De vijf leukste dagtrips vanaf Charleroi

Street art, industrieel erfgoed en fotografie; Charleroi staat niet bij iedereen op het lijstje van plaatsen om te zien, wat eigenlijk best zonde is. Het is namelijk een stad met statige Art Nouveau panden uit de twintigste eeuw, interessante street art die de straten wat opfleuren en een integrerend fotografiemuseum. Bovendien is deze bestemming uitstekend af te wisselen met een aantal leuke attracties in de buurt van de stad. Houd de sleutels van uw huurauto daarom bij de hand voor een aantal leuke dagtrips vanuit Charleroi.

1. Brussel

Hoelang duurt het om daar te komen? 57 minuten

Hoe ver is het? 61,2 km

Friet, chocolade en stripfiguren op de muren, dat is eigenlijk wel op iedere straathoek van Brussel te vinden. Maar natuurlijk heeft de stad veel meer te bieden. Struin daarom door de straatjes van deze Belgische hoofdstad en bewonder het kleine Manneke Pis, het standbeeldje dat is uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. Wandel vervolgens door naar het Atomium om deze atoom te aanschouwen die 150 miljard keer vergroot is. Voor een stukje groen in de stad bezoekt u het Jubelpark, een schitterend stukje architectuur waar drie musea te vinden zijn, maar u kunt hier ook gewoon heerlijk door de tuin struinen.

2. Natuurpark l'Avesnois

Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur en 11 minuten

Hoe ver is het? 68,5 km

Natuurpark l'Avesnois is een bijzonder gebied met boomgaarden, kronkelende rivieren, beboste weiden en loofbossen. Hier grazen ook de koeien die verantwoordelijk zijn voor romige melkproducten waaronder de maroilleskaas. Wandelen doet u hier in een coulisselandschap dat bestaat uit een lappendeken van knotwilgen, bossen, rivieren, waterstromen en heggen. U komt hier molens en kiosken tegen die het gebied zoveel karakter geven en die erom vragen bekeken te worden tijdens uw wandeling.

3. Luik


Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur

Hoe ver is het? 94,5 km

Wat begon als het centrum van de mijnbouw en staalindustrie is nu een leuke stad vol bezienswaardigheden. Een van de meest gewaagde, en misschien wel vermoeiende, is de Montagne de Bueren. Deze steile straat telt 374 treden en als u de top behaalt, wordt u wel beloond met een waanzinnig uitzicht. Nog meer hellingen in de stad vindt u bij les coteaux de la citadelle. Tijdens deze wandeling komt u langs de mooiste plekjes van Luik met prachtige uitkijkpunten en gezellige straatjes. En na het beklimmen van al die hellingen, heeft u natuurlijk wel een overheerlijke Luikse Wafel verdiend.

4. Lille


Hoelang duurt het om daar te komen? 1 uur en 26 minuten

Hoe ver is het? 121 km

Vanaf Charleroi bent u ook binnen mum van tijd in Frankrijk. Wandel in het centrum van de stad langs de Citadel die nog steeds in gebruik is door het leger. U kunt de citadel daarom niet van binnen bezoeken, maar u kunt hier wel door oude verdedigingswerken lopen. Sla ook de Grand Place niet over, ofwel het Centrale Plein dat de verschillende wijken van de stad met elkaar verbindt. Hier staan enkele van de mooiste gebouwen van de stad, en ook de fontein met de hoge sokkel is hier te vinden.

5. De ArdennenHoelang duurt het om daar te komen? 1 uur en 27 minuten

Hoe ver is het? 126 km

De Ardennen is een bosrijk middelgebergte met een enorme hoeveelheid aan beschikbare activiteiten. Het is een ware buitenspeelplaats voor de sportieveling, maar u kunt hier ook heerlijk wandelen om vervolgens even tot rust te komen in een van de gezellige steden zoals La-Roche-en-Ardenne. Het is geen geheim dat u in de Ardennen lekker kunt eten, dus probeer in La-Roche-en-Ardenne ook eens de Ardennerham van slagerij Bouillon & Fils. De natuur is hier enorm afwisselend, en of u nu van klimmen, mountainbiken of survival houdt, het kan hier allemaal. Probeer ondertussen ook de schitterende natuur te bewonderen, evenals de wilde dieren die hier te vinden zijn zoals wild zwijn, edelherten en zelfs een lynx. Maar de Ardennen heeft nog veel meer te bieden: van de grotten van Han en het pretpark Plopsa Coo tot een jeep- of wandelsafari.