Ervaar de beste bezienswaardigheden in en rond Eindhoven

Eindhoven ontstond in de 13e eeuw, en werd waarschijnlijk doelbewust gesticht door Hendrik I van Brabant om zijn macht uit te breiden en handel te bevorderen. Maar het was in de 19e eeuw dat Eindhoven zich ontpopte tot een echte industriestad. Zo was er een gasfabriek, en werd er ook leder, sigaren, textiel en zeep geproduceerd. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Philips, dat zich in 1891 in Eindhoven vestigde. Hiermee kreeg Eindhoven de bijnaam “de Lichtstad”.

Tegenwoordig staat Eindhoven nog altijd bekend om zijn innovatievermogen, zijn creativiteit en zijn design, met een groot aantal musea, designstudio’s en kunstcentra. Huur dus een auto en ga op ontdekking in en rond Eindhoven.

Philips Museum

Emmasingel 31, 5611 AZ Eindhoven

Bij een bezoekje aan Eindhoven mag Philips natuurlijk niet ontbreken. Het Philips Museum is centraal in de binnenstad gelegen. Tijdens een bezoekje komt u meer te weten over de geschiedenis van het bedrijf - van de oprichting in 1891 door Gerard Philips tot nu. Zo leert u hoe Philips altijd als doel heeft gehad om het leven van mensen te verbeteren, eerst met de gloeilamp, vervolgens met de radio en tegenwoordig met digitale apparaten.

U kunt er een rondleiding volgen, of meedoen aan Mission Eureka, een leerzaam groepsspel voor spelers vanaf 8 jaar. Ook zijn er andere activiteiten voor kinderen, zoals Museum Kids Factory.

Meer weten: https://www.philips.nl/a-w/philips-museum/

PSV Stadion en Museum

Stadionplein 4, 5616 RX Eindhoven

Wie Eindhoven zegt, zegt ook PSV. De voetbalclub werd op 31 augustus 1913 opgericht door, jawel, Philips, als sportvereniging voor zijn medewerkers. Philips Sport Vereniging, zoals de club voluit heet, heeft natuurlijk ook een stadion en museum die bezocht kunnen worden.

Tijdens een stadiontour bezoekt u het veld, de spelerstunnel, de kleedkamers, het Perscentrum, de Bestuursloge en de Sponsoretage. In het museum kunt u de grootste prijzen in de geschiedenis van de club bewonderen. Ook zijn er unieke foto’s en filmbeelden te bekijken.

Meer weten: https://www.psv.nl/experience/home.htm

preHistorisch Dorp

Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven

In het openluchtmuseum van Eindhoven beleeft u de geschiedenis door historische bewoners te ontmoeten: van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Samen met hen leert u traditionele ambachten.

Er zijn geregeld evenementen met een bepaald thema en het museum is zowel zelf als met een audiogids te ontdekken. Na afloop bent u van harte welkom in Herberg Den Bonten Os, waar u kunt genieten van verse streekgerechten en lokale dranken. Ook kunt u er middeleeuwse spelletjes spelen.

Meer weten: https://prehistorischdorp.nl/

Het Van Abbemuseum


Abbesmuseum Netherlands

Stratumsedijk 2, 5611 ND Eindhoven

Het Van Abbemuseum werd in 1936 opgericht door Henri van Abbe, een sigarenfabrikant en kunstliefhebber. Het was een van de eerste musea voor moderne en hedendaagse kunst in Europa, en beschikt vandaag de dag over 2700 kunstwerken, waarvan ongeveer 1000 werken op papier, 700 schilderijen en 1000 sculpturen, installaties en videowerken.

Het museum beschikt over de grootste collectie aan werken van El Lissitzky, en beschikt ook over kunst van onder andere Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling.

Meer weten: https://vanabbemuseum.nl/

Brouwerij Bavaria

Heuvel 5, 5737 BX Lieshout

Net buiten Eindhoven ligt Lieshout, waar zich al meer dan driehonderd jaar de Bavaria Brouwerij bevindt. Daar werd in 1719 voor het eerst melding gemaakt van brouwerij De Kerkdijk, waar de familie Moorees al vanaf 1680 bier brouwde. Een van de dochters trouwde met ene Swinkels. Hun afstammelingen namen in 1764 de brouwerij over.

