De vijf leukste dagtrips vanaf Utrecht

De vijf leukste dagtrips vanaf Utrecht

Utrecht is zonder twijfel een geweldige stad. Het is een van de oudste steden van ons land, en er is van alles te doen, van het beklimmen van de Domtoren tot heerlijk winkelen op Hoog Catharijne.

Maar wat ook fijn is, is dat Utrecht hartstikke centraal ligt. Het is daarom een ideale uitvalsbasis om er een dagje op uit te gaan. Bijna niets is namelijk echt ver weg. Daarom zetten we in dit artikel een aantal ideeën voor dagtrips in Nederland voor u op een rijtje.

Een auto huren bij Hertz is de ideale manier om deze bestemmingen te ontdekken.

De Veluwe

Als u een natuurliefhebber bent, moet u op de Veluwe zijn. Wist u dat de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa is? Een wandeling op de Veluwe is altijd heerlijk, maar extra speciaal wanneer de hei in bloei staat van half augustus tot half september. De Veluwe is ook een bezoekje waard tijdens de bronsttijd, wanneer u edelherten kunt horen brullen. De bronstijd is van september tot begin oktober.

Hoelang duurt het om vanuit Utrecht op de Veluwe te komen?

De Veluwe ligt op ongeveer 80 km van Utrecht. Het is een uur rijden via de A12.

Wat is er te zien en te doen op de Veluwe?

De Veluwe bestaat uit twee nationale parken, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Er zijn lange wandel- en fietsroutes die u kunt volgen. Daarnaast zijn er ook kleinere natuurgebieden. Het atypische landschap van de Posbank bij Rheden is zeker de moeite van het bezoeken waard.

Wat cultuur opsnuiven kan ook. Paleis het Loo bij Apeldoorn mag u niet missen. Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft een van de grootste Van Gogh-collecties ter wereld.

Waar te eten op de Veluwe?

Na een dag wandelen op de Posbank moet u absoluut een bezoekje brengen aan Pannekoekhuis Strijland in Rheden. Dit restaurant heeft een historie die teruggaat naar 1889, en de pannenkoeken zijn gemaakt volgens een geheim familierecept.

Een andere aanrader is De Zwarte Boer in Ermelo, dat prachtig gelegen ligt in de bossen. Op de menukaart vindt u heerlijke streekgerechten.

veluwe

Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad en tevens de grootste stad van ons land. In de zeventiende eeuw groeide Amsterdam uit tot een van de belangrijkste handelssteden ter wereld. Dit ziet u nog terug aan de statige herenhuizen en de grachtengordel, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Hoelang duurt het om vanuit Utrecht in Amsterdam te komen?

Amsterdam ligt op zo’n 50 km van Utrecht. Het is drie kwartier rijden via de A2.

Wat is er te zien en te doen in Amsterdam?

Amsterdam heeft in verhouding met zijn oppervlakte de meeste musea ter wereld. Het Rijksmuseum beschikt over een paar van ’s werelds beroemdste schilderijen, zoals bijvoorbeeld de Nachtwacht van Rembrandt of het Melkmeisje van Vermeer. Ook kunt u het Achterhuis bezoeken, waar Anne Frank tijdens de oorlog haar wereldberoemde dagboek schreef.

Maak uw dag af met een rondvaart over de grachten, struin over de Albert Cuypmarkt of pak gezellig een terrasje in de Pijp.

Waar te eten in Amsterdam?

In Amsterdam vindt u gerechten uit alle uithoeken van de wereld. Probeer bijvoorbeeld Paon Bali, waar u kunt genieten van de authentieke Balinese keuken.

Als u graag wat minder exotisch eet, probeer dan Restaurant Jansz, dat naar eigen zeggen de moderne Nederlandse keuken vertegenwoordigt. Op het menu staan onder andere Hollandse oesters en kreeft.

amsterdam

Rotterdam

Rotterdam is de tweede stad van Nederland. Lange tijd had Rotterdam de grootste haven ter wereld, en nog steeds speelt de haven van Rotterdam een belangrijke rol in Europa en in de wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam hevig gebombardeerd. Hierdoor staat de stad vandaag de dag bekend om zijn futuristische, moderne architectuur.

Hoelang duurt het om vanuit Utrecht in Rotterdam te komen?

