Een dagje Enschede

Enschede is de grootste stad in de provincie Overijssel in het oosten van Nederland. Het ligt enkele kilometers van de Nederlands-Duitse grens wat de mogelijkheid biedt voor een uitstapje naar Duitsland. Enschede is een prachtige stad vol met cultuur, gezellige uitgaansgelegenheden en schitterende natuur. Er zijn veel indrukwekkende landhuizen omsingeld door de groene omgeving. Deze zijn tot stand gekomen door de machtige textielfamilies die belangrijk waren in de negentiende eeuw. Veel van de textielfabrieken zijn gesloopt en omgebouwd in woningen, winkelcentra en kantoorpanden.

Enschede is een culturele en muzikale belevenis voor jong en oud. Op de Oude Markt staat de middeleeuwse Grote Kerk en een monument voor de stadsbrand van 1862. In de Prinsenstraat staat de Joodse synagoge dat gebouwd werd in 1927 door de Nederlandse-Israelitische gemeenschap. Ook zijn er meerdere oorlogs- en rijksmonumenten en diverse musea zoals de Rijksmuseum Twenthe. Het museum bestaat uit oude en moderne kunst en toont het belangrijke textiel verleden van de stad.

De Oude Markt is een gezellig plein in het centrum dat vol staat met restaurants, cafés, kroegen en clubs. De stad heeft veel te bieden voor muzikale liefhebbers. Het Nationaal Muziekkwartier is een samenwerking tussen verschillende muziekinstellingen. Zo is er voor iedereen wat van rock tot klassiek, hip hop of jazz.

Ook is er een groot aanbod aan winkels en dit trekt daarom veel bezoekers uit de regio en zelfs over de Duitse grens. Op het H.J. Van Heekplein bevindt zich op dinsdag en zaterdag de populaire weekmarkt met een gevarieerd aanbod aan koopjes. De grootste ondergrondse parkeerplaats van Nederland zit onder het plein.

Vanaf Enschede kan je gemakkelijk de rust en natuur opzoeken waar de provincie Overijssel bekend om staat. Vlakbij Enschede ligt een prachtig natuurgebied, Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je kan bij de luchthaven een auto huren om Enschede te verkennen en het nationale park bezoeken. Het park bestaat uit 35 vierkante kilometer natuur met een interessante historie. Het landschap is gevormd door schuivend ijs tijdens de ijstijd en bestaat uit drie bergen, waarvan de hoogste 75 meter boven het zeeniveau is.

Bij het park zit een bezoekerscentrum waar je de routes kunt bekijken voor een wandeling in het park en wordt er informatie gegeven over de dieren die er leven. Aan het westelijke kant van de park staan natuurmonumenten en sterrenobservatorium de Palthetoren. Die ook een prachtig uitzicht biedt en er is ook een speelbos voor kinderen.

Enschede is de perfecte plek voor een gezellig uitje en ook voor mensen die niet van uitgaan houden. De stad staat vol met architecturale en artistieke bezienswaardigheden die je kunt gaan ontdekken en het is de perfecte plek om de prachtige natuur te bewonderen.