Een elektrische auto opladen

Elektrische auto’s (EVs) werken op batterijen die energie leveren aan elektrische motoren om de wielen te laten bewegen. Het is belangrijk dat de batterij is opgeladen om het voertuig in beweging te houden. Dit opladen is net zo gemakkelijk als benzine tanken.

Wij vertellen je alles wat je moet weten over het opladen van elektrische auto’s: stap voor stap instructies, waar je kunt opladen, hoelang het duurt om de batterij op te laden en hoe ver je kunt rijden met een volle batterij. We hebben het over de verschillende oplaadniveaus van laadpunten, de gemiddelde kosten van het opladen van een EV en hoe je de status van je batterij kunt controleren.

Hoe werkt opladen?

Je kunt een EV opladen door deze aan te sluiten op een stopcontact, wat ook wel een laadstation wordt genoemd. Als het EV is verbonden met dit laadstation, worden de oplaadpoort en de oplader in het voertuig gebruikt om de batterij op te laden. Volledig elektrische auto’s (BEVs), zoals Model 3, moeten bij een oplaadstation worden opgeladen. Hybride auto’s kunnen bij een oplaadstation worden opgeladen of bij een tankstation worden gevuld met benzine.

EVs kunnen op drie verschillende niveaus worden opgeladen:

  • Langzaam (3kW)
  • Snel (7-22kW)
  • Super (50kW)

Deze verschillende snelheden hebben een effect op waar je de auto kunt opladen (thuis of een openbare locatie) en op de apparatuur en de tijd dat het duurt om op te laden.

Thuisladers zijn langzaam of snel. Langzame laders worden standaard thuis gebrauikt gebruikt en snelle laders verbruiken meer energie.

Snelle laders kunnen worden vergeleken met het elektriciteitsnet waarop je oven is aangesloten en laden de batterij veel sneller op dan een gewoon stopcontact. EVs worden geleverd met een standaard langzaam oplaadsnoer, zodat je kunt opladen als je toegang hebt tot een stopcontact.

Superopladers zijn te vinden bij openbare laadstations. Deze bieden snellere oplaadtijden dan stations met niveau 1 en 2 en zijn ideaal als je in kortere tijd meer vermogen nodig heeft.

EV-batterijen worden ook opgeladen via een proces dat regeneratief remmen (regenremmen) wordt genoemd. Regenremmen gebruikt de koppel om de auto te vertragen, waarbij energie wordt teruggewonnen die normaal verloren gaat in niet-elektrische auto's. Een omvormer wordt gebruikt om de energie van de remmen om te keren.

Hoewel regenremmen de batterijlading verbetert, is het niet de primaire bron van opladen voor volledig elektrische voertuigen (BEVs). Voor maximale prestaties is een laadstation nodig om de batterij opnieuw van stroom te voorzien.


electric vehicle charging

Hoe laad ik een elektrisch voertuig op?

Het opladen van een EV is net als tanken, maar in plaats van een spuitmond bij een tankstation te gebruiken, steek je een stekker in het laadstation. Volg de volgende stappen om een Model 3 op te laden:

Open het klepje van de oplaadpoort via het touchscreen of door op het klepje te drukken.

Verwijder de connector van het laadstation uit de dock en steek deze in de laadpoort van de auto. Tijdens het opladen knippert het logo van de oplaadpoort groen.

Het touchscreen vertelt je het oplaadpercentage en de geschatte resterende tijd. We raden aan om tot 80% op te laden.

Als je klaar bent, houd je de verbindingsknop ingedrukt totdat het logo wit wordt, verwijder je stekker van de auto en keer je deze terug naar de dock.

De Model 3 is compatibel met alle EV-laadstations en elk van onze Model 3 huurauto's is uitgerust met een Type 2-kabel, die aan het laadpunt kan worden bevestigd.

Waar kan ik de auto opladen?