Rotterdam ligt op 60 km van Utrecht en het duurt via de A12 ongeveer een uur om er te komen.

Wat is er te zien en te doen in Rotterdam?

Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur, en de Euromast en de Erasmusbrug zijn dan ook de bekendste bezienswaardigheden van Rotterdam. Op de Euromast heeft u een prachtig uitzicht over de skyline van de stad. Rotterdam staat ook bekend om zijn kubuswoningen, waarvan er een toegankelijke is voor bezoekers.

Daarnaast is de haven van Rotterdam ook een bezoekje waard. Bij informatiecentrum FutureLand kunt u een rondvaart of rondrit maken over Maasvlakte 2.

Waar te eten in Rotterdam?

Bij Restaurant Fitzgerald eet u overheerlijke langoustine, kreeft of kalfsvlees. Het restaurant werd dan ook niet voor niets bekroond met een Michelinster. De Matroos en het Meisje biedt een verrassingsmenu van vier of vijf gangen. U kunt er rekenen op een fine dining-ervaring met Franse invloeden.

Liever iets exotischer? Dan moet u bij Asian Glories zijn. Bij dit restaurant eet u de lekkerste Chinese gerechten.

rotterdam

Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. U vindt er wetlands, wilgenbossen, eilanden en kreken. Het gebied strekt zich uit over Noord-Brabant en Zuid-Holland, en is het thuis van vele diersoorten, zoals bevers en vogels.

Hoelang duurt het om vanuit Utrecht in Nationaal Park de Biesbosch te komen?

Het duurt via de A27 ongeveer een uur om de 50 km tussen Utrecht en de Biesbosch af te leggen.

Wat is er te zien en te doen in Nationaal Park de Biesbosch?

U kunt heerlijk wandelen en fietsen in de Biesbosch. Ook kunt u het natuurgebied ontdekken vanaf het water. Daarnaast kunt u deelnemen aan een vaartocht, of een van de andere rondleidingen.

Als u op zoek bent naar cultuur kunt u Museum De Roos in Geertruidenberg bezoeken. Dit museum is gevestigd in een zestiende-eeuws pand, en beschikt over een collectie vanarcheologisch aardewerk en glaswerk. Kopstuk uit deze verzameling is de Duc d'Alve, uit de Tachtigjarige Oorlog.

Waar te eten in Nationaal Park de Biesbosch?

In Hotel de Watertoren in Dordrecht kunt u voortreffelijk eten. Op het menu staan onder andere biefstuk en visgerechten. In Drimmelen kunt u terecht bij Restaurant het Panorama, waar de familie Vermeulen-Mulder u al drie generaties lang aan het roer staat. U kunt er onder andere biefstuk, zoete aardappel en schnitzel krijgen.

nationaal park de biesbosch

Amersfoort

Amersfoort is de op een na grootste stad van de provincie Utrecht. Hoewel Amersfoort een historisch stadscentrum heeft, werd de stad vooral belangrijk toen het in de negentiende eeuw een spoorwegverbinding kreeg met Utrecht. Om die reden werd het in die tijd ook een garnizoensstad.

Hoelang duurt het om vanuit Utrecht in Amersfoort te komen?

Amersfoort is vanaf de A28 makkelijk te bereiken, en ligt op 30 km van Utrecht. Het is slechts een half uur rijden.

Wat is er te zien en te doen in Amersfoort?

Amersfoort staat bekend om zijn Muurhuizen, een cirkelvormige straat die gebouwd werd op de eerste stadsmuur. De Koppelpoort is een land- en een waterpoort, en is uniek, omdat het de enige in Nederland is.

Ook zijn er tal van musea, zoals bijvoorbeeld het Mondriaanhuis en Museum Flehite.

Waar te eten in Amersfoort?

Restaurant de Aubergerie ligt aan de rand van het historisch centrum en biedt het beste van de Franse keuken, met hier en daar wat internationale invloeden. Zo kunt u bijvoorbeeld genieten van gebakken roodbaars filet en medaillons van ree.

Restaurant Pallas Athene is een Grieks restaurant, waar u overheerlijke moussaka en gyrosschotel kunt bestellen.

amersfoort

Zo ziet u, er is genoeg te doen in de buurt van Utrecht. En de beste manier om het allemaal te ontdekken is door een auto van Hertz te huren.