Hoe werken elektrische auto’s?

Page author

door Hertz - 07 April 2022

Steeds meer mensen willen groener rijden. Hierdoor is de auto-industrie dus ook steeds meer elektrische auto’s aan het produceren. Deze auto’s maken minder impact op het milieu dan benzine- of dieselvoertuigen en zijn daardoor een goede keuze voor iedereen die hun ecologische voetafdruk wil verkleinen als ze onderweg zijn.

Maar hoe werken elektrische auto's nou precies? En hoe komt het dat ze minder uitstoten en beter zijn voor het milieu?

Leer over de verschillende soorten elektrische auto's die verkrijgbaar zijn, de onderdelen van deze voertuigen en over hoe ze werken.

Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Volledig elektrische auto (BEV – Battery Electric Vehicle)

Een BEV, ook wel een volledig elektrische auto genoemd, is een voertuig dat uitsluitend door elektriciteit wordt aangedreven. Een elektromotor vervangt de traditionele verbrandingsmotor van benzine- en dieselauto's en wordt opgeladen door een batterij in plaats van een brandstoftank.

Om de accu van de auto op te laden is het belangrijk dat je een oplaadpunt bij je thuis of ergens in de buurt hebt staan.

Volledig elektrische auto's zijn meestal erg stil, omdat je de motor niet hoort. Het feit dat de auto geen uitlaatsysteem heeft, betekent ook dat er geen uitlaatgassen worden uitgestoten en dit maakt de auto dus beter voor het milieu.

Hybride elektrisch voertuig (HEV – Hybrid Electric Vehicle)

Een hybride voertuig gebruikt zowel elektrische technologie als traditionele brandstofmethoden en heeft een verbrandingsmotor en een accumotor. Je kunt de batterij van een hybride auto niet opladen.De batterij wordt bijgeladen door energie die vrijkomt tijdens het rijden en afremmen van de auto. Dit wordt regeneratief remmen (regenremmen) genoemd. Lees hier meer over in onze handleiding over hoe je een elektrische auto bestuurd.

Hybride auto’s verbruiken minder brandstof en stoten minder CO2 uit dan traditionele benzine- of dieselauto’s, maar stoten wel meer uit dan een volledig elektrische auto. Ze beschikken echter wel over stop- en starttechnologie, waardoor de motor niet draait als de auto stil staat.

Plug-in Hybride Elektrisch Voertuig (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Plug-in hybrides zijn vergelijkbaar met hybride auto’s, maar bieden meer actieradius, omdat ze grotere batterijen en motoren hebben en ook kunnen worden opgeladen bij een oplaadpunt. Ze gebruiken voornamelijk elektriciteit om te rijden, maar gebruiken brandstof uit de benzine- of dieseltank als de batterij leeg is.

PHEV's hebben de milieuvoordelen van een elektrische auto, met de extra zekerheid van een verbrandingsmotor voor als je geen oplaadpunt kunt vinden. Dit kan ideaal zijn voor langere ritten.

Wat zijn de verschillende onderdelen van een elektrische auto?

 • Elektrische motor – Deze haalt energie uit de batterij of motor en levert die energie aan de wielen om ze te laten draaien. Sommige motoren hebben regeneratieve functies die de batterij opladen.
 • Transmissie – Neemt de kracht die wordt opgewekt door de elektromotor en brengt deze over naar de wielen om ze te laten draaien.
 • Tractiebatterijpakket – Hierin wordt de opgewekte elektriciteit opgeslagen die vervolgens door de elektromotor wordt gebruikt om aan de wielen te leveren.
 • Hulpaccu – In een hybride auto wordt de hulpaccu gebruikt om de auto te starten en het voertuig en de accessoires aan boord van stroom te voorzien. In een volledig elektrische auto levert de batterij alle elektriciteit.
 • Converter – Zet hoogspannings-gelijkstroom van het tractiebatterijpakket om in gelijkstroom met een lager voltage voor het opladen van de hulpbatterij en voor het gebruik van accessoires.
 • Omvormer – Inverteert gelijkstroomlading naar wisselstroomlading voor het aandrijven van de elektromotor. Het doet daarnaast het tegenovergestelde voor regeneratief remmen.
 • Generator – Wekt elektriciteit op uit het remsysteem en brengt deze over naar de batterij om het voertuig van stroom te voorzien.
 • Power Electronics Controller – Beheert de stroom- en krachtoverdracht tussen de batterij en de motor. Dit helpt om de snelheid van de motor en de geproduceerde koppel te beheren.
 • Oplader aan boord – Zet wisselstroom van een extern laadstation om zodat de batterij wordt opgeladen. Daarnaast houdt deze de batterijspanning, de huidige temperatuur en de laadstatus bij.
 • Oplaadpoort – Wordt gebruikt om de auto aan te sluiten op een externe voedingsbron tijdens het opladen van de batterij.

