De vijf leukste dagtrips vanaf Antwerpen

De stad Antwerpen is een ontzettende leuke bestemming voor een weekendje of dagje weg. De stad heeft veel historische bezienswaardigheden, architectonische hoogtestandjes zoals het Centraal Station, interessante musea en natuurlijk uitstekende chocolade. Maar de stad vormt ook een ideale uitvalsbasis als u er eens een dagje op uit wilt met de huurauto. We nemen u daarom mee naar een aantal van de mooiste en leukste plekjes die u gemakkelijk vanaf Antwerpen kunt bereiken.

1. Mechels Rivierengebied

Hoelang duurt het om daar te komen? 41 minuten

Hoe ver is het? 35 km

In het Mechels Rivierengebied wandelt u langs het water en spot u vogels in een enorm natuurgebied. Vanaf de uitkijktoren en de vogelkijkhut heeft u een mooi uitzicht over het uitgestrekte weidelandschap en de grote waterplas met rietkragen en zeggevelden. De talrijke sloten, struiken en bosjes trekken ieder jaar weer vele soorten vogels en die hier in de winter komen overwinteren. Als u met het gezin een bezoek brengt, ga dan naar de Barebeekvallei aangezien de paden hier voornamelijk verhard zijn. Schrale graslanden, vochtige loofbosjes en hooiweiden met houtkanten domineren het landschap van het Mispeldonk-gedeelte.

2. Landschap de Liereman

Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur

Hoe ver is het? 54 km

Landschap de Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België. Het park is het gehele jaar geopend, dus trek die stevige wandelschoenen maar aan voor een wandeling langs stuifduinen, vennen en heide. Onderweg komt u waarschijnlijk de wulp, nachtzwaluw en rugstreeppad tegen. Voor de kinderen is het Bos van Bo enorm leuk; een mysterieus speelbos waar kinderen in bomen kunnen klimmen, kampen kunnen bouwen en verstoppertje kunnen spelen. Brengt ook zeker een bezoek aan het bezoekerscentrum voor een permanente tentoonstelling over dit unieke natuurlandschap, de archeologie en geschiedenis van dit gebied.

3. Gent


Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur en 10 minuten

Hoe ver is het? 60,3 km

Gent is een leuke stad waar u zich niet alleen hoeft te vermaken in musea of restaurants. De stad is enorm sfeervol waardoor het ook heerlijk is om hier over de geplaveide straatjes te dwalen en van de architectuur van de panden te genieten. Natuurlijk moet u hier ook even een toeristenwinkel binnenstappen voor een zakje echt Gents snoep: de Neuzekes. Bovendien kunt u hier op een bootje stappen om vanaf het water de bruisende oevers van de stad te zien. Vooral als het begint te schemeren en de stadslichten aanspringen, is dit aanzicht betoverend. En wilt u een wel heel goed bewaard kasteel bewonderen? Maak dan een bezoek aan burcht Gravensteen.

4. Nationaal Park de Biesbosch


Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur en 15 minuten

Hoe ver is het? 86 km

Ga terug de Nederlandse grens over om Nationaal Park de Biesbosch te verkennen. Dit beschermd natuurgebied is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Vanzelfsprekend kunt u hier heerlijk wandelen door een prachtige natuur, maar ook vanaf de fiets of zelfs het water beleeft u een avontuurlijke dag. U doet misschien wel even een stapje terug naar Nederland, maar u vergeet hier eigenlijk gewoon dat u in Nederland bent: ruige en hoge wilgenbossen die om u heen torenen, zoet water dat voorbij kabbelt en aanmerkelijke hogere waterstanden.

5. Brugge

Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur en 25 minuten

Hoe ver is het? 90 km

De middeleeuwse stad Brugge is werkelijk een lust voor het oog; het vormt een mooi decor van charmante architectuur, geplaveide straten en kanaaltjes. U kunt heerlijk door Brugge dwalen, maar verdwalen doet u nooit. Als u zich wilt oriënteren, kijkt u simpelweg omhoog naar het Belfort, de toren die een van de meest herkenbare punten van Brugge is. Volg het uitgebreide netwerk aan kanalen, ook wel de Brugse reien genoemd, wandel over de Bonifaciusbrug of stap op een sloep om Brugge vanaf het water te aanschouwen. Vervolgens kunt u in het Frietmuseum alles leren over de knapperige goudstaafjes, en bij ’t Friet Poortje kunt u ze zelf proeven.