die vaak als dessert gegeten worden. Vaak worden deze gestoomd in een mandje van bamboe.

what to eat in san francisco

Beste eetplekken in San Francisco 

Nu u bekend bent met een paar van de beroemdste gerechten uit San Francisco wilt u misschien ook weten waar u ze kunt proeven. Hieronder vindt u een paar van de beroemdste en beste restaurants in San Francisco.

Clam chowder op Fisherman’s Wharf

Een betere locatie dan Fisherman’s Wharf is er niet om te eten. Zeker als u op zoek bent naar een leuk plekje om te ontbijten of dineren. Boudin Bakery staat bekend om zijn zuurdesem en is een echt begrip in San Francisco. Het begon in 1849 als een bakkerij en is vandaag de dag uitgegroeid tot een onmisbaar restaurant. Hier moet u echt eens de beroemde clam chowder proberen. En waar de soep in geserveerd wordt? Een zuurdesemkom: lekker en vullend. Bovendien bevindt het restaurant zich op een geweldige locatie.

Xiao long bao bij Dragon Beaux

San Francisco heeft de grootste Chinatown buiten Azië. Hier vindt u het lekkerste Chinese eten. Dragon Beaux is een populair restaurant waar u niet vreemd moet opkijken als u er een rij voor de deur ziet staan. Een aanrader is het barbecuevarkensvleesbroodje, maar ook de dim sum met traditionele twist is overheerlijk. Dragon Beaux heeft ook nog eens overheerlijke Xiao long bao.

Food truck bij SoMa StrEat Food Park en Trucks

Lekker eten hoeft niet altijd in een restaurant of café. U kunt ook gewoon het SoMa StrEat Food Park ten zuiden van Market Street in de wijk South of Market bezoeken. Eigenlijk is dit een soort permanent foodfestival waar u de hele dag verse lunches en diners kunt bestellen bij foodtrucks. In een gezellige en ontspannen sfeer geniet u hier van corndogs, taco’s, burgers en zelfs heerlijke kip van de gril. Even wat anders dan een uitgebreide maaltijd in een restaurant, maar net zo lekker.

HeerlijkdinerenbijNOPA

NOPA is een restaurant dat bekend staat om zijn ontspannen sfeer en waar u wat chiquer kunt tafelen. Er worden rustieke gerechten geserveerd die bereid zijn met biologische ingrediënten. Als u langer dan een week in San Francisco verblijft, kunt u hier zelfs een aantal keer eten: de menukaart wordt namelijk iedere week aangepast op basis van de verse ingrediënten die op de markt te koop zijn. De naam van het restaurant staat voor North of the Panhandle en ligt in de gelijknamige kleine wijk in de buurt van het Golden Gate Park. Wilt u de echte Californische keuken eens proberen, dan moet u hier naar binnen stappen.

Dutch crunch bij Lou’s Cafe

Lou’s Cafe heeft verschillende filialen in San Francisco en is zonder twijfel een van de betere deli’s van de stad. De ideale plek dus om de beroemde Dutch crunch uit te proberen. Niet alleen heeft Lou’s Cafe een zeer brede selectie aan broodjes en sandwiches, maar u kunt er ook terecht voor soepen, salades, koffie en snacks. Ook kunt u hier uw eigen sandwich samenstellen.

Cioppino bij Sotto Mare

Sotto Mare is misschien wel een van de beste Italiaanse visrestaurants van de stad. Niet alleen proeft u hier overheerlijke cioppino, maar u bent hier ook aan het juiste adres voor clam chowder. Het gebouw waarin Sotto Mare gevestigd stamt uit 1919 en was tijdens de prohibition een wijnmakerij en sigarenwinkel. Daarna waren er in de loop der jaren verschillende Italiaanse restaurants gevestigd. Sotto Mare bestaat sinds 2007 en werd in 2014 overgenomen door de huidige eigenaren, Rich en Laura Azzolino, beiden afkomstig uit North Beach, San Francisco’s “Little Italy”.

Zoals u ziet, is van allerlei lekkers te ontdekken in San Francisco. Optimaal genieten van alles wat deze fantastische stad te bieden heeft? Huur een auto met Hertz.