De tien beste bezienswaardigheden in Haarlem

Haarlem is een leuke bestemming voor een dagje uit of weekendje weg in eigen land. Er is hier van alles te doen. Of u nu van shoppen houdt, historische gebouwen wilt bewonderen of graag door openbare tuinen wandelt, in deze stad kan het allemaal. Als u al een reis naar Haarlem heeft gepland en op zoek bent naar leuke tips, bent u hier aan het goede adres. We hebben de tien beste bezienswaardigheden in Haarlem voor u op een rijtje gezet.

Grote markt

Op maandagen en zaterdagen kunt u in Haarlem de Grote Markt bezoeken om heerlijke verse producten te kopen. Dit plein met de protestante Sint-Bavokerk dateert uit de middeleeuwen. Bovendien staan er aan dit plein een aantal oude bouwwerken, zoals het stadhuis van Haarlem, de vishal en de Brinkmannpassage. Op dit plein vindt u ook het standbeeld van Loutje (Laurens Janszoon Coster), een pionier op het gebied van boekdrukkunst. Vaak wordt hij in Nederland als uitvinder hiervan gezien. Bovendien zijn er ook veel uitgaansgelegenheden te vinden, zoals de Philharmonie, een bioscoop en oneindig veel terrasjes en cafés.

Meer informatie

Frans Hals Museum


Frans Hals Museum

Frans Hals was één van de bekendste inwoners van Haarlem en het is dan ook geen verrassing dat er een museum aan deze schilder is gewijd. Het Frans Hals museum bestaat uit twee locaties en is een goede plek om kennis te maken met lokale kunstenaars en historische figuren. Hal ligt aan de Grote Markt en Hof ligt in een schilderachtig straatje waar Frans Hals zelf ook ooit heeft gewoond. Bij Hal kunt u kunst uit de 16e en 17e eeuw bewonderen en bij Hof kunt u wisselende tentoonstellingen met hedendaagse kunst bekijken.

Meer informatie

Haarlemse hofjeswandeling

Haarlem heeft, net als Leiden en Amsterdam, een aantal mooie hofjes. Er zijn maar liefst 21 openbare hofjes te vinden in deze stad en de rest is gesloten voor het publiek. U kunt aan de Haarlemse hofjeswandeling deelnemen om een aantal eeuwenoude hofjes te ontdekken. Tijdens deze wandeling kunt u niet alleen heerlijk tot rust komen in de natuur, maar loopt u ook langs een aantal andere prachtige gebouwen in de stad.

Meer informatie

Koepelkathedraal


Koepellkathedraal

De Koepelkathedraal is een prachtige kathedraal van 65 meter hoog. Het gigantische bouwwerk werd tussen 1850 en 1950 gebouwd en heeft twaalf torens en glas-in-loodramen. Hij staat in de top vijf van de belangrijkste kerken in de wereld. Het gebouw bevat bouwstijlen zoals neogotisch, neoromaans en Jugendstil en er zijn regelmatig leuke tentoonstellingen te bekijken.

Meer informatie

NZH Vervoer Museum

Het NZH Vervoer Museum is een geweldige plek om met kinderen te bezoeken. Het museum staat namelijk vol met historische trams en bussen. Als u een Museumtour volgt, kun je alle bijzondere plekken in dit museum ontdekken. Bewonder de bijzondere rijtuigen en oude wagons en leer meer over voormalige routes en sporen. Er staan hier onder andere DAF’s, Bolramers, Eagles en A37 trams. Veel van de bussen en trams zijn door het museum opgeknapt en gerestaureerd. Het museum wordt helemaal gerund door vrijwilligers.

Meer informatie

Gouden Straatjes

Als u een middagje wilt winkelen, bent u in Haarlem aan het juiste adres. Deze stad is uitgeroepen tot Nederlands beste winkelstad. U vindt hier pittoreske straatjes met leuke boetiekjes, ambachtelijke studio’s, grote winkelketens, tweedehands markten en woonwinkels. Vooral de Gouden Straatjes zijn enorm populair vanwege de vele kleine winkeltjes en speciaalzaken die hier te vinden zijn. De Gouden Straatjes bevinden zich vlak bij de Grote Markt. De Gouden Straatjes bestaan uit de Warmoesstraat, de Zijlstraat, de Koningsstraat, de Anagang, de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat en de Gierstraat.

Meer informatie

Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Om meer over het Heerlemmermeer te leren, kunt u een bezoekje brengen aan het Haarlemmermeermuseum. Dit historische museum ligt in het plaatsje Cruquius en u kunt hier, onder andere, een victoriaanse stoommachine zien. In dit museum leer je over de ontwikkeling van het Haarlemmermeer en kun je het gemaal, de schutsluis en de vergaderzaal van het Rijnlandhuis bekijken. Het gemaal van Cruquius is één van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer is drooggelegd. Bovendien is het de grootste stoommachine ter wereld en een rijksmonument.

Meer informatie

Molen de Adriaan


Molen de Adriaan

Molen de Adriaan is een uniek gebouw in Haarlem en is gelegen aan de oevers van het Spaarne. De originele molen brandde af in 1932 en de huidige molen is een reconstructie van de oude. Als de molenaar er is, kunt u een kijkje nemen in de historische stellingmolen en er een rondleiding volgen. Tijdens die rondleiding leert u hoe wind wordt omgezet in productieve energie en bij de permanente expositie in de molen leert u meer over de geschiedenis van Haarlem en de geschiedenis van Nederlandse windmolens. U kunt de verschillende modellen bewonderen en proberen zelf graan te malen met een handmolen. Vanaf de top van de molen heeft u een prachtig uitzicht over de rivier en de stad.

Meer informatie

Teylersmuseum


Teylersmuseum

Het Teylersmuseum werd aan het begin van de 19e eeuw opgericht als kenniscentrum voor kunst en wetenschap. Oorspronkelijk was het echter meer een werkplaats dan een museum en er zijn nog steeds veel oude instrumenten te vinden. De eerste directeur van het Teylers kocht modellen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van natuurwetenschappen. Bovendien is er ook een bovenverdieping (alleen te bekijken tijdens een privétour) met een collectie antieke boeken die alleen met de bibliothecaris kunnen worden ingekeken.

Meer informatie