De leukste attracties in München

München staat gelijk aan gezelligheid en iedereen mag meedoen. De stad ligt in een mooie omgeving aan de voet van de Olympiaturm. München is de hoofdstad van het traditionele Beieren en is bovendien een van de belangrijkste culturele centra van Europa. U vindt hier dan ook een unieke combinatie van cultuur en traditie. Ga gezellig winkelen in het centrum, een dagje skiën in de Alpen of bewonder de smeltkroes van bouwstijlen. München is een warme stad die u het hele jaar door met open armen ontvangt.

Idyllische kastelen

Duitsland heeft er veel van: prachtige kastelen die zo uit een sprookjesboek lijken te springen. Een van de meest indrukwekkende kastelen is slot Nymphenburg. Dit slot werd in 1664 gebouwd door de Italiaanse architect Agostino Barelli. Binnen in het barokke pand vindt u een schitterend interieur. Het plafond van de Grote Zaal is mooi beschilderd, terwijl in de Schönheitengalerie 36 portretten van vrouwen van verschillende komaf hangen. Neem vooral ook een kijkje in het rijtuigenmuseum waar u verschillende staatskoetsen en paardrijuitrustingen kunt bewonderen. Maak vervolgens nog een wandeling door het imposante park en zijn vijver.

Het hoogtepunt is echter Kasteel Neuschwanstein. Dit is een veel bezochte bezienswaardigheid die in 1869 in opdracht van Koning Ludwig II werd gebouwd. De muren bestaan uit bakstenen die bedekt zijn met lichtgekleurde kalksteen. Walt Disney heeft het kasteel bezocht en gebruikte het als inspiratie voor het kasteel in zijn sprookje Doornroosje. Binnen vindt u tweehonderd kamers waarvan er maar vijftien af zijn. Ook de tweede verdieping werd nooit afgerond. U vindt hier nu een winkeltje, cafetaria en multimediaruimte. Op de benedenverdieping waren de dienstruimtes en op de derde en vierde verdiepingen bevonden zich de belangrijkste vertrekken van de koning. Vanaf het kasteel heeft u een schitterend uitzicht op de gehele omgeving.
Interessante musea: van BMW tot de oorlog

Voor de autoliefhebbers is hier natuurlijk het BMW-museum. Hier wordt op innovatieve wijze de geschiedenis van BMW gepresenteerd. Er staan meer dan 125 van de waardevolste en mooiste auto’s, motorfietsen en vliegtuigmotoren uit de laatste negen decennia. U kunt hier een rondleiding van ruim twee uur volgen waarbij u een kijkje neemt bij de productie van de auto. Het BMW-museum maakt onderdeel uit van het BMW-complex dat naast het Olympiapark is gelegen. Naast het museum maken ook de BMW-fabriek en BMW Welt hier deel van uit.

Het museum Glyptothek ligt in de museumwijk dat zich de Kunstareal München noemt. Het is het enige museum ter wereld dat zich geheel richt op oude beeldhouwwerk. U vindt hier een collectie aan Griekse en Romeinse sculpturen die in een ruimtelijke sfeer staan opgesteld. Het pand zelf lijkt op een Romeins bouwwerk met grote ramen van het plafond tot de grond en een binnenplaats.
In het NS Documentatie Centrum leert u alles over de geschiedenis van het Derde Rijk. Het centrum richt zich hierbij vooral op het gebied rondom de geschiedenis en de consequenties van de Nazipartij en de rol van München, ‘de hoofdstad van de Beweging’. Op deze plek stond voormalig een villa die gebruikt werd als hoofdkantoor voor de Nazi’s. Zo had deze villa kantoren voor onder andere Hitler, de SA en de SS. Na 1933 werden de kelders gebruikt om politieke gevangen in op te sluiten en mishandelen.

Rustgevende parken en bruisende pleinen

Het grootste stadpark in München is de Engelse tuin. Het is een prachtig stuk groen in het centrum van de stad en werd aangelegd om de Beierse soldaten landschapskennis bij te brengen en de bewoners een stukje rust te geven. Nu kunt u hier ook heerlijk rondwandelen of een boottocht maken op het meer. In het park staat ook de Monopteros, een tempeltje uit 1836, een Chinese pagode met een grote biertuin en een Japans theehuis. In het zuidelijke gedeelte vindt u twee musea die u ook kunt bezoeken.

Het bruisende hart van München is Marienplatz. Hier staan een aantal architectonische hoogtepunten zoals het neogotische raadhuis, het oude raadhuis en de boerenmarkt. Het oude raadhuis staat bekend om het Glockenspiel waar poppen iedere dag op hetzelfde tijdstip een show opvoeren. Het altijd drukke plein staat vol met winkeltje, kantoren en restaurants. Dit is ook het plein waar ieder jaar de jaarlijkse kerstmarkt wordt gehouden.

Het Olympia Park is een park waar iedere skiër zijn ideale piste vindt. Er zijn geleidelijke afdalingen voor de beginnende skiër en steile afdalingen voor wie door de sneeuw wil vliegen. In 1972 was dit de plek waar de Olympische Spelen werden gehouden en tegenwoordig is het een fantastisch park voor iedereen die actief bezig wil blijven: van meren en fietspaden tot een voetbalstadium en andere sportfaciliteiten.

München biedt dus echter voor ieder wat wils. Huur een auto en ontdek de mooie kastelen, leuke musea en prachtige parken en pleinen.