Door het oog van de lens: 5 filmlocaties in New York

Wat hebben Vanilla Sky, Avengers Assemble, You’ve Got Mail, Breakfast at Tiffany’s en Almost Famous met elkaar gemeen? De meest gefilmde wereldstad natuurlijk: New York City. Ben je een echte fan van het grote scherm, dan is dit een stad die je niet mag overslaan! Treed in de voetsporen van Audrey Hepburn, Robert Downey Jr., Meg Ryan en Tom Hiddleston en bewonder de hoogtepunten van New York City die je normaal alleen op televisie ziet. Bezoek Times Square, Park Avenue, Zabar, Tiffany & Co. en Gramercy Park Hotel en ervaar deze fantastisch bruisende open filmset.

 

Times Square - Vanilla Sky, 2001

Wil je Times Square op dezelfde manier zien als David Aames (Tom Cruise) dat deed? Dan zal je wel heel vroeg uit de veren moeten. In Vanilla Sky stopt Tom Cruise zijn zwarte Ferrari en rent over een verlaten Times Square nadat hij erachter komt helemaal alleen te zijn. Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om het bruisende Times Square af te zetten voor het alledaagse publiek om een film te maken. De scène is dan ook opgenomen tussen 04.30 – 06.00 uur in tegenstelling tot de 09.05 uur die het horloge van Tom Cruise laat zien. Tijdens dit uur was Times Square stil en licht genoeg om snel de scène op te nemen. Of je nu zelf om 04.30 uur door een stille Times Square wilt rennen, of liever de kleuren, geluiden en mensenmassa wilt meemaken, je zult geheid meerdere locaties uit verschillende films herkennen.

 

Park Avenue - Avengers Assemble, 2012

Park Avenue is een van de bekendste straten in New York en staat bekend om zijn rijke inwoners. Zet hier Iron Man, Captain America, de Hulk en Thor neer en je hebt een uitstekende formule voor een explosieve film vol actie. Heb je Marvel’s Avengers Assemble gezien? Dan zal je deze straat misschien wel herkennen als filmlocatie. De Battle of New York tussen The Avengers en Loki en zijn Chitauri leger vindt hier plaats, hoewel dit digitaal in de film is verwerkt en niet op locatie is opgenomen. 101 Park Avenue is een wolkenkrabber van 192 meter hoog en diende als crashlocatie voor de film.

 

Zabar’s, 2245 Broadway at West 80th Street - You’ve Got Mail, 1998

In deze romantische komedie dreigt een grote winkelketen van Joe de kleine boekwinkel van Kathleen te verdringen. Hierdoor ontstaat een verhitte strijd tussen Joe en Kathleen, onwetend dat online de romantiek tussen hen juist opbloeit. Wil je alle filmlocaties uit deze film bezoeken? In New York City vind je er genoeg. Ruim 15 filmlocaties zijn hier te vinden, waaronder Zabar’s. In deze legendarische supermarkt bereikt de spanning tussen Joe en Kathleen een hoogtepunt als Kathleen een verkeerde rij instapt en Joe aanbiedt om te helpen.

 

Tiffany & Co, 727 Fifth Avenue at 57th Street - Breakfast at Tiffany’s, 1961

De klassieke film waarin Audrey Hepburn de beroemde zwarte jurk draagt in de openingsscène als ze door de ramen van Tiffany & Co. tuurt. Het prachtige granieten exterieur van het voormalige Tiffany & Co.-gebouw is te bewonderen op Fifth Avenue. Ook voor Sweet Home Alabama en Sleepless in Seattle werd Tiffany & Co. als filmlocatie gebruikt.

 

Gramercy Park Hotel, 2 Lexington Avenue - Almost Famous, 2000

Gramercy Park Hotel is overduidelijk herkenbaar in de film Almost Famous met Kate Hudson. De vijftienjarige William Miller wil met zijn grote liefde voor muziek een rockjournalist worden. Samen met groupie Penny Lane wint hij het vertrouwen van de band Stillwater en raakt hij betrokken in een leven van seks, drugs & Rock ’n Roll. In het Gramercy Park Hotel werd Penny (Kate Hudson) ‘ingeruild’ voor $ 50 en een krat Heineken. Wil je je bezoek helemaal bijzonder maken, dan kan je natuurlijk kijken of je een kamer kunt boeken in dit hotel.

 

New York City is eigenlijk een open filmset, waar de sporen van de filmindustrie door de hele stad verspreid zijn. De stad bezoek je niet iedere dag, dus als echte filmfanaat wil je natuurlijk zo veel mogelijk locaties in één bezoek aandoen. Huur een auto en breng de locaties een stukje dichter bij elkaar. Zo haal je het meeste uit jouw filmtour door deze wereldstad.