Geschiedenis en plezier in Vlaardingen

Vlaardingen is een stad die meestal wordt overschaduwd door Rotterdam, zijn grotere aangrenzende buurstad. Aan de ene kant is dat wel te begrijpen; Rotterdam is een groot, modern, bruisend metropool, waar altijd iets gaande is. Rotterdam mag dan wel groter zijn, maar Vlaardingen bokst hier tegen op met een unieke charme die Rotterdam nooit zou kunnen nabootsen.

Vlaardingen is al sinds de 18e eeuw het visserscentrum van de regio Rotterdam. Het is dan ook niet gek dat de stad erg door de visserij getekend is. In het Visserijmuseum Vlaardingen kan je foto's en bouwtekeningen bekijken die stammen uit 1911. Hier leer je ook meer over vangsttechnieken en de vissen zelf.

Aan de Westhavenkade 70 is in 1748 een pakhuis gebouwd door Klaas van Letten. Deze is bewaard als een van de vele historische monumenten van de stad, maar dan wel met een andere inrichting. Tegenwoordig kan je hier in stijl lunchen of dineren, terwijl je het prachtige decor aan het bewonderen bent.

De Stadvilla die in 1883 is gebouwd zal meteen uit het oog springen met zijn opvallende uiterlijk. Het prachtige pand is geheel verbouwd na de tweede wereldoorlog en vergroot met twee verdiepingen. Dit gebouw is vrijwel uniek en het is dan ook aan te raden een paar leuke foto's te maken.

De geschiedenis van de Grote Kerk gaat terug naar de 8e eeuw. Het was dan ook een enorme ramp toen het gebouw in 1574 heel wat schade opliep door een gigantische stadsbrand. Er bleef een deel bewaard in het Waaggebouw en dat is nog steeds te bewonderen. Het huidige gebouw was afgerond in 1744 en is een van onze mooiste rijksmonumenten.

Vlaardingen is natuurlijk niet de enige historische stad in de regio. Je kunt gemakkelijk een auto huren om Delft te bezoeken. Met tientallen pittoreske grachten en zijstraatjes kan je hier je ogen uitkijken. Voor wie interesse heeft in de Nederlandse kunst is er het Vermeer Centrum, net over de brug bij de Markt. Hier leer je alles over het leven van de kunstmeester, en natuurlijk leer je ook over zijn kunst en de stad waarin hij woonde.

Rotterdam is zonder twijfel een van Nederlands waanzinnigste steden, maar Vlaardingen heeft een heerlijk karakter die het nabijgelegen metropool niet kan bieden. De unieke sfeer van Vlaardingen zorgt ervoor dat het één van de pareltjes van Zuid-Holland is. Natuurlijk is het ook mogelijk dat de bezoekers allemaal komen voor de beroemde Vlaardingse IJzerkoekjes… Allebei zeker goede redenen om de stad te bezoeken.