De top 10 beste bezienswaardigheden van Leiden

Page author

door Hertz - 30 September 2022

Als u binnenkort een weekendje in Zuid-Holland bent, dan is Leiden een echte aanrader.

Leiden biedt cultuur en geschiedenis, maar is tegelijkertijd een bruisende studentenstad. Wist u dat de Universiteit Leiden, opgericht in 1575, de oudste universiteit van Nederland is?

Leiden staat natuurlijk ook bekend om het Leidens ontzet in 1574, dat een eind maakte aan het beleg van de Spaanse landvoogd Requesens. In de zeventiende eeuw werd de stad, mede dankzij de toestroom van vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden, bekend om zijn lakenindustrie.

Een stad met een rijke geschiedenis dus! Tijd dus om de hoogtepunten van Leiden op een rijtje te zetten!

Museum De Lakenhal

Oude Singel 32, 2312 RA Leiden

Als u meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Leiden, kunt u misschien wel het beste beginnen bij Museum De Lakenhal.

Het museum bezit onder meer werken van Rembrandt en Lucas van Leyden. Ook andere Leidse schilders komen aan bod, zoals bijvoorbeeld Jan Steen, maar ook modernere kunstenaars, zoals Theo van Doesburg, oprichter van De Stijl.

Het museum zelf is gevestigd in de Laecken-Halle, een gebouw uit 1640 dat symbolisch is voor de geschiedenis van Leiden. De stad werd namelijk groot door de lakenindustrie.

Meer weten: https://www.lakenhal.nl/

De Burcht

Van der Sterrepad 5, 2312 EK Leiden

De Burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Het gaat om een bouwwerk dat op een motte, ofwel een heuvel, is geplaatst. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er in de negende eeuw in eerste instantie een houten constructie stond. In de twaalfde eeuw verving graaf Dirk VI deze door een tufstenen ringmuur.

De burcht heeft 6,2 meter hoge muren en een muurdikte van 85 centimeter. Door zijn strategische ligging in de stad heeft u er een prachtig uitzicht.

Een bezoek duurt ongeveer 1 uur.

Meer weten: https://www.visitleiden.nl/nl/locaties/2380897422/de-burcht

Molen de Valk

2e Binnenvestgracht 1, 2312 BZ Leiden

Als u altijd al eens een molen van binnen heeft willen zien, moet u absoluut Molen de Valk bezoeken.

Deze stellingmolen uit 1743 is de vervanging van een houten constructie uit 1667. Deze bood genoeg ruimte voor twee gezinnen en het molenbedrijf. De molen is 29 meter hoog en de bovenste verdiepingen waren gewijd aan de belangrijkste functie: het malen van graan.

Oorspronkelijk waren er negentien molens in Leiden, maar alleen De Valk is nog over. De molen was tot in de twintigste eeuw daadwerkelijk in gebruik. De laatste molenaar, Willem van Rhijn, overleed in 1964 op 87-jarige leeftijd. Daarna werd de molen een gemeentelijk museum.

Meer weten: https://molenmuseumdevalk.nl/


Molen de Volk

Hortus Botanicus Leiden

Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van West-Europa. In 1587 besloot de pas gestichte Universiteit Leiden om onder leiding van de beroemde botanicus Carolus Clusius een kruidentuin aan te leggen voor de geneeskundestudenten. Zij namen hierbij een voorbeeld aan Italiaanse universiteiten, zoals bijvoorbeeld die van Pisa en Padua.

Enkele topstukken van de tuin zijn de reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) en de zogenoemde bekerplanten (Nepenthes), evenals planten die een rol spelen in traditionele Chinese geneeskunde.

De Hortus Botanicus is bijna 4 hectare groot, dus u kunt er best lang vertoeven. Maar doordat de tuin is opgedeeld in kleine thema’s kunt u ook kiezen voor een korter bezoek.

Meer weten: https://hortusleiden.nl/


Leiden botanic garden

CORPUS 'reis door de mens'

Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH Oegstgeest

Vlakbij Leiden staat een roodbruine reus langs de snelweg. U kunt dit enorme lichaam bezoeken en zo iets opsteken over de werking van het menselijk lichaam. Via de roltrap gaat u naar binnen via de knie en vanaf daar gaat u in ongeveer 55 minuten naar boven, tot u in de hersenen bent.

