De Renaissance van Harlem

Page author

door Hertz - 04 March 2019

Een van de meest intellectuele en artistieke trends uit de Amerikaanse geschiedenis is de Harlem Renaissance uit de jaren 90. Deze beweging beïnvloedde de kunst, muziek en literatuur op zo’n manier dat het de Amerikaanse cultuur voorgoed veranderde. Vandaag de dag mogen we hier nog steeds van nagenieten in de vorm van de op improvisatie gebaseerde muziekstijl jazz. Dat jazz een enorme invloed had op Amerika, is nog steeds te merken in vele musea en evenementen en we nemen u daarom graag mee naar een aantal Amerikaanse jazz-gelegenheden.


Swingen in Minton’s Playhouse

Op de eerste verdieping van het Cecil Hotel in New York City vindt u de swingende jazzclub en bar Minton’s Playhouse. De Playhouse werd in 1938 opgericht door saxofonist Henry Minton. Al vanaf de jaren 40 staat de club bekend om zijn swingende jamsessies die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van moderne jazz. Tegenwoordig zijn de jamsessie vervangen door optredens van grote acts, maar u kunt in het sfeervol verlichte Minton’s Place nog steeds van deze heerlijke muziek genieten.

Paris Blues Jazz Club

Zeven dagen per week geniet u hier van gratis live jazzmuziek in de buurt Harlem. De Paris Blues Jazz Club heeft al sinds 1969 dezelfde eigenaar. In zijn club, waar jazz centraal staat, heeft hij een intieme en romantische sfeer gecreëerd. Bovendien geniet u hier van gratis hapjes en aantrekkelijk geprijsde drankjes. De tonen van de saxofoon, trombone en basgitaar zorgen ervoor dat stilzitten lastig wordt.


Bill’s Place

Ook Bill’s Place is een intieme plek waar u vrijwel bij de muzikanten op het podium zit. Bovendien kunt u hier een goedkoop uitstapje van maken omdat u hier uw eigen eten en drinken mag meenemen. Voor $20 (bijna €18) luistert u hier naar de gepassioneerde, soulvolle en vrolijke muziek van verschillende muzikanten.

Ginny’s Supper Club

Ginny’s Supper Club is een drukbezochte en gezellige jazzclub met sfeervolle verlichting waar legendarische jazz wordt gecombineerd met gerechten uit de wereldkeuken van de bekroonde chef Marcus Samuelsson. Onder het genot van Gospelmuziek van een jeugdkoor worden hier op zondagochtend een heerlijk ontbijt en lekkere brunch geserveerd. Ook is het mogelijk om de club in zijn geheel af te huren voor feesten.

Bezoek het National Jazz Museum

Harlem is de thuisbasis van het National Jazz Museum, een museum dat u gemakkelijk kunt bereiken met uw huurauto in New York City. Het vormt een bruisend centrum voor jazz, stimuleert het hart en de geest en probeert verschillende soorten publiek te introduceren tot de wereld van jazz. Het is een klein museum dat is toegewijd aan het behoud en vieren van de geschiedenis van jazz in Harlem. Het museum bevat een collectie van bijna 1.000 discs van radio-uitzendingen die midden in de swingende jaren 30 zijn opgenomen, maar ook instrumenten zoals een saxofoon en piano zijn hier te bewonderen.

Dat jazz een grote invloed heeft gehad op de Amerikaanse cultuur en muziek is nog in alle hoeken van Harlem te zien. Bent u een fan van jazz? Dan moet u hier echt eens op bezoek gaan om de sfeer in levenden lijve te proeven.