inside an electric vehicle

Hoe wordt een elektrische auto aangedreven?

Elke elektrische auto, of het nu een volledig elektrische auto of een hybride is, werkt voornamelijk dankzij de batterij.

De meeste elektrische auto's hebben een extra accu voor accessoires zoals:

 • Verlichting
 • Dashboard
 • Infotainmentsystemen

Ze hebben ook een andere batterij voor het aandrijven van de elektromotor: het tractiebatterijpakket.

Deze bevindt zich vanwege het gewicht normaal gesproken onderaan het voertuig en bestaat uit duizenden lithium-ioncellen. Deze cellen produceren elektriciteit dankzij chemische veranderingen die plaatsvinden als de batterij wordt opgeladen. In hybride voertuigen wordt de hulpaccu vaak ook gebruikt om de auto te starten.

Als elektriciteit van de batterij wordt overgedragen, berekend een besturingseenheid hoeveel vermogen naar de elektromotor moet worden gestuurd. De motor zet die energie vervolgens om in mechanische energie om de wielen te laten bewegen.

Ter vergelijking: verbrandingsmotoren in benzine- en dieselauto's worden naar thermische energie omgezet door brandstof te verbranden.

In hybride voertuigen wordt regeneratief remmen gebruikt om energie terug te voeren naar de batterij. Een omvormer keert de energie van de remmen om - deze energie gaat normaal gesproken verloren bij niet-elektrische auto's. Hybride voertuigen gebruiken een combinatie van traditioneel verbrandingsmotorvermogen en elektrische energie.

Het opladen van elektrische en hybride auto’s wordt gedaan via een laadpunt die een oplaadpoort en ingebouwde oplader gebruikt om de externe voeding om te zetten in batterijlading. Plug-in hybride auto’s kunnen ook op benzine of diesel rijden, omdat ze zijn uitgerust met een brandstoftank en een batterijpakket.


electric vehicle charging

Wat voor een voordelen hebben elektrische auto’s voor het milieu?

Er zijn verschillende redenen waarom een ​​elektrische auto een groenere keuze is in vergelijking met auto’s met een benzine- of dieselmotor. Om te beginnen gaan elektrische batterijen 10 tot 20 jaar mee, in tegenstelling tot de batterijen met een kortere levensduur in traditionele auto's. Dit zorgt dus voor veel minder afval.

Elektrische auto's helpen daarnaast ook om uitstoot te verminderen.

Omdat benzine- en dieselauto's brandstof verbranden om stroom te produceren, verlaten de gassen van dit proces het voertuig via het uitlaatsysteem. Deze gassen zijn schadelijk voor het milieu omdat ze een aantal vervuilende stoffen bevatten, zoals CO2.

Volledig elektrische voertuigen gebruiken elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen, waardoor de auto zelf geen uitstoot heeft. Hybride en plug-in hybride auto’s gebruiken zowel fossiele brandstoffen en elektriciteit. Hierdoor is de uitstoot een stuk lager dan die van benzine- en dieselauto’s, maar ze produceren nog steeds die schadelijke uitlaatgassen.

Een diesel- of benzineauto vervangen met een elektrische auto voorkomt dat er gemiddeld 1,5 miljoen gram CO2 in het milieu terechtkomt.

Leer meer over hoe EV’s werken, wat de voordelen hiervan zijn en hoe ze de toekomst van reizen in een huurauto veranderen op onze pagina over elektrische auto’s.