Gaudí’s Barcelona

Page author

door Raoul - 10 March 2016

Het levendige Barcelona is geroemd om zijn bruisende markten, unieke winkels, schitterende straatartiesten en natuurlijk ook door de verbazingwekkende architectuur.

Als je in Barcelona door een straat loopt is het niet raar om jugendstil gebouwen tegenover gotische kerken te zien staan. Naast de twee eerdergenoemde stromingen vormen moderne gebouwen, zoals de Torre Agbar, samen de diverse skyline van de stad.

Een groot deel van de fantastische architectuur in de Catalaanse stad het werk van één man; Antoni Gaudí. Gaudí, 1852 – 1926, werd vooral geïnspireerd door de organische vormen van de natuur en hij gebruikte allerlei materialen om zijn modernistische meesterwerken te creëren. Deze zijn vooral in Barcelona en omgeving te vinden. Hier zijn een paar van de must-see bestemmingen voor Gaudí fans:

Sagrada Família

De Sagrada Família is ondertussen al meer dan 130 jaar in de maak. Van al zijn werk, lag dit gebouw het dichtst bij Gaudí's hart. Hij zou terecht trots mogen zijn want de prachtige kathedraal, geïnspireerd door de middeleeuwse stijl, is ook populair onder de bezoekers. Er komen elk jaar bijna drie miljoen bezoekers naar Barcelona alleen om dit epische monument te bezichtigen.Hoewel het gebouw pas in 2026 af zou zijn, is het nu al een van de mooiste en meest indrukwekkende gebouwen ter wereld.

Casa Vicens

Dit particuliere gebouw was één van de eerst jugendstil gebouwen en hoewel je naar binnen kunt, is de buitenkant zo mooi dat het alsnog een bezoek waard is. Casa Vincens is een imposant hoekpand, hier bewerkt met complexe tegelpatronen, daar met prachtig gekleurd glas. Het bouwwerk heeft een magische, sprookjesachtige uitstraling, waardoor u zich in een andere wereld waant.

Park Güell

Park Güell ligt wat van de stad zelf af, een flinke heuvel op, dus als je van plan bent de reis te maken, kun je een auto huren in Barcelona. Het complex, dat in zijn geheel op de wereldergoedlijst van UNESCO staat, zit vol met planten en verwonderlijke gebouwen. Hoewel de al meer dan 100 jaar oude attractie razend populair is, valt de drukte (buiten het toeristenseizoen) nog mee; er is altijd wel een rustig hoekje te vinden.

Colonia Güell

Deze kerk en crypte werden in 1898 ontworpen in opdracht van de familie Güell, die grote fans van Gaudís werk waren. Het is heel duidelijk een gebouw van Gaudí; het gebouw is bedekt met mozaïeken, ondersteund door een complexe serie pilaren en beschikt over prachtige felgekleurde ramen.

Casa Batlló

Casa Batlló is een een ervaring om nooit te vergeten want je kunt het huis van kamer tot kamer verkennen. Hierdoor heb je een uniek inzicht in hoe er vroeger geleefd werd in dit aparte huis. Aan de buitenkant zijn de vele balkons en het uniek gevormde dak te zien. Het huis ziet eruit in zijn geheel uit als een betoverd fort. Kijk op de site van Casa Batlló voor prijsinformatie en openingstijden.

Casa Milà

Casa Milà, ook wel bekend als La Pedrera (Catelaans voor De Steengroeve), werd in opdracht van de adellijke familie Milà als stadsverblijf aan de chique Passeig de Gracia gebouwd. Het gebouw was destijds vooruitstrevend in architectonisch sferen omdat het in plaats van muren door pilaren overeind gehouden wordt. De buitenkant is opvallend met golvend metselwerk, complexe ijzeren balkons en overhangende deur- en raamkozijnen.

Palau Güell

Het paleis van de familie Güell is van buitenaf is veel simpeler dan veel van Gaudís andere gebouwen. Van binnen is het echter een ander verhaal; hier wordt u overweldigd door een prachtige koepel, evenals een schitterend plafond in de stijl van een planetarium. U kunt zo op klaarlichte dag, binnen, de sterrenhemel bewonderen.

Font de la Cascada

Er wordt gezegd dat de Font de la Cascada, in het Parc de la Ciutadella, geïnspireerd werd door de Trevifontein in Rome. Nu vraag je je misschien af wat dit met Gaudí te maken heeft; de jonge Gaudí werkte destijds als assistant voor Josep Fontserè en heeft ook aan de fontein meegewerkt. Het park zelf is van wereldklasse en het prachtige waterwerk maakt het helemaal af.

Barcelona is een stad die rijk is aan schitterende architectuur en dat heeft de stad voornamelijk aan Antoni Gaudí te danken.