Er gaat niets boven Groningen

De levendige studentenstad zit vol jonge mensen, oude gebouwen, talloze winkels, boetiekjes en markten. Als je in het centrum aankomt wordt de toon meteen gezet door de gezellige cafés en terrasjes en de vriendelijke inwoners. De wel bekende Rijksuniversiteit Groningen is in de stad gevestigd en heeft ervoor gezorgd dat alle cafés, bars en restaurants altijd enorm gezellig zijn. De echte Groningse inwoners zijn te herkennen aan het Grunnegs, ofwel het Gronings dialect, dat zij spreken. In Groningen, lokaal bekend als Grunnen, is er meer dan genoeg om te zien en te doen en in deze blogpost zullen we een aantal met je delen.

Actief in Grunnen

Er zijn verschillende manieren om Groningen te verkennen en één daarvan is vanaf het water. Er is de mogelijkheid te kanoën of te waterfietsen op de kanalen, maar voor minder actieve mensen is het ook nog mogelijk om een rondvaart te doen. Op de website van de provincie Groningen staan een aantal vaste routes die gemaakt kunnen worden tijdens het varen. Verschillende leuke bezienswaardigheden, zoals de Groningse binnenstad en het Paterswolde, zullen langs de route te zien zijn.

Natuur in Grunnen

Om even de drukte te ontsnappen is het Nationaal Park Lauwersmeer een fijne optie. Vele vogels hebben hier hun broedplaats gecreëerd en zelfs in de winter zijn er nog bepaalde vogelsoorten te vinden. Naast de vogels zijn er ook door de jaren heen nieuwe bloemsoorten ontpopt. Geniet van rust in het grote gebied omringd door de prachtige natuur.

Cultuur in Grunnen

Het hart van de regio is te vinden in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Deze ligt in het centrum van de Groninger Veenkoloniën. Leer hier meer over de geschiedenis van een stukje Nederland. Er zijn verschillende exposities te bezichtigen in het Museum en er zijn een aantal vaste exposities die gaan over de landbouw, scheepsvaart, vervening, educatie, industrie en prehistorie.

Evenementen in Grunnen

Het wordt ook niet voor niets een levendige stad genoemd, want er zijn een hele hoop evenementen die jaarlijks terug keren. Het Trekfestival bij het Lauwersmeer is vrij speciaal, want er wordt dan nogal wat ondernomen. Op het gebied rondom het meer zullen concerten, tentoonstellingen, activiteiten en dergelijken te bezoeken zijn.

Bezienswaardigheden in Grunnen

Als je even een dagje wilt uitwaaien dan is Pieterburen de beste plek in de hele provincie. Als je een auto huurt en het dorp bezoekt zal je als snel merken dat het hier heel anders dan het drukke centrum van Groningen; een zee van rust, aan de zee zelf. De Waddenzee is dan ook een van de grootste attracties voor bezoekers aan het dorp. Naast meerdere watersporten die er beoefend kunnen worden, is er ook de mogelijkheid om een wadloop te doen naar de eilanden Schiermonnikoog, Ameland en Rottumeroog. Het dorp staat ook bekend om de lokale zeehondencrèche waar de deuren altijd open staan voor bezoekers. Wie zou er nou nee kunnen zeggen tegen een groep schattige zeehonden?