De ultieme gids voor een fantastische Koningsdag 2016

Page author

door Raoul - 25 April 2016

Woensdag 27 april 2016 is het weer zo ver; de dag dat Nederland in het teken staat van saamhorigheid en de verjaardag van Koning Willem-Alexander viert. Een zee van oranje, buitengewone gezelligheid en boordevol activiteiten, heel Nederland kijkt ieder jaar weer uit naar Koningsdag. En als de avond valt, houdt de gezelligheid niet op. Dit zal de derde editie zijn van Koningsdag. Natuurlijk heeft 30 april 2013 een speciaal plekje in de geschiedenis, aangezien dit het laatste jaar was dat het feest bekend stond als Koninginnedag en op 30 april werd gevierd.

Net zoals het feest ieder jaar terugkomt, komt waarschijnlijk ook de vraag ‘Wat gaan we dit jaar eens doen?’ iedere keer weer terug. Het is te veel om alle activiteiten in Nederland op te noemen, maar we lichten graag een paar hoogtepunten voor je uit. Natuurlijk kun je voor maar een van deze activiteiten kiezen, maar door een auto te huren kan je meerdere hoogtepunten combineren. Ideaal voor een onvergetelijke Koningsdag in 2016.

De Koninklijke route in Zwolle

Liefhebbers die graag een glimp opvangen van het Koninklijke Paar kunnen terecht bij de gezellige Zwollenaren. De stad is nu al in volle gang met de nodige voorbereidingen en het volledige programma is al bekend zodat je niets hoeft te missen. Om 11.00 uur worden de Koninklijke gasten ontvangen en vervolgens bezoeken zij de Blijmarkt waar muziek wordt gespeeld. Andere activiteiten op het programma zijn de Grote Parade op de Grote Markt, inspirerende sportprestaties op de Rodetorenplein en een vaartocht door de Thorbeckegracht. Het bezoek wordt afgesloten met een spetterend slotfeest dat om 12.45 uur begint. Is het voor jou geen optie om aanwezig te zijn in de stad, dan kan je zoals altijd alle gebeurtenissen live volgen op de televisie.

Zet je kraampje op of leg je kleedje uit in het Vondelpark

Koningsdag is dé dag voor kinderen verkooptechnieken te oefenen. Al vanaf 08.00 uur kunnen de vroege vogels hun spulletjes uitstallen om een extra zakcentje te verdienen. Erg leuk is om dit eens in het Vondelpark in Amsterdam te doen. Ieder jaar staat dit park in teken van de jonge handelaren die hier hun speelgoed kunnen verkopen. Het geld dat ze verdienen kunnen ze op hun beurt weer snel uitgeven bij de andere kraampjes. Hiernaast kunnen de kinderen hun gezicht laten schminken, meedoen met spelletjes en sportevenementen en dansen op muziek van de lokale artiesten.

De gezelligste vrijmarkten in Nederland

Bij Koningsdag denken we natuurlijk allemaal aan de vrijmarkten die door heel Nederland plaatsvinden. De meest bekende vrijmarkten zijn in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven, maar de rest van Nederland zal ook zijn spullen te koop aanbieden op kleedjes, tafels en kraampjes.

Hoewel het Vondelpark in Amsterdam gereserveerd is voor kinderen, mag iedereen bijna overal in de stad op een vrijmarkt staan. De website van de Gemeente van Amsterdam geeft hier wel een aantal regels over weer. Toe aan een verandering van Koningsdag in Amsterdam?

Ook in Utrecht wordt het weer één groot feest en in een groot deel van het centrum staat een vrijmarkt. Het voordeel van de Utrechtse vrijmarkt is dat het al op zondagavond 26 april begint om 18.00 uur en pas maandagavond om 18.00 uur eindigt. Ben je van plan om meerdere vrijmarkten bezoeken, dan is dit vanwege de openingstijden een ideale markt om naartoe te rijden en op te nemen in je programma.

Als je een auto huurt in Utrecht ben je binnen een uur al op de vrijmarkt in Eindhoven. Deze oranjemarkt begint om 09.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen. Naast veel kraampjes met meubels, kleding en speelgoed, organiseert de gemeente van Eindhoven spelletjes en muziek. En dit allemaal in een sfeer die niet te evenaren is.

Dansen tot je erbij neervalt in Eindhoven

Op Koningsdag is er natuurlijk geen excuus nodig om te dansen. Er is altijd wel ergens muziek te vinden. De hele dag door organiseert de gemeente Eindhoven spectaculaire feesten. Om 12.00 uur begint het gratis Majestic Dance Event dat tot 24.00 uur doorgaat. Dit belooft voor de vierde keer op een rij weer een groots feest te worden op het Stadshuisplein in het hartje van de stad. Nog een gratis evenement is Electric Orange. Dit jaar opent het op één podium en het vindt plaats van 12.00 tot 23.00 uur. Zo zijn er nog 11 andere feesten die in de stad gehouden worden, dus muziekliefhebbers kunnen hier hun geluk zeker op.

Kortom, Koningsdag 2016 belooft weer een spetterend feest te worden door heel Nederland. Heb je dit jaar eens zin in wat anders? Waarom combineer je dan niet meerdere evenementen, vrijmarkten of feesten door een auto te huren en op pad te gaan. Perfect om de unieke sferen in verschillende plaatsen te proeven.