Een eigenzinnig bezoek aan Amsterdam

Een bezoek aan Amsterdam brengt u een mix aan historische en moderne architectuur. Opzettelijk verdwalen is hier gemakkelijk in de wirwar van smalle geplaveide straatjes en typerende grachten. Natuurlijk kennen we de bekendste bezienswaardigheden van de hoofdstad al lang: het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis, de Dam en de Jordaan. Maar als u een auto huurt in Amsterdam, dan komt u een eigenzinnige kant van de stad tegen die u tijdens uw volgende bezoek zeker eens moet ontdekken.


De molens van de Zaanse Schans

Waarschijnlijk kent u de Zaanse Schans wel: u doet hier een stapje terug in de tijd naar de Hollandse 18e en 19e eeuw. U stapt hier een uniek stukje Nederland binnen met molens, houten huisjes en een kaasmakerij. Door de deuren van het bakkerijmuseum drijft de geur van verse koeken naar buiten, terwijl u in het pakhuis leert hoe die typisch gele klompen worden gemaakt. De Zaanse Schans ligt op maar 15 minuten van Amsterdam, maar het contrast tussen de twee plaatsen kan eigenlijk niet groter zijn.

Het enige museum in het teken van fluorescerende kunst

Laat het Van Gogh en Rijksmuseum even achter u en bezoek het unieke museum Electric Ladyland. Het museum staat in de Jordaan. Daar heeft de Amerikaan Nick Padalino een donkere kelder omgezet tot een galerij vol caleidoscopische kleuren. Hij vernoemde het museum naar het gelijknamige album van Jimmy Hendrix uit 1968. De permanente tentoonstelling bestaat uit fluorescerende mineralen, lichtgevende objecten en kunstwerken uit de jaren 50. Een leuk onderdeel van dit kleine museum is de grote fluorescerende omgeving waarvan u zelf onderdeel uitmaakt.

Artis, de oudste dierentuin van Europa

Als u Amsterdam met kinderen bezoekt, dan moet u hen natuurlijk ook tevreden houden. Een gezellig dagje in dierentuin Artis is hier ideaal voor. Kinderen kijken hier hun ogen uit bij het onzichtbare leven in Micropia, in het groene hart in het park en bij de kunst en wetenschap van de Artis-Academie. Van de Aziatische olifant tot de Bennett wallaby en het microscopisch kleine beerdiertje, de ruim 900 diersoorten die u in Artis vindt, houden de kinderen de hele dag zoet.

Zeven landen in zeven huizen

In 1894 werden de Zevenlandenhuizen gebouwd in de Roemer Visscherstraat in Amsterdam Zuid. In deze rij van zeven woonhuizen vertegenwoordigt ieder huis een bouwstijl uit een ander Europees land. Als resultaat vindt u hier een fascinerende architectonische tour door het 19de-eeuwse Europa in één straat van het moderne Amsterdam. De invloeden die u hier tegenkomt zijn onder andere de Engelse charme van het platteland en de Franse romantiek van de Loire Vallei. Hiernaast maken ook Spanje, Rusland, Italië, Duitsland en Nederland deel uit van de tour.

Unieke botanische Bonsai-tuinDe Vrije Universiteit heeft een indrukwekkende botanische tuin waar u meer dan 10.000 soorten en hybriden bewondert. De bijzondere (sub)tropische planten staan tussen het hoofdgebouw en het ziekenhuis van de universiteit. Een mooi onderdeel van de tuin is de Bonsai- en Penjing-collectie.

In Amsterdam is altijd wel iets te ontdekken. Als u alle bekende bezienswaardigheden al heeft afgelopen, dan wordt het tijd om de andere kant van Amsterdam te zien. En met een huurauto heeft u alle tijd om de eigenzinnige, bijzondere en minder bekende kant van de stad en zijn omgeving te verkennen.