De magie van kerst: Maastricht en andere kerstmarkten

Het is weer bijna kerst. Het huis is versiert met kerstdecoraties en sfeerverlichting, de cadeautjes liggen al onder de boom en iedereen zingt volop kerstliedjes. Maar voor het zover is, kunnen we alvast in de kerstsfeer komen door een gezellige kerstmarkt te bezoeken. Vroeger moesten we daar nog vaak de grens voor over, maar er zijn er tegenwoordig ook veel in Nederland die je helemaal in de kerstsfeer zullen brengen met sfeervolle verlichting, kruidige kerstgeuren, muziek en talloze kraampjes.

1. Magisch Maastricht

Vrijthof, Maastricht

Het Vrijthof in Maastricht heeft een historische inrichting en monumentaal karakter. En het vormt het middelpunt van Magisch Maastricht, een van de grootste kerstmarkten in Nederland. Hier vind je een reuzenrad, overdekte schaatsbaan van 900 meter en traditionele festiviteiten. Geniet van oud-Hollandse poffertjes en warme chocolademelk (of glühwein voor de volwassenen) en maak een wens bij de enorme dennenboom om een goed doel te steunen. Het Dickens Village is een apart dorpje op het plein met streekproducten en ambachten. Kijk hoe de tingieter of smid zijn werk doet of maak je eigen kaars bij de kaarsenmaker.

Vanwege Covid-19 is het nog niet helemaal zeker of Magisch Maastricht dit jaar doorgaat. Op de website kun je je e-mailadres invoeren voor updates.

Meer informatie

2. Haarlem

Grote Markt, 2011 RD Haarlem,

De kerstmarkt in Haarlem is slechts twee dagen gepend, maar zeker een bezoekje waard. De stad heeft een nostalgische kerstsfeer en werd in 2017 uitgeroepen tot de beste kerstmarkt in Nederland. Er zijn geen kermisattracties of schaatsbanen, zoals veel kerstmarkten tegenwoordig hebben, maar er is wel een enorme markt met een geweldig aanbod aan kerstspullen. Er treden meerdere kerstkoren op en overal is heerlijk eten en drinken verkrijgbaar.

Meer informatie


Utrecht Christmas market

3. Country & Christmas Fair Utrecht

Kasteel de Haar, Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens

De Country & Christmas Fair in Utrecht is in 23 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste en meest gevarieerde kerstmarkt in Nederland. Er zijn kraampjes met kerstspullletjes, delicatessen, antiek en nog veel meer. Er is een magische watershow, een spiegeltent met muziek en zodra het donker wordt, lichten duizenden kerstlichtjes op.

Meer informatie

4. Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg

Cauberg 4, 6301 BT Valkenburg aan de Geul

De kerstmarkt n de Gemeentegrot is de grootste ondergrondse kerstmarkt in Europa. De Valkenburg aan de Geul wordt elke winter omgetoverd tot een kerststad. Hij is anders van ander kerstmarkten omdat hij plaatsvind in het gangenstelsel van een mergelgrot. Loop door de eeuwenoude gangen van de grot aan de voet van de bekende Cauberg. De prachtige setting en het decor gaan hand in hand met mooie kerstspullen en -cadeau's. Daarnaast is er een horecagedeelte waar je heerlijk wat kunt eten en drinken.

Meer informatie

5. Kerstmarkt Orgelte

Brink, Orvelte, 9441 PC Drenthe

In December heeft Orvelte twee weekenden een sfeervolle kerstmarkt. Monumentale panden worden verlicht voor een sprookjesachtigeffect. Verlichte kraampjes staan opgesteld aan de bekende klinkerpaden in het dorp. Er is een kerststal met kribbe, Josef en Maria, en natuurlijk kun je prachtige kerstmuziek horen en een grote kerstboom bewonderen. Er is dit jaar een verplichte looproute, vanwege Covid, maar hierdoor mis je gegarandeerd niks. Natuurlijk zijn er ook een aantal punten waar je heerlijk iets kunt eten en drinken.

Meer informatie


Nieuwmarkt Christmas market

6. Amsterdamse Winterparadijs

Europaplein 2-22, Amsterdam, 1078 GZ, Nederland

Het Amsterdamse Winterparadijs is misschien geen kerstmarkt, maar het is wel een geweldig winterevenement dat je ook zeker in de kerstsfeer zal brengen. Schaats onder kerstverlichting op de schaatsbanen binnen en buiten en geniet van het uitzicht over de stad vanuit het reuzenrad. Rooster marshmallows boven een vuur of ga naar de Christmas cinema voor een nostalgische kerstfilm. De meest populaire horecagelegenheden van de stad openen een pop-up restaurant zodat je kunt gaan zitten en van lekker eten en drinken kunt genieten.

Meer informatie

7. Castle Christmas Fair

Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, 1981 LD Velsen-Zuid

Beleef de ultieme kerstsfeer op de Castle Christmas Fair. Dit eeuwenoude buitenplaats heeft prachtige tuinen waarvan de oorsprong uit de zeventiende eeuw dateert waardoor het de perfecte locatie is voor een kerstmarkt. Bij de verschillende kraampjes kun je fudge, noten, kaas en wijnen kopen. Ook andere winterse lekkernijen zijn verkrijgbaar. Er zullen live optredens plaatsvinden op verschillende plaatsen op het terrein.

Meer informatie

8. Kerstmarkt Bilthoven

Prof. Bronkhorstlaan 10, 3723 MB Bilthoven

Vier twee dagen kerst in de Bilthoven met 70 originele marktkramen met elektrische kerstverlichting op het terrein voor restaurant De Kapel. Deze markt onderscheidt zich van anderen met een divers en origineel productaanbod. Er zijn verschillende eet- en drinkgelegenheden, waaronder een oud-Hollandse oliebollenkraam. Op beide dagen wordt er live muziek gespeeld. Toegang tot de kerstmarkt is gratis

Meer informatie

9. Kerstmarkt in de Orchideeënhoeve

De Orchideeën Hoeve, Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest

Stap Winterdroom in en vergeet de wereld om je heen. Dit winterse evenement in de Orchideeeën Hoeve zal je helemaal in de kerstsfeer brengen met sfeervolle kerstmuziek en de geur van dennenbomen. Shop op de gratis toegankelijke kerstmarkt met meer dan 40 kraampjes vol lekkernijen, ambachtelijke producten en leuke accessoires, geniet van live muziek en wordt betoverd tijdens de elf magische kaarsjesavonden. In het midden van de markt ligt een horecaplein waar je lekker kunt zitten en van warme chocolademelk en huisgemaakte erwtensoep kunt genieten.

Meer informatie


Amsterdam Christmas market

10. Royal Christmas Fair Den Haag

Lange Voorhout, 2514 AB Den Haag

In het historische centrum van Den Haag vind deze gezellige kerstmarkt van 9 tot en met 22 december plaats. Op deze kerstmarkt zijn 110 kersthuisjes, duizenden led-lichtjes, vuurtjes, gluhwein en een Kerstman te vinden. Luister naar de kerstkoren of bekijk een van de voorstellingen. Doe mee aan de Christmas Sing Along en ga naar de Gospel Night. Er is ook een apart programma met leuke activiteiten voor kinderen. De Royal Christmas Fair zal dagelijkszijn geopend van 12 tot 21 uur!

Meer informatie