Een dagje uit in het Nationale Park de Hoge Veluwe | Hertz blog

Met ruim 5.400 hectare grasvlakten, heidevelden, bos en zandverstuivingen, is de groene schatkamer van Nederland ideaal om op avontuur in de buitenlucht te gaan. Het is een van de mooiste en grootste natuurgebieden van het land en biedt een ruime variëteit aan activiteiten. Parkeer uw huurauto bij het bezoekerscentrum en stap op een van de gratis witte fietsen om de landschappen te verkennen.

1. Bezoek het museum

Voordat u op de fiets stapt, is het enorm leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis, de natuur, het wild, de cultuur en het landschap van De Hoge Veluwe. Breng daarom eerst een bezoek aan het Bezoekerscentrum. Hier krijgt u een verrassend beeld van alles wat er onder de aardoppervlakte leeft en heeft geleefd. U vindt hier het eerste onderaardse museum ter wereld en in de filmzaal worden mooie natuurfilms getoond.

2. Maak een heerlijke fietstocht

Wandelen kan natuurlijk ook, maar het park stelt zo’n 1.800 witte fietsen ter beschikking om het park te ontdekken. Dit maakt het gemakkelijk om een bezoek aan het museum te combineren met het Jachthuis Sint Hubertus, het parkpaviljoen en het Kröller-Müller Museum met zijn topstukken van beroemde meesters. De witte fietsen staan bij de drie ingangen van het park en brengen u gemakkelijk naar de activiteiten, evenementen en picknicklocaties in het park.

3. Wandelen door de verschillende landschappen


U heeft enorm veel mogelijkheden om te wandelen door het park. Volgt u graag een route, dan hoeft u alleen de paaltjes te volgen of een themawandeling uit te kiezen. Zo kunt u kiezen voor de Historische wandeling Hoog Baarlo van 6 km, of volg de Paaltjesroute die er in 13 varianten is. Het is ook mogelijk om lukraak door het park te wandelen en zelfs lange-afstandsroutes te volgen.

4. Kindernachtsafari met de boswachter

Bezoekt u het park met kinderen, dan is de kindernachtsafari een spannende manier om de natuur in te trekken en te leren over het bos en zijn bewoners. U kunt hier oog in oog komen te staan met een edelhert, wild zwijn of ree. Bij terugkomst kunt u spekjes roosteren en genieten van stokbroodjes rond het kampvuur.

5. MBT-route Lunteren

Heeft u zin in in een stevige fietsroute van 32 km door bosrijke omgevingen, weidse velden en heuvelachtige gebieden? Dan is het afwisselende MBT-parcours u op het lijf geschreven. Hier is ook waar u ‘Area 51’ vindt - een pittig gedeelte met steile beklimkmingen en snelle afdalingen door de heuvelachtige stukjes van de Roekel, het Edese Bos, het Luntersche Buurtbosch en langs de Goudberg. Deze route kent twee startpunten: bij Hotel Belmont en het MBT-centrum Veluwe.

6. Paardrijden door het park

U hebt ook de mogelijkheid om het park te ontdekken vanaf de rug van een paard. Er ligt een ruiterpadenstelsel van 45 km lang met 13 knooppunten. Hierdoor kunt u gemakkelijk uw route uitstippelen. De routes worden door het park gemarkeerd door paaltjes met een hoefijzer erop. Te paard heeft u meer kans om grofwild zoals ree, moeflon, wildzijn en edelhert te zien, aangezien deze dieren minder snel vluchten voor mensen die op een paard zitten.

7. Visses bij Jachthuis Sint Hubertus


Architect Berlage heeft prachtige vijverpartijen ontworpen, waar het mogelijk is om te vissen. Hiervoor moet u wel even een visvergunning ophalen op het centrum van het park. Deze vergunning is gratis en het hele jaar geldig. Er zijn uiteraard een aantal regels verbonden aan het vissen in de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus, maar hiervan wordt u op de hoogte gesteld bij het ophalen van de vergunning.

8. Ontdek het Museonder

In dit museum neemt u letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond. Het geeft een verrassend beeld van wat er onder de grond leeft en wat er vroeger geleefd heeft. U ziet hier een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, een waterlaboratorium en botten van dieren die al duizenden jaren geleden zijn uitgestorven.

9. Jachthuis Sint Hubertus


Het Jachthuis is een voormalig buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. U kunt hier een rondleiding reserveren door het verblijf met de bibliotheek, rookkamer, boudoirs en de biljartkamer. U wandelt langs de geglazuurde tegels, cassetteplafonds, geïntegreerde kunst en de mooie ramen, en geniet bovendien van een weids uitzicht over de omgeving.

10. Het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum bevat de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. U kunt hier bijna 90 schilderijen bewonderen en ruim 180 tekeningen. De collectie bevat ook topstukken van moderne meesters zoals Picasso, Mondriaan en Monet. Als u naar buiten stapt, wordt u omgeven door de grootste beeldentuin van Europa met ruim 160 sculpturen.