Ga terug naar de natuur in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is een prachtige oase van rust buiten de Randstad. U kunt hier ontsnappen uit de drukke wereld van vandaag en teruggaan naar de natuur. Er is meer dan genoeg te doen op de Utrechtse Heuvelrug: fietsen, wandelen, paardrijden, vogels spotten en nog veel meer. Overnacht in één van de accommodaties met een prachtig uitzicht over dit nationale park en bezoek de verschillende musea en landgoederen die in dit natuurgebied te vinden zijn. Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug is de perfecte locatie om helemaal tot rust te komen, met verschillende activiteiten en excursies voor jong en oud.

1. Museum Huis Doorn

Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn, Nederland

Huis Doorn, een waterburcht uit de veertiende eeuw, is een kasteel en landgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Het huis is vooral bekend als het voormalige ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Hij vluchtte hier naartoe na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog, omdat Nederland neutraal was. Hij woonde hier tot zijn dood in 1941. De inrichting van het huis is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. In het museum komt u meer te weten over de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen hiervan. Daarnaast kunt u ook over het landgoed lopen, dat volledig in een Engelse landschapsstijl is aangelegd.

Meer informatie

2. Amerongse berg

Slaperdijk, 3906 XN Veenendaal, Nederland

De Amerongse berg is een heuvel op de Utrechtse Heuvelrug en het hoogste punt van de provincie. De heuvel ligt in het Amerongsche Bosch, wat een van de oudste bossen op de Utrechts Heuvelrug is. Sommige van de dennen in dit bos dateren uit 1770. Doordat de berg zo steil en hoog is, is het een populaire plek voor sportfietsers. De noordkant is steiler en dus lastiger te beklimmen. Aan de rand van het bos liggen oude akkers met gerestaureerde tabaksschuren. Hier is ook een informatiecentrum gevestigd.

Meer informatie


autumn forest

3. De Kaapse bossen

Maarsbergseweg, 3941 MJ Doorn, Nederland

De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, in het midden van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het bosgebied heeft een lange geschiedenis: u vindt hier grafheuvels uit de prehistorie en enkele stukjes hei uit een tijd dat het gebied grotendeels uit hei en stuifzand bestond. Wandel over brede beukenlanen of slingerende paden door het bos. Breng een bezoekje aan uitkijktoren De Kaap voor een prachtig uitzicht en eindig de dag bij theehuis Helenaheuvel, dat in de jaren 30 van de vorige eeuw werd gebouwd als theeschenkerij en is vernoemd naar de dochter van de eerste eigenaar van de Kaapse bossen.

Meer informatie

4. Fort bij Rijnauwen

Vossegatsedijk 5, 3981 HS Bunnik, Nederland

Het Fort bij Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de machtigste en duurste verdedigingslinie ooit in Nederland. Het fort werd gebouwd tussen 1868 en 1971, met als doel om het gebied ten zuidoosten van Utrecht te verdedigen. Het fort bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, verblijven, flankbatterijen, schuilkelders en een groot plein. Doordat het fort een militaire functie had, was het tot 1977 hermetisch afgesloten en kon de natuur zich hier dus goed ontwikkelen. Alle (bedreigde) dier- en plantsoorten die op de Utrechtse Heuvelrug voorkomen leven in dit gebied.

Meer informatie


Amelisweerd

5. Natuurgebied Amelisweerd

Parkeerplaats Rhijnauwen, Rhijnauwenselaan 5, 3981 HH Bunnik, Nederland

Natuurgebied Amelisweerd bestaat uit drie landgoederen die dateren uit de middeleeuwen toen ridder Amelius uten Werde een waard in leen kreeg en de zogeheten ridderhofstad bouwde. De drie belangrijkste landhuizen zijn Oud Amelisweerd, Nieuw Amelisweerd en kasteel Rijnauwen. Amelisweerd en Rijnauwen vormen samen het grootste rivierkleibos in Nederland en er zijn veel monumentale bomen te vinden. Sommige van de eiken in dit bos zijn meer dan 150 jaar oud en hebben een stamomtrek van meer dan 4 meter. Daarnaast staat dit natuurgebied bekend om de vele soorten paddenstoelen.

Meer informatie

6. De Weistaar

Rottegatsteeg 6, 3953 MN Maarsbergen, Nederland

Kaas- en Botermuseum De Weistaar is onderdeel van Partyboerderij De Weistaar. Hier komt u meer te weten over de kaas van vroeger en hoe kaas en boter werden gemaakt en u kunt er met oud-Hollandse spreekwoorden spelen. Het museum is gratis te bezoeken. En daarna kunt u een bezoek brengen aan de landwinkel waar verschillende streekproducten worden verkocht. Op Partyboerderij De Weistaar worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals huiskarrentochten, klootschieten, boerengolf, kanoën en nog veel meer. Ervaar de sfeer van de boerderij en haar omgeving in de lunchroom, waar u uitzicht heeft over de weilanden waar koeien en paarden grazen.

Meer informatie


Amerongen

7. Kasteel Amerongen

Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen, Nederland

Kasteel Amerongen werd in de zeventiende eeuw gebouwd en heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. Het kasteel is nog steeds ingericht zoals de bewoners het in 1977 hebben achtergelaten, waarbij de oudste stukken in de collectie uit de zestiende eeuw stammen. Oorspronkelijk was dit gebouw een woontoren uit de dertiende eeuw, die in de loop der eeuwen is uitgebreid tot een kasteel met torens. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen.

Meer informatie

8. Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Velperengh 13, 3941 BZ, Doorn

Het Von Gimborn Arboretum staat ook wel bekend als de groene schatkamer van Nederland en is de grootste botanische tuin in Nederland, met een groot aantal bijzondere bomen en gewassen, waaronder rododendrons, esdoorns, berken en magnolia’s. Er worden hier het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd met een centraal thema. Zo kunt u meer over een specifieke boomsoort te weten komen of over de natuur in een specifiek seizoen. Op de website van het museum kunt u de activiteitenkalender bekijken.

Meer informatie

9. Parkhuys Rosarium

Molenweg 4, 3941 PT Doorn, Nederland

Parkhuys Rosarium is een recreatiepark in de bossen van Doorn met midgetgolfbanen, jeu de boulesbanen, trampolines, een skelterbaan en verschillende soorten spellen voor iedereen. Het park begon in 1928 als rozentuin voor Keizer Wilhelm II (die in Huis Doorn woonde) en werd in 1967 omgebouwd tot recreatiepark. De toegangspoort, de sokkel in het park en de rododendrons doen nog aan deze tijden denken. Het is een prachtig park met veel bossen en een Brasserie die elke dag is geopend, waar u lekker kunt ontbijten, lunchen of dineren.

Meer informatie


White lions

10. Ouwehands Dierenpark Rhenen

Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen, Nederland

Ouwehands Dierenpark Rhenen werd voor het eerst geopend in 1932 en is een prachtig dierenpark dat belangrijk is voor de instandhouding van bedreigde diersoorten. Sta neus aan neus met ijsberen, speel in de overdekte speeljungle en ga op avontuur uit in het Berenbos. Bewonder zeldzame witte leeuwen en reuzenpanda’s en ga naar de zeeleeuwenshow om te zien wat deze dieren allemaal kunnen. In Ouwehands Dierenpark worden al uw vragen beantwoord over de verschillende dieren die hier leven en worden verzorgd. Het park is goed toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers.

Meer informatie