Ervaar De Beste Kunstmusea in Amsterdam

De meeste (buitenlandse) toeristen bezoeken Amsterdam voor het tolerante beleid als het gaat om drugs en prostitutie, en dat kan afschrikken als dat niet is waar je in bent geïnteresseerd.

Maar wist je dat Amsterdam ook bekend staat om zijn wereldberoemde musea? De stad heeft zo’n 75 musea om uit te kiezen, en heeft daarmee de hoogste musea-dichtheid ter wereld!

Daarom zetten we in dit artikel de beste kunstmusea op een rijtje voor je, van het beroemde Rijksmuseum, tot de meest specifieke musea, zoals een museum dat geheel en al gewijd is aan… katten. En waarom geen auto huren om deze musea af te gaan?

Rijksmuseum

Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

We kunnen natuurlijk niet onder het beroemdste museum van Nederland uit. Het museum zoals we het nu kennen werd in 1885 geopend en is gevestigd in het Rijksmuseumgebouw, dat ontwerpen werd door architect Pierre Cuypers.

Het museum vertelt het verhaal van 800 jaar Nederlandse geschiedenis, met werken die dateren van 1200 tot en met nu. Ook zijn er regelmatig tentoonstellingen, waarvan sommigen in bruikleen zijn en van over de hele wereld komen.

Met name de 17de-eeuwse werken, zoals die van Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals, zijn beroemd. Het museum huisvest onder andere de beroemde Nachtwacht van Rembrandt, Het Melkmeisje van Vermeer en Het Joodse Bruidje, ook van Rembrandt.

Meer weten: https://www.rijksmuseum.nl


sign pointing to Van Gogh museum

Van Gogh Museum

Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Het Van Gogh Museum bezit de grootste kunstcollectie werken van Vincent Van Gogh (1853-1890), met maar liefst 200 schilderen en 500 tekeningen. Daarnaast zijn er ook 750 brieven, die een kijkje geven in het leven van de schilder. Het museum is chronologisch ingedeeld, en verdeeld in vijf belangrijke periodes: Nederland, Parijs, Arles, Saint-Remy en Auvers-sur-Oise.

Het museum organiseert ook regelmatig tentoonstellingen over kunst in de 19de eeuw, met werken van Van Gogh’s tijdgenoten.

Ieder jaar wordt dit museum bezocht door maar liefst 1,6 miljoen bezoekers, en daarmee is het een van de 25 meest populaire musea ter wereld. In 2015 werd het musea uitgebreid met een glazen entreehal.

Meer weten: https://www.vangoghmuseum.nl

Stedelijk Museum Amsterdam

Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam werd opgericht in 1874 en is een museum voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne en hedendaagse kunst. Later werd ook fotografie en design aan de collectie toegevoegd.

De werken uit de 19de eeuw bedragen met name Kazimir Malevitsj, George Breitner, Édouard Manet, Cézanne en Vincent van Gogh.

De 20ste-eeuwse kunst bestaat uit stromingen zoals De Stijl, Het Bauhaus, CoBra en Popart. Er zijn met name werken van Karel Appel, Henri Matisse, Francis Bacon en Pabo Picasso te vinden.

Naast de permanente collectie zijn er ook geregeld tijdelijke tentoonstellingen.

Meer weten: https://www.stedelijk.nl

Museum Het Rembrandthuis

Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam

Museum Rembrandthuis bevindt zich in het voormalige woonhuis van de beroemde schilder, waar hij ook zijn atelier had. Het huis dateert uit 1606 en werd in 1639 door Rembrandt gekocht, in een periode van welstand. Na zijn faillissement werd het huis verkocht, en deed het eeuwenlang dienst als woonhuis. Begin 20ste eeuw bevond het huis zich in een slechte staat en werd het verkocht aan de gemeente Amsterdam. Sindsdien huisvest het pand een museum.

De collectie bevat etsen en tekeningen van de meester zelf, evenals werken van zijn voorgangers en leerlingen. Ze worden afwisselend getoond, maar zijn allemaal online terug te vinden.