Zo brouwde de familie tot het begin van de 20e eeuw op kleine schaal bier. Daar kwam verandering in toen de gebroeders Swinkels in 1925 overstapten op pilsener, laaggistend bier dat langer bewaard kon blijven. En zo groeide Bavaria uit tot een internationaal bedrijf.

Tijdens een tour bezoekt u met name de mouterijen en brouwerijen, evenals het mineraalwaterhuis. Na afloop ben je van harte welkom in het Bavaria Brouwerijcafé.

Meer weten: https://www.bavariabiertour.nl/nl-nl

De Karpendonkse Plas

Sumatralaan, Eindhoven, Netherlands

De Karpendonkse Plas is een groot kunstmatig meer in de wijk Tongelre. De plas werd in 1953 gecreëerd voor zandwinning ten behoeve van het Hoogspoor. Tegenwoordig is het een prachtig park, met naaldbos, rododendrons en jeneverbessen. Ook zijn er veel watervogels te vinden.

De plas is ideaal voor een wandeling of een picknick. Ook is er een midgetgolfbaan en het restaurant de Karpendonkse Hoeve. Sinds 2020 wordt er wekelijks de Karpendonkse Plas parkrun gehouden.

Turnhout

Wilt u wat meer van de omgeving zien? Eindhoven ligt op zo’n drie kwartier rijden van Turnhout, net over de Belgische grens. Turnhout staat bekend om zijn speelkaarten, en daar is dan ook een museum aan gewijd.

Of breng een bezoekje aan het kasteel van de hertogen van Brabant, een middeleeuws fort met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Vlakbij het kasteel bevindt zich het 14e-eeuwse Begijnhof, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Ook is de Sint-Pieterskerk een bezoekje waard. Over deze kerk bestaan veel legendes. Het is dus zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.

Meer weten: https://toerismeturnhout.turnhout.be/

Den Bosch


den Bocsh, Netherlands

Een bezoekje aan Brabant is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Den Bosch. De stad ligt op een half uur rijden van Eindhoven. Een echte aanrader als u meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de regio. In de middeleeuwen was Den Bosch de hoofdstad van het hertogdom Brabant en dat is nog steeds te zien aan de bastions, vestingwerken en het historisch centrum. Daarnaast zijn er ook vele musea, zoals bijvoorbeeld het Noordbrabants Museum en het Design Museum Den Bosch.

Den Bosch staat ook bekend om zijn gezelligheid. In de Uilenburg vindt u tal van restaurants. En bij een uitje naar Den Bosch mag natuurlijk ook het proeven van Bossche bollen niet ontbreken.

Meer weten: https://www.visitdenbosch.nl/nl

De Groote Peel Nationaal Park

Moostdijk 15, 6035 RB Ospel

Wie van natuur houdt, moet een bezoekje brengen aan de Groote Peel. Wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt is het unieke landschap. 10.000 jaar geleden, na de laatste ijstijd, werd het klimaat in ons land warmer en vochtiger. In de Peel kon het water niet weg en hierdoor ontstonden de eerste peelvennen. Vandaag de dag biedt de Groote Peel een gevarieerd landschap: moerassen, landschappelijk open terreinen met heide en pijpen­strootje, bossen en struwelen, kleine en grote waterplassen.

Er is een bezoekerscentrum, en er zijn mountainbike- en fietsroutes. Ook zijn er routes die begaanbaar zijn voor rolstoelen.

Meer weten: https://www.natuurparkenlimburg.nl/np/de-groote-pee

Safaripark Beekse Bergen


Giraffes in safari park, Netherlands

Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek

Safaripark Beekse Bergen is net even iets anders dan een gewone dierentuin. Hier kunt u namelijk op een heuse safari. U kunt het park bezoeken met uw eigen auto en oog in oog komen te staan met leeuwen, giraffen, zwarte paardantilopen en nog meer wilde dieren. Daarnaast zijn er ook prachtige boot- en bustochten te maken en kunt u de natuur ook te voet ontdekken.

Kinderen kunnen zich in het nabijgelegen Speelland uitleven. Hier vinden ze schommels, trampolines, de spannende Aquashuttle en een heus strand.

Meer weten: https://www.beeksebergen.nl/

Huur dus een auto en ontdek Eindhoven en de beste plekken in het zuidoosten van Nederland.