Historisch Leiden

Leiden heeft een geschiedenis van meer dan 1200 jaar, waardoor het een van de oudste steden van ons land maakt. De historische gebouwen en beelden zijn daar het bewijs van. Het is van een klein dijkdorpje uitgegroeid tot de stad die we vandaag de dag kennen. Het is nu al eeuwenlang een welbekende studentenstad en dat is ook te merken. Er wonen aardig veel jonge mensen en het ontbreekt er niet aan uitgaansgelegenheden. Naast de gezellige sfeer zijn er ook meer dan genoeg restaurants, winkels en bezienswaardigheden waar u van kunt genieten.

Het historische hart van de stad is de Burcht. Het bood de Leidenaren vanaf de elfde eeuw bescherming tijdens oorlogen. Het heeft muren van maar liefst 6,2 meter hoogte, wat destijds hoognodig was. Het bevindt zich midden in het centrum en tegenwoordig hoeft het geen bescherming meer te bieden, daarom dient het nu alleen nog als het symbool van de stad. Een andere opmerkelijk gebouw is de Leidse Waag die is gelegen aan de Aalmarkt. Het gebouw staat er al sinds 1657 en staat heel normaal tussen de moderne gebouwen en winkels in het centrum.

Als u meer kennis wilt opdoen over de geschiedenis in Leiden kunt u naar een van de museum gaan. De Lakenhal heeft een aantal tentoonstelling die u er wat wijzer over kunnen maken. Daar zijn oude objecten met een direct link met de stad aanwezig, waardoor het zeker een bezoekje waard is. Het Stedelijk Molenmusuem de Valk is een gerestaureerde molen die in 1753 is gebouwd. De molen wordt nog steeds gebruikt voor het pellen en malen van allerlei soorten graan. U kunt hier het proces in werking zien.

3 october is een belangrijke dag voor de Leidenaren. Deze dag vieren ze namelijk de bevrijding van de Spanjaarden. In 1574 werden de inwoners bevrijd van de Spanjaarden door de Geuzen en dat wordt tot op de dag van vandaag nog steeds groots gevierd. Er zijn zelfs festivals die jaarlijks terugkeren tijdens deze periode.

Bij prima weer is het ook een idee om een auto te huren en door te rijden naar Scheveningen. U kunt hier dan aan de boulevard of op het strand genieten van lekker eten, activiteiten en de zon.

Voor een historische trip bent u in Leiden aan het juiste adres. Er is een breed aanbod aan architectuur en kunst te vinden die u er kunt ontdekken.