Meer weten:


Rembrandt museum

Moco Museum

Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam

Het Moco Museum is een onafhankelijk museum met een vestiging in zowel Amsterdam als Barcelona. De collectie bestaat uit inspirerende hedendaagse kunst en straatkunst. Het museum heeft een unieke inclusieve visie en beschikt over werken van onder meer Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Damien Hirst, KAWS, Jeff Koons, Yayoi Kusama, Tracey Emin, Mark Rothko en Andy Warhol.

De vestiging in Amsterdam bevindt zich in de Villa Alsberg, in 1904 ontworpen door Eduard Cuypers, een neef van de beroemde Pierre Cuypers, die onder meer het Centraal Station en het Rijksmuseum ontwierp. Tot 1939 was het een woonhuis, en daarna deed het dienst als school en advocatenkantoor. Sinds 2016 huisvest het het Moco Museum.

Meer weten: https://mocomuseum.nl


piece of art in Moco Mueseum

Museum Van Loon

Als je meer te weten wilt komen over het leven in de Amsterdamse grachtengordel in de 17de eeuw, dan is het Museum Van Loon echt wat voor jou. Het woonhuis werd in 1672 ontworpen door architect Adriaen Dortsman, en werd bewoond door Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. Ook beschikt het huis over een schitterende tuin.

Naast dat het huis een goed beeld geeft van het leven van de welgestelde bevolking van Amsterdam in de 17de eeuw biedt het museum ook een collectie aan portretten, meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen.

Meer weten: https://www.museumvanloon.nl/

Huis Marseille

Keizersgracht 401, 1016 EK Amsterdam

Sinds 1999 is Huis Marseille gevestigd aan de Keizersgracht, en in 2013 werd het museum uitgebreid met een buurpand.

Het museum biedt vooral toonaangevende, moderne (nationale en internationale) fotografie, en de tentoongestelde werken worden vier keer per jaar vervangen. Het is dus zeker de moeite waard om meerdere keren te bezoeken. Sinds de uitbreiding in 2013 beschikt het museum ook over een eigen collectie.

Zeker de moeite waard voor iedereen met een passie voor fotografie. Huis Marseille toont vooral avant-gardistische werken, met een kijk op de huidige maatschappij.

Meer weten: https://huismarseille.nl/


Herengracht Amsterdam

KattenKabinet

Herengracht 497, 1017 BT Amsterdam

Kattenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het KattenKabinet, dat geheel en al gewijd is aan de rol van de kat in de kunst, en hoe er door de eeuwen heen tegen dit huisdier werd aangekeken. Het museum beschikt over werken van onder meer Picasso, Rembrandt, Toulouse-Lautrec, Corneille, Sal Meijer, Théophile Steinlen en Jože Ciuha.

Er hebben vele vooraanstaande Amsterdammers in dit pand gewoond, onder wie de broers Willem en Adriaen van Loon en burgemeester Jan Calkoen. In 1990 werd het KattenKabinet opgericht door Bob Meijer, ter nagedachtenis aan John Pierpont Morgan, zijn geliefde rode kater.

Meer weten: https://www.kattenkabinet.nl/

Electric Ladyland - Museum of Fluorescent Art

Tweede Leliedwarsstraat 5, 1015 TB Amsterdam

Dit is het enige museum ter wereld dat geheel en al in het teken staat van fluorescerende kunst. Zo zijn er onder meer fluorescerende mineralen, kunstwerken uit de jaren '50 en andere lichtgevende objecten te zien.

Wat dit museum zo uniek maakt is de “Participatory Art”, waar de bezoekers deel uit maken van de creatie van het kunstwerk, en van het kunstwerk zelf. Dit verschilt van traditionele kunst, waar bezoekers slechts toeschouwer zijn. Het museum is redelijk klein, maar mag niet ontbreken bij een bezoekje aan de Jordaan.

Meer weten: https://electric-lady-land.com/

Welk museum heeft jouw voorkeur? Zie je liever de oude meesters of moderne kunst?