De historische studentenstad Leiden

Leiden is een stad van vele gezichten. Van prachtige architectuur tot geweldige feesten, in Leiden is het allemaal teug te vinden. De combinatie heeft Leiden te danken aan zijn status als studentenstad. We hebben alle hoogtepunten van deze bruisende stad voor je op een rijtje gezet.

De Universiteit van Leiden, die in 1575 is opgericht, is de oudste universiteit van Nederland. Het is nog steeds een werkende universiteit en kent vele bekende alumni, zoals leden van de Koninklijke familie. De historische gebouwen in de binnenstad maken de universiteit een must see.

Leiden is ook een haven voormuziekliefhebbers. Jazzweek is Nederland’s oudste Jazzfestival. Het ieder jaar in januari plaats en er worden verschillende locaties afgehuurd voor het evenement. De Stadgehoorzaal, Hot House en de X zijn een paar van de vaste locaties waar je de artiesten kunt zien optreden.

De stad kent ook veel verschillende musea. Een van de beste is Corpus. Hier maak je een reis door het menselijke lichaam,terwijl je luistert naar interessante feiten. Dit maakt het een leerzame ontdekkingstocht voor jong en oud.

In de binnenstad kun je de idyllische Leidse hofjes vinden. Het lijkt hier of de tijd heeft stilgestaan. Er zijn 35 hofjes in totaal en deze liggen niet ver van elkaar af. Het is mogelijk om een wandelroute te boeken, waarbij je langs minstens 12 hofjes komt.

Na Amsterdam heeft Leiden het meeste water door de binnenstad stromen. De stad heeft 28 kilometer aan grachten en singels. Door al dat water is er een uitgebreid aanbod aan rondvaarten beschikbaar. Het is ook mogelijk om zelf een bootje te huren en de historische panden, musea en Leidse hofjes vanaf het water te ontdekken.

Leiden zit bovendien op de perfecte plek om de rest van Nederland te verkennen. Voor natuurliefhebbers is het een optie om een auto te huren en een dagje door te brengen in de Hoge Veluwe. Hier kun je genieten van de natuur in alle rust. Als je meer de drukte wilt opzoeken dan kun je een trip maken naar de omliggende steden, zoals Rotterdam, Delft, Amsterdam en Den Haag. Elke stad heeft zijn eigen charme en is een bezoekje waard.

Leiden heeft toeristen veel te bieden en er is voor ieder wat wils. Vergeet vooral niet tijdens het bezoek te genieten van de sfeer in de stad. Bezoek een cafétje aan het water en geniet van de langsvarende bootjen. Dat op zich is al een unieke ervaring.