De vijf leukste dagtrips vanaf Utrecht

Page author

door Hertz - 04 augustus 2020

Utrecht is een stad vol rijksmonumenten, historische grachten en indrukwekkende kastelen. Het vormt het kloppend hart van Nederland en staat bekend om haar werfkelders langs de grachten die volstaan met cafés en terrasjes. De eeuwenoude universiteitsstad is rondom de Domtoren gebouwd, en vanaf de toren heeft een u een indrukwekkend uitzicht over de stad. Maar vanaf hier ziet u ook dat er nog veel meer te zien is buiten de grenzen van Utrecht. Stap daarom eens de huurauto in en ga op ontdekkingstocht in de omgeving van Utrecht. Wij helpen u graag:

1. De Veluwe


Hoelang duurt het om daar te komen? 50 minuten

Hoe ver is het? 60 km

Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is de Hoge Veluwe. Begin de dag al vroeg zodat u in alle stilte over een van de vele routes kunt wandelen om zeldzaam (of minder zeldzaam) wild te spotten. Het landschap is hier afwisselend: van rivieren en bossen tot prachtige heidevelden en zandvlaktes. Volg de wandelroute De Duintjes om een wandeling door het duin en langs de ‘dansende bomen’ te maken. Spot u graag vogels, dan komt u hier zeker aan uw trekken. Vanwege de afwisselende natuur zijn er tientallen verschillende vogelsoorten die u kunt ontdekken. En wilt u liever de spanning aangaan, dan kunt u altijd terecht in een van de zes spannende klimbossen.

2. Amsterdam

Hoelang duurt het om daar te komen? 47 minuten

Hoe ver is het? 45,3 km

Vanaf Utrecht bent u met de huurauto eigenlijk zo in Amsterdam. Natuurlijk wordt er direct gedacht aan een bezoek aan het Anne Frank Huis, de historische binnenstad met haar grachten en de verschillende wijken. Maar in Amsterdam kunt u ook een beetje afstand nemen van de drukte door de stad vanaf een boot te bewonderen. Terwijl u rustig over het water van de grachten glijdt, mist u niets van de gezelligheid op de Amsterdamse straten. Verder heeft Amsterdam nog een grote hoeveelheid aan stadsparken, waarvan het Vondelpark natuurlijk het meest bekend is. Maar bezoek ook eens het Wertheimpark, het oudste park van de stad wat een geschenk was van Napoleon aan de stad, of het Amsterdamse bos met haar grote diversiteit aan dieren, planten en bomen.

3. Rotterdam


Hoelang duurt het om daar te komen? 56 minuten

Hoe ver is het? 61,7 km

Als we juist de andere kant opgaan, dan komen we in de havenstad Rotterdam terecht. Het is een stad waar u op straat al de ogen uitkijkt bij de interessante architectuur. Wandel onder de kubuswoningen door om deze gekantelde woningen eens goed van dichtbij te bekijken. Vervolgens loopt u nog even over de Erasmusbrug, de achthonderd meter lange hangbrug die Noord- en Zuid-Rotterdam met elkaar verbindt. Deze brug is het icoon van Rotterdam en vanaf hier maakt u dan ook schitterende foto’s van de skyline van de stad. Wilt u nog even genieten van wat groen in het park, bezoek dat het stadspark Het Park in het centrum van Rotterdam. Maar ook in Rotterdam-Noord ligt een leuk park: het Vroesenpark. Hier kunt u wandelen en kunnen de kinderen op toestellen spelen. Bovendien vindt u hier een mooie visvijver.

4. Nationaal Park de Biesbosch

Hoelang duurt het om daar te komen? 45 minuten

Hoe ver is het? 53,8 km

De Biesbosch is ideaal voor een dagje uit om vanaf het water of het land de natuur kunt bewonderen. Het park heeft een schitterende natuur waardoor u hier mooi kunt wandelen, maar als u echt op avontuur wilt, dan moet u actief op pad. Combineer bijvoorbeeld een kanotocht met een romantische picknick aan het water, fiets door het ruige landschap terwijl de wind door uw haren waait of overnacht midden in de natuur in een griendwerkershut. In de Biesbosch worden verschillende evenementen georganiseerd die vaak seizoensgebonden zijn, maar het hele jaar door kunt u de verschillende dieren en de mooie natuur bewonderen, evenals verschillende excursies volgen. 

5. Amersfoort

Hoelang duurt het om daar te komen? 31 minuten

Hoe ver is het? 25,4 km

Amersfoort is een kleine stad met een klein centrum. U kunt hier leuk wandelen door het centrum, maar de stadsmuur die nog in enorm goede staat is, vormt ook een leuke bezienswaardigheid. Wandel via de Langestraat onder de Kamerbinnenpoort door die onderdeel uitmaakt van de eerste stadsmuur van Amersfoort. Loop vervolgens nog even naar de Eemhaven waar de eeuwenoude Koppelpoort staat. Dit is de enige land- en waterpoort in Nederland. Bovendien is dit tegenwoordig de ankerplaats voor de pleziervaart.