De top 10 bezienswaardigheden van Gaudí in Barcelona

Page author

door Hertz - 06 September 2019

Zelfs als u niet bekend bent met het werk van Antoni Gaudí, is het enorm gemakkelijk om de architectuur van de beroemde architect te herkennen. We nemen u mee op een rondleiding door Barcelona langs de architectonische hoogtepunten van deze geliefde architect.

Casa Vicens in de wijk Gràcia

Dit is het eerste belangrijke werk van de architect. Het werd gebouwd in opdracht van Manuel Vicens i Montaner. Hoewel het met zijn verschillende bouwstijlen en oosterse invloeden absoluut uw oog zal vangen, is het minder extravagant dan zijn andere werk. De rij voor dit minder bekende pareltje is niet heel lang, dus stap gerust eens binnen om het museum te bekijken.

Sagrada Familia in de wijk Eixample

U mag Barcelona niet verlaten zonder dat u het symbool van Barcelona heeft bewonderd. Dit meest bekende werk van Gaudí dat fier boven de stad uitsteekt, trekt bezoekers van over de hele wereld. Een bijzonder feit aangezien het meesterwerk nog niet eens af is. Als sinds 1882 wordt er aan de kerk gebouwd en in 2026 zou de kerk volledig voltooid moeten zijn. Al zodra u voor het bouwwerk staat, raakt u overrompeld door het indrukwekkende exterieur met zijn bekende torens. Stap naar binnen en bewonder de schitterende glas-in-lood ramen en de meesterlijke lichtinval.


Park Güell in de wijk Gràcia

Dat Gaudí een enorm kleurrijke fantasie had, komt helemaal tot uiting in Park Güell op de heuvel van El Carmel. Het park is opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst en het is duidelijk waarom: vanaf het terras heeft u een schitterend uitzicht over de stad, maar ook de muren en bankjes die versierd zijn met mozaïek en scherven van keramiek zorgen voor een kleurvol tafereel. U wandelt hier via een spectaculaire ingang de prachtige fantastiewereld van Barcelona binnen.

Casa Battlo in de wijk Eixample

Casa Battlo is een sprookjesachtig huis met ronde vormen en een kleurrijke gevel. Het dak doet denken aan de schubben van een draak. Hoe langer u het huis bewondert, hoe meer details u zult zien: vormen van dieren, schitterende keramiek en misschien doen bepaalde gedeelten u zelfs denken aan beenderen en skeletten. De buitenkant alleen al is zeker een bezoek waard, maar bewonder ook de ingang, eerste verdieping, patio, zolder en het dakterras met zijn vier typerende schoorstenen.

El Drac in e wijk Gràcia

Bij de hoofdingang van Park Güell vindt u nog een belangrijk kustwerk van Gaudí, de hagedis El Drac. De draak staat tussen de dubbele trap in het stijlvolle park en bestaat uit honderden stukjes mozaïek. Houd overigens ook uw ogen open voor een draak in een gietijzeren hek. Deze krijsende draak in Mudejar-stijl beschermde het landgoed van Güell en staat symbool voor de draak van Ladon uit de tuinen van Hesperiden.

De Crypte van Colònia Güell

Deze crypte ligt net buiten Barcelona en daarom is het handig om hier met uw huurauto naartoe te rijden. Met zijn grillige vormen lijkt het een beetje op een grot met zuilen, glas-in-lood-ramen en opnieuw die vele mozaïeken. De kerk is nog altijd in gebruik en daarom is het verstandig om uw kledingkeuze hierop aan te passen. Overigens is de gehele arbeiderskolonie leuk om te bekijken en kunt u in een van de cafés een kopje koffie drinken.

Gaudí House Museum in de wijk Gràcia

De voormalige woning van de meesterarchitect staat midden in Park Güell. Hij verbleef hier van 1906 tot 1925. Tegenwoordig is het een museum waar u talloze meubels kunt bewonderen die Gaudí heeft ontworpen.

Casa Mila of La Pedrera

Dit gebouw wordt door architectuurliefhebbers beschouwd als een echt meesterwerk. Het huis met zijn bijzondere façade behoort tot een van de meest bekende symbolen van de stad. Als u inzicht wilt krijgen over de technieken van Gaudí, dan vindt u die hier. Het huis is nu een museum waar u gemakkelijk twee uur lang kunt rondkijken. Het heeft een spectaculair dakterras vanwaar u een indrukwekkend uitzicht over de stad heeft. Wandel ook ’s avonds eens langs het gebouw als het sfeervol wordt opgelicht en er een mooie lichtshow op het dak plaatsvindt.


Casa Calver

Dit is een van de eerste huizen die Gaudí bouwde. Het behoort tot het meer ingetogen werk van de architect, maar als u goed kijkt ziet u duidelijke de invloeden die helemaal bij zijn werk horen. De balkons met ijzeren hekjes golven en er is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Tegenwoordig dient het als een combinatie van woningen en winkels.

Palau Güell

Een van de weinige werken die echt af is, is Palau Güell. Het is ontzettend goed bewaard. Laat de sombere façade u niet tegenhouden, hierachter schuilt namelijk een van de meest spectaculaire dakterrassen van de stad.

Als u graag zoveel mogelijk bezienswaardigheden wilt bekijken, overweeg dan om een van de kortingskaarten te kopen. Met de Gaudí Super Combi krijgt u bijvoorbeeld korting op drie bouwwerken van de architect: Casa Battlo, Casa Mila en Casa Vicens.