De leukste bezienswaardigheden van Roermond

Roermond is een prachtige en compacte stad in het hartje van Limburg. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en u zult er uw ogen uitkijken. Wilt u de invloed van grootmeester Pierre Cuypers bewonderen, de vele rijksmonumenten bekijken of gewoon gezellig op een terrasje zitten aan de Roer, dan is deze stad ideaal voor u. Strijk neer in deze historische stad en bekijk de leuke hoogtepunten die we voor u hebben uitgezocht.

Bewonder de bouwkunst van de Munsterkerk

Hét symbool van Roermond is de schitterende Munsterkerk die dit jaar zijn 800-jarig bestaan viert. Het is een plek waar het culturele en religieuze verleden samenkomen. De Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk maakte in het verleden deel uit van een grote cisterciënzerinnenabdij. Nadat in het begin van de twintigste eeuw de laatste gebouwen werden gesloopt, is deze kerk het laatst overgebleven relict. U zult merken dat er twee bouwstijlen te zien zijn: zo is de koorpartij zuiver Romaans, terwijl de westbouw vroeg-gotisch genoemd mag worden. Aan het begin van de negentiende eeuw heeft de Roermondse architect Pierre Cuypers de kerk geheel gerestaureerd. De barokke klokkentoren werd vervangen door de twee vierkante hoektorens en ook boven het priesterkoor vervingen kleinere varianten van de hoektorens de originele torens. Een bijzonder praalgraf ligt voor het altaar van de Munsterkerk. Al meer dan 750 jaar rusten hier graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant. De twee staan ook op het graf afgebeeld. Het oude en unieke grafmonument wordt beschouwd als het oudste dubbelpraalgraf van Nederland. Tussen april en november kunt u de kerk dagelijks bezoeken van 14.00 tot 17.00 uur.
De kerk vindt u op een van de mooiste pleinen van Nederland: het Munsterplein. Het plein heeft zijn naam aan de kerk te danken en rondom het plein kunt u gezellig op een terrasje zitten of plaatsnemen op een van de bankjes met bronzen beeldjes. Bovendien geniet u ieder weekend bij de Kiosk van muziek van seniorenorkesten en harmonieën.

Struin over de Roerkade

Heeft u zin in een gezellige middag met een leuk uitzicht op de Roer, ga dan naar de Roerkade. Hier vindt u leuke restaurants, terrassen en cafés. Wilt u hierna nog even winkelen, wandel dan via de Stenen Brug, ofwel de Maria Theresiabrug, naar de Voorstad St. Jacob. Deze brug is al twee keer gerestaureerd. Onder Oostenrijkse heerschappij stortte de brug in 1764 in door hoog water. De brug werd in 1771 weer volledig hersteld. Vervolgens liep de brug ernstige oorlogsschade op om vervolgens in 1954 voor de tweede keer hersteld te worden. De opvallende brug met vier bogen is een van de rijksmonumenten van de stad. In de Voorstad St. Jacobs wandelt u een sfeervol gedeelte van de stad binnen. Naast mooie huizen ziet u hier ook een aantal rijksmonumenten zoals negentiende-eeuwse panden met zadeldaken. Ook de woning die aan de Stenen Brug ligt met haar prachtige dak en hardstenen accenten behoort tot een van de vele rijksmonumenten.
De Rijksmonumenten van Roermond

Roermond heeft een rijke geschiedenis en overal in de stad staan gebouwen die hieraan herinneren. Om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties de monumenten ook kunnen bekijken, worden ze goed onderhouden en gelden er strenge regels voor planvorming en verbouwingen. Onder de rijksmonumenten vallen kerken, boerderijen, woningen en de restanten van de stadsmuur. Een leuke manier om deze monumenten eens te bewonderen, is via de Monumentenwandeling van het VVV-kantoor. De route is 3,2 km lang en hier krijgt u een goed beeld van de cultuurgeschiedenis van de stad. U begint de wandeling op de Markt bij het VVV-kantoor. Hier staan ook het stadhuis en de kathedraal van de bisschopsstad. Vervolgens wandelt u naar de Rattentoren, Caroluskapel, het Arresthuis en Prinsenhof en de Munsterkerk op het Munsterplein. Aan het einde van de wandeling gaat u langs de Minderbroederskerk om via de Brugstraat en Roerkade weer terug te wandelen naar de Markt. Let onderweg ook op de putbeelden en de vele religieuze panden die door de stad verspreid staan.

Rondrijden door Limburg

Limburg is een enorm leuke provincie met een aantal bijzondere steden die absoluut een bezoek waard zijn. Stap bijvoorbeeld eens de huurauto in om richting de Bourgondische hoofdstad Maastricht te rijden. Behalve ontelbare restaurants en cafés, vindt u hier ook de majestueuze Sint-Servaasbasiliek, de Sint Servaasbrug, de Helpoort en het gezellige vrijthof.

Maar ook Valkenburg is een populaire plek waar genoeg te doen is: kasteel Valkenburg, de Romeinse Catacombe en een mooi openluchttheater. Wilt u het punt bezoeken waar Nederland, Duitsland en België samenkomen, ga dan naar het Drielandenpunt waar u gebruik kunt maken van de horecagelegenheid, door een doolhof kunt dwalen en aan activiteiten kunt deelnemen zoals boogschieten. Een bezoek aan Roermond is met een huurauto dus ideaal te combineren met een ontdekkingstocht van de gezellige omgeving.