De meest inspirerende musea in Amsterdam

Amsterdam; een stad met een rijke geschiedenis en geobsedeerd door kunst. De hoofdstad staat bekend om haar interesse in kunst, cultuur en geschiedenis en daarom vindt u juist hier een aantal van de beste musea ter wereld. We nemen u mee naar een aantal van de meest interessante musea die u tijdens uw bezoek niet mag missen.

Het Van Gogh Museum

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt u hier de grootste collectie werken van Van Gogh, een van de bekendste kunstenaars uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. In het museum leert u alles over zijn leven, kunt u zijn brieven lezen en zijn zelfportretten bewonderen. De hoogtepunten zijn schilderijen zoals De aardappeleters, Zonnebloemen en De Slaapkamer. Bovendien kunt u hier tentoonstellingen bekijken, workshops en rondleidingen volgen, er zijn genoeg activiteiten voor alle leeftijden. Het populaire museum staat op het museumplein 6 waar u na afloop nog even een bakje koffie kunt doen in het café om de indrukken op u in te laten werken.


Het Stedelijk Museum

In het Stedelijk Museum vindt u moderne kunst op zijn best. Het bevat een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst. Stap voor stap wordt u geleid langs het werk van beroemde schilders, zoals Van Gogh en Cézanne, maar ook het abstracte werk van Picasso en Mondriaan. Naast werken van bekende schilders, wordt er ook aandacht besteed aan minder bekende kunstenaars. Tijdens uw wandeling door het museum ontdekt u hoe kunst zich heeft ontwikkeld en vindt u krachtige werken van zowel historische als hedendaagse schilders.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Dit museum in de binnenstad van Amsterdam bevindt zich in een voormalige schuilkerk. Via smalle trappen en gangen in dit grachtenpand uit de Gouden Eeuw wordt u langs historisch ingerichte bedstedes, keukens en woonvertrekken geleid. Het hoogtepunt van het museum is de complete kerk die gebouwd is over de volle diepte van de zolders van het huis. Hier staan paarsachtige banken en een grote muurschildering achter het altaar. U kunt er het mooie orgel uit 1794 bewonderen, maar ook beeldhouwwerken zoals Het Beeld van Nicholaas en Maria. Bovendien bevindt zich in het museum een interessante collectie schilderijen en zilverwerk. Dit op een na oudste museum van Amsterdam geeft een mooie indruk over het verleden van de katholieke kerk in de stad.

Het Anne Frank Huis


Het Anne Frank Huis vertelt het verhaal over haar leven, haar dagboek en het Achterhuis. Dit is de plek waar ze in de Tweede Wereldoorlog meer dan 2 jaar onderdook en waar ze haar wereldberoemde dagboek schreef. Citaten, filmpjes, foto’s en authentieke voorwerpen laten u het verhaal beleven van de familie Frank en hun helpers. In de dagboekzaal ligt het originele dagboek dat Anne Frank op haar dertiende verjaardag kreeg. Ook worden er twee andere schriften getoond: het Mooie-zinnenboek waar Anne citaten in schreef die ze mooi vond, en het Verhaaltjesboek met haar eigen zelfverzonnen verhalen. In een doorlopende film laten mensen weten wat Anne Frank voor hen betekende en overal in het museum ziet u sporen en persoonlijke voorwerpen van de onderduikers.

Het Tassenmuseum

Dit museum trekt waarschijnlijk vooral personen die gek zijn op tassen. Het heeft een verrassende en bijzondere collectie tassen die u nergens anders vindt. Het begon met een enkele handtas en eindigde in een privécollectie van meer dan 5000 tassen die Hendrikje en Heinz Ivo met anderen wilden delen. Het museum is ondergebracht in een voormalige burgemeesterswoning uit de 17e eeuw. De collectie stamt uit de 16e tot 21e eeuw en iedere tas vertelt met zijn unieke vormgeving een eigen verhaal. Bovendien vindt u in het museum twee mooie stijlkamers met schitterende plafondschilderingen uit de 17e en 18e eeuw. Vanaf hier heeft u tijdens een bijzondere lunch of high tea een leuk uitzicht over de Herengracht.

Het Rijksmuseum


In het Rijksmuseum gaat u op ontdekkingstocht langs 8.000 topstukken die het verhaal van de Nederlandse kunstgeschiedenis vertellen. Een periode van 800 jaar wordt gepresenteerd in de indrukwekkende zalen: van de Middeleeuwen tot Mondriaan. In de lange Eregalerij hangen topstukken van meesters uit de 17de eeuw. Namen van deze meesters staan op de gietijzeren balken geschreven. De Eregalerij brengt u rechtstreeks naar de Nachtwachtzaal. Hier bewondert u het beroemde schutterstuk wat een keerpunt betekende in de carrière van Rembrandt.

Naast interessante musea is Amsterdam natuurlijk een grote ontdekkingstocht. Door een auto te huren in Amsterdam, haalt u het meeste uit uw bezoek en kunt u op een gemakkelijke manier uw interesses combineren. Neem daarom eens een kijkje in ons online aanbod van huurauto’s om uw bezoek aan Amsterdam zo comfortabel mogelijk te maken.