Naast thuis opladen, bieden openbare en particuliere oplaadstations plek om op te laden en je reis voort te zetten. Er zijn momenteel meer dan 250.000 Shell Recharge-stations in heel Europa - ons goedgekeurde netwerk van oplaadstations. Er zijn daarnaast meer dan 6.000 EuropeseTesla Supercharger-stations die je via het touchscreen in je voertuig kunt vinden.

Omdat er slechts beperkte ruimte nodig is, zijn EV-oplaadstations op vergelijkbare locaties als benzinestations te vinden, zoals langs de snelweg of zelfs bij benzinestations, maar ook op locaties die niet geschikt zijn voor benzinestations. Dergelijke locaties zijn onder andere openbare parkeergarages, parkeerplaatsen voor kantoren en winkels en zelfs drukke straten in het centrum.

Er zijn verschillende manieren om openbare laadstations te vinden. In de Model 3 verschijnen Tesla Supercharger-stations als rode pinnen op het navigatiescherm. Je kunt ook de bliksemschicht op het touchscreen aanraken of via spraakopdracht locatie-opties opvragen.

Apps, zoals Shell Recharge, kunnen je ook helpen je dichtstbijzijnde oplaadlocatie te vinden.

Hoelang duurt het om een elektrische auto op te laden?

De oplaadtijd van elektrische auto's varieert afhankelijk van de grootte van de batterij en het vermogen van het laadstation. Het model is ook van invloed op de oplaadtijd. Verschillende fabrikanten, zoals Tesla, en verschillende modellen hebben verschillende oplaadtijden.

Als je echter het uitgangsvermogen van een laadstation kent, weet je of je een lange of korte oplaadtijd kunt verwachten. Indien mogelijk raden we aan om laadstations te selecteren:

  • Tesla Superchargers: rijd tot 320 kilometer verder in slechts 15 minuten
  • Snelladers: ideaal voor langere reizen waarbij korte pauzes nodig zijn
  • Snel: bereik een gedeeltelijke tot volledige lading in 5-8 uur
  • Langzaam: handig voor gebruik thuis of lokaal, maar niet voor lange reizen

electric vehicle charging

Hoe ver kan een EV rijden met een volle batterij?

Elektrische auto's kunnen verschillende afstanden rijden, afhankelijk van:

  • Merk en model
  • Grootte van de batterij
  • Hoeveel de batterij is opgeladen

De meeste EVs rijden gemakkelijk meer dan 320 kilometer met een volle batterij. Sommige Tesla-modellen kunnen nog verder rijden. Aangezien de technologie voor elektrische voertuigen constant wordt verbeterd, is het de verwachting dat deze afstand de komende jaren zal toenemen.

Net als een auto die op benzine of diesel rijdt, hebben weersomstandigheden en je rijstijl invloed op het vermogen van de auto. Hard remmen verbruikt bijvoorbeeld meer energie, of een auto nu op brandstof of elektriciteit rijdt. Door veilig te rijden, wordt voorkomen dat de auto energie verbruikt die je had kunnen gebruiken om verder te komen.

Daarnaast kunnen dingen zoals het gebruik accessoires aan boord de levensduur van de batterij verkorten. Ook de radio, verlichting en airconditioning beïnvloeden de batterij.

Het is onwaarschijnlijk dat je ergens strand met een lege batterij aangezien de Model 3 een lage batterij detecteert en hier meerdere waarschuwingen voor geeft. Ook krijg je een melding als je in de buurt van een laadpunt bent.

Je kunt de batterij van een Model 3 op meerdere manieren controleren. De batterijmeter wordt op een prominente plaats op het touchscreen weergegeven en geeft de resterende lading weer met een numeriek percentage, een statusbalk en kleurveranderingen (groen naar geel naar rood), en het batterijbereik geeft de geschatte resterende kilometers weer. Met behulp van de spraakgestuurde technologie van de Model 3 kun je de auto ook om een ​​update vragen.

Klaar om op te laden en de manier waarop je rijdt te veranderen? Lees meer over EVs door onze pagina met elektrische auto’s te bezoeken.