De schatten van de Gouden Eeuw

Ons kikkerlandje kent een grootse geschiedenis vol culturele hoogstandjes. Tijdens de Gouden Eeuw kende ons land hoogtepunten als nooit tevoren. Het was een tijd van kunst en architectuur, waarin Nederlandse ambachtslieden, kunstenaars en handelaren met trots konden zeggen dat zij de meeste gewilde mensen in hun vak waren. Hun grote werken en invloeden zijn nog steeds te zien tot op de dag van vandaag. In deze blogpost zullen we je mee op reis nemen langs een aantal van de vele monumenten uit deze periode.

Bloei van de Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw werd gekenmerkt door handel en als je denkt aan handel in deze periode denk je natuurlijk aan de Nederlandse Verenigd Oost-Indische Compagnie. Voor iedereen die interesse heeft in deze organisatie mag een reis naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam niet ontbreken. Hier wordt er meer informatie gegeven over het bedrijf en hoe het hielp om de perfecte omstandigheden voor de gouden eeuw te creëren. "De Amsterdam" is een replica van het 18e eeuwse VOC-schip en is toegankelijk voor de bezoekers. Wil je meer weten over de mensen in deze periode? Tot eind 2016 is de tentoonstelling “Hollanders van de Gouden Eeuw” te zien in de Hermitage Amsterdam.

Rembrandt

Rembrandt van Rijn is zonder enige twijfel een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars in de wereld en deze reputatie is wel verdiend. Zijn wereldberoemde werken zijn te bewonderen in het Mauritshuis en het Rijksmuseum. De meeste mensen zijn wel bekend met de Nachtwacht of de Anatomische Les van Dr. Nicolaes Tulp, maar zorg er ook voor dat u een aantal van zijn andere stukken te zien krijgt. Veel van zijn werken hebben nietszeggende namen, zoals de Oude Man in de Leunstoel, de Man in Wapenuitrusting en de Vlucht naar Egypte, maar deze zijn allemaal net zo verfijnd en mooi om te zien als zijn bekendere werken.

Jacob van Campen

De Nederlandse architect Jacob van Campen is nog indrukwekkend figuur uit deze periode. Hij is verantwoordelijk voor een aantal van de meest verbluffende gebouwen uit de Gouden Eeuw en is waarschijnlijk de beste Nederlandse architect allertijden. De Nieuwe Kerk in Haarlem is er een goed voorbeeld van zijn werk. De prachtige, classicistische kerk werd in opdracht van het Haarlemse stadsbestuur gebouwd in 1649. Het Paleis op de Dam en het Paleis Noordeinde zijn ook door Jacob van Campen ontworpen en zijn zeker ook een bezoek waard. Geniet van een gezellig dagje uit door vanuit Haarlem met de auto te reizen om deze indrukwekkende gebouwen te bekijken.

Het is onnodig om nog te zeggen dat de Gouden Eeuw een van de hoogtepunten van onze artistieke geschiedenis is, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat het zijn sporen heeft achtergelaten. Verken de geschiedenis van ons land en je zult niet teleurgesteld zijn.