Een geweldige roadtrip door Californië – van San Francisco naar Los Angeles

We stuurden reisblogger Nick Dalton (en zijn gezin) op pad om verslag uit te brengen van een van de beste tradities in de V.S.: de Amerikaanse roadtrip. We volgen hem door Californië en ontdekken de beste haltes om de leukste bezienswaardigheden te bewonderen.

In Californië aangekomen zijn we meteen op onze eerste achtbaan gestapt. Nou ja, het had net zo goed een achtbaan kunnen zijn: een spannende rit in een 4x4 over de Oakland Bay Bridge richting San Francisco. Dit gedeelte van het land is typisch Amerikaans: blauwe lucht en een eindeloze brug die ook nog eens een eiland doorkruist.

Ons gezin is op roadtrip en we zijn vertrokken met onze Kia Sportage vanaf Oakland Airport. Voor £ 567 (ongeveer € 670) genieten we 15 dagen lang van deze fantastische zomerdeal van Hertz, inclusief aflevering op de luchthaven van Los Angeles (plus Gold Plus Reward-punten voor de volgende keer dat we een auto huren).

Vanuit onze basis in het Buchanan hotel in Japantown, rammelen we met de kabelbanen de steile heuvels van San Francisco af naar de restaurants en bars van het Embarcadero en de Fisherman’s Wharf. Hier huren we fietsen om over de schitterende Golden Gate Bridge te rijden.

Terug in de auto voegen we in op Route 1, de iconische snelweg langs de Stille Oceaan met de meest dramatische uitzichten op de kust van Los Angeles. We kajakken tussen de zeeleeuwen in de enorme kromming van Half Moon Bay en drinken clam chowder, een dikke vissoep, bij Sam’s Chowder House, een krakkemikkig restaurant aan het wilde strand.

We vervolgen de reis, maar moeten om de vijf minuten stoppen bij plekken zoals San Gregorio State beach, die door golven verpletterd en met drijfhout bedekt zijn. Met open ramen en de Beach Boys op de radio cruisen we naar Monterey, een mini San Fran met zijn pier (de gelijknamige Fisherman’s Wharf), diverse restaurants en Monterey Bay Aquarium, ook wel bekend van de Disneyfilm Finding Dory, op Cannery Row.

Het schilderachtige dorp Carmel, waar Clint Eastwood ooit burgemeester was, ligt hier dichtbij. We volgen de omlaag slingerende Carmel Valley Road, langs wijngaarden en mooie plekken om te overnachten. Quail Lodge bijvoorbeeld, ons subtiel elegante golfresort.

Wanneer we Big Sur induiken wordt het wilder. Big Sur werd vereeuwigd door Jack Kerouac, de auteur van On the Road, die zeker wel wist wat een roadtrip was. We rijden over Bixby Bridge, een boogbrug van gewapend beton uit 1932 die in meer autoreclames is verschenen dan het aantal hamburgers dat we onderweg in drive-throughs hebben gegeten.

We verwonderen ons over de snel wisselende uitzichten: het ene moment kijk je neer op een verpletterende branding om vervolgens opgeslokt te worden door een oeroud bos. Bij de blokhutten van Big Sur River Inn zitten in de ‘chic enclave’ mensen op hun stoel met hun tenen in stromende beekjes.

Het landschap verzacht en de weg brengt ons langs grote stranden. Links vangen we een glimp op van de fantastische contouren van Hearst Castle, het kasteel van krantenmagnaat William Randolph Hearst. Hierna stoppen we bij het Piedras Blancas State Marine Reserve en Marine Conservation Area, een strand vol met honderden zeeolifanten.

We gaan richting San Luis Obispo, een stad met Spaanse invloeden die door vulkanische toppen van zo’n 305 meter wordt omringd. In de buurt verkennen we verschillende stranden: Avila met zijn twee pieren; Pismo, een levendige stad zonder pretenties en Grover en Oceano die door circa 3 kilometer lange zandduinen aan elkaar zijn gelinkt.

De lucht wordt warmer en na onze trek langs de kust bevinden we ons op Venture Highway, een snelweg met rechts stranden en links kliffen. De stad zelf is puur Americana en we cruisen door Main Street, langs hippe winkels, eigenzinnige cafés en een Art Deco bioscoop naar de haven waar de boot Island Packers ons meeneemt om blauwe vinvissen te bekijken.

Het laatste gedeelte van onze reis, tussen de zee en de bergen van Santa Monica, brengt ons naar het grondgebied van de filmsterren: Malibu. We rijden langs peperdure huizen totdat we het reuzenrad en de achtbaan van Santa Monica Pier bereiken. We overhandigen de sleutels aan de knul van valetparking bij het flitsende Loews Hotel en begeven ons in dit enorm populaire gebied richting het zwembad om te ontspannen. We zijn de laatste twee weken in een wervelwind terechtgekomen, en hoewel we slechts 905 kilometer hebben afgelegd, was dit een reis die ons door tijd en cultuur bracht. En dankzij de snelle geavanceerde ophaal- en afleverafspraken (voornamelijk online) hebben we onze tijd veel beter kunnen besteden: op de weg.