Zo leert u bijvoorbeeld hoe het menselijk leven ontstaat in de baarmoeder, maakt u een reis als rood bloedlichaampje en leert u over de werking van de longen, de nieren en de darmen.

Nadat u het lichaam verkend heeft, kunt u ook nog een van de tentoonstellingen bekijken.

Meer weten: https://corpusexperience.nl/


Oegstgeest

H2: Leiden American Pilgrim Museum

Het American Pilgrim Museum is geheel gewijd aan de Pilgrim Fathers die in 1620 met de Mayflower aankwamen in New England. Wat dat met Leiden te maken heeft? Nou, voordat ze de oversteek maakten verbleven de Engelse puriteinen eerst twaalf jaar als vluchteling in Leiden.

De collectie bestaat uit zestiende- en zeventiende-eeuwse kaarten en gravures van Gerard Mercator, Adrian van de Venne, Adriaen van Ostade, en Jacques de Gheyn. Een museumbezoek is vrij kort, omdat er maar twee kamers zijn. De eerste laat zien hoe de Pilgrims leefden en de tweede is een zeer goed bewaard gebleven middeleeuwse kamer.

Meer weten: https://leidenamericanpilgrimmuseum.org/nl

Museum Het Leids Wevershuis

Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden

Dat Leiden erg rijk werd door de lakenindustrie mag duidelijk zijn, maar in Museum Het Leids Wevershuis ziet u de keerzijde van deze medaille. Hoe de arbeiders leefden stond namelijk in schril contrast met hoe de bewoners van het rijke Rapenburg vertoefden.

We weten dat er in 1561 al een linnenwever woonde op de plek van het museum, ene Cornelis Janszoon. Het huidige huis werd ongeveer tussen 1626 en 1631 gebouwd. Tijdens een groot saneringsplan in de jaren 60 gingen vele verpauperde wevershuisjes verloren. Deze bleef echter bestaan en werd in 2003 verkocht aan de gemeente Leiden.

Meer weten: https://www.wevershuis.nl/

De Oude Sterrewacht

Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden

Naast de Hortus Botanicus vindt u de Oude Sterrewacht, de oudste nog bestaande sterrenwacht ter wereld. Het is onderdeel van de Universiteit Leiden, en hoewel er in een deel van het gebouw les wordt gegeven aan studenten, is er ook een bezoekerscentrum.

De eerste sterrenwacht dateert uit 1633 en diende in eerste instantie vooral voor educatieve doeleinden. Toen de nieuwe sterrenwacht opende in 1861 ontwikkelde Leiden zich tot een wereldwijd erkend wetenschappelijk centrum. Bekende namen als Nobelprijswinnaars H.A. Lorentz, P. Zeeman, en H. Kamerlingh Onnes werkten samen met de Leidse sterrenwacht.

Meer weten: https://www.universiteitleiden.nl/oudesterrewacht

Young Rembrandt Studio

Langebrug 89, 2311 TJ Leiden

De Young Rembrandt Studio is een zeventiende-eeuws huis dat bewoond werd door Jacob van Swanenburgh, de leermeester van Rembrandt van Rijn. Hier leerde de schilder in zijn jonge jaren schilderen en etsen.

Als u meer wilt weten over Rembrandt, die geboren werd als negende kind van een welgestelde Leidse molenaar, loop dan de Rembrandtroute. Deze wandelroute brengt u langs alle aan Rembrandt gerelateerde locaties in Leiden.

Meer weten: https://www.visitleiden.nl/nl/highlights/jonge-rembrandt/young-rembrandt-studio

Rijksmuseum Boerhaave

Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden

Rijksmuseum Boerhaave werd in 2019 uitgeroepen tot European Museum of the Year, en dat is dus wel een bezoekje waard.

Het museum beschikt over een collectie die u meer vertelt over vijf eeuwen Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. U ziet er onder andere microscopen van Antoni van Leeuwenhoek, de eerste slingerklok van Christiaan Huygens en voorwerpen van Nederlandse Nobelprijswinnaars.

Meer weten: https://rijksmuseumboerhaave.nl/

Leiden is een stad die van alles te bieden heeft: cultuur, historie en toonaangevende wetenschap en innovatie. En met een huurauto van Hertz ontdekt u het allemaal!