Kastelen en landhuizen in Nederland

In Nederland zijn er veel kastelen en landhuizen om te bewonderen. En het is vaak niet alleen het kasteel zelf dat er prachtig uitziet, maar ook de natuurlijke omgeving waar ze staan. Nederland heeft ongeveer 700 kastelen die door het land verspreidt staan, en veel van deze kastelen dateren uit de middeleeuwen.

Tijdens een bezoek aan een kasteel leer je niet alleen over de geschiedenis van de omgeving, maar ook over hoe mensen in die tijd leefden. Met een auto van Hertz Autoverhuur kun je heel eenvoudig verschillende kastelen bezoeken en je even terug in de middeleeuwen wanen.

Hieronder een overzicht met tien van de prachtigste kastelen in Nederland om te bezoeken.


Castle de Haar

1. Kasteel de Haar

Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht, Nederland

Kasteel de Haar is het grootste kasteel in Nederland en ligt in de provincie Utrecht. Het kasteel dat je er nu ziet, is in 1892 gebouwd op de ruïnes van het oude kasteel. Het is niet duidelijk wanneer het oorspronkelijke kasteel is gebouwd, maar de eerste vermelding ervan komt uit 1391.

Meer informatie

2. Kasteel Middachten

Landgoed Middachten 3, 6994 JC DE STEEG

Middachten is al meer dan 25 generaties in ht bezit van dezelfde familie en het huis is ingericht zoals het er aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw uit zou hebben gezien. Na het Koninklijke Huis heeft Middachten de grootste collectie familieportretten in Nederland. Hoewel het geen museum is, kan het kasteel wel, op verzoek, worden bezocht. De tuinen zijn in de zomer toegankelijk en in de winter wordt er ook een kerstopenstelling georganiseerd.

Meer informatie

3. Huis Verwolde 

Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren

De eerste vermelding van Huis Verwolde komt uit 1346, maar het is sindsdien meerdere keren afgebroken en herbouwd. Het huidige huis werd in 1776 gebouwd in neoclassicistische stijl en in 1926 werd het zeer gemoderniseerd. De neoclassicistische stijl is duidelijk aanwezig in het interieur. Het stucwerk in de hal bevat muziektrofeeën en Romeinse keizerskoppen, de geschilderde behangsels komen uit een fabriek in Amsterdam en het behang in de Chinese kamer komt uit de tijd dat het gebouw oorspronkelijk werd gebouwd.

Meer informatie


Castle Doorwerth

4. Kasteel Doorwerth

Fonteinallee 2 B, 6865 ND Doorwerth, Nederland

Kasteel Doorwerth is een waterburcht in Gelderland uit de 13e eeuw. Loop door het kasteel en ervaar hoe het was om hier te wonen tijdens de middeleeuwen. De kamers zijn ingericht zoals ze er eeuwen geleden uit zouden hebben gezien. Dankzij de musea en exposities in het kasteel kun je meer over de geschiedenis ervan leren.

Meer informatie

5. Kasteelruïne Valkenburg

Daalhemerweg 27, 6301 BJ Valkenburg, Nederland

In het zuiden van Limburg kun je kasteelruïne Valkenburg bezoeken. Het kasteel was ooit de burcht van de heren van Valkenburg, maar werd in 1672 verwoest. Toch mag deze ruïne niet ontbreken uit een overzicht met Nederlandse kastelen, omdat het de enige hoogteburcht in het land is. Kasteel Valkenburg werd destijds op de Heunsberg gebouwd, wat erg bijzonder was, omdat Nederland zo plat en vlak is, en er niet veel plekken zijn om zo'n groot gebouw neer te zetten.

Meer informatie

6. Kasteel Rosendael

Kasteel en park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal

Kasteel Rosendael is bijna 700 jaar lang bewoond geweest en is nu opengesteld voor het publiek. Hier kun je zien hoe er vroeger in een kasteel werd geleefd. Het kasteel is gevuld met een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein en ingericht in de stijl van het begin van de twintigste eeuw. Het kasteel is daarnaast omringd door een park met veel bezienswaardigheden.

Meer informatie


Castle Ruurlo

7. Kasteel Huis Ruurlo

Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo, Nederland

Het is onduidelijk wanneer Kasteel Huis Ruurlo in Gelderland precies werd gebouwd, maar de eerste vermelding van het kasteel komt uit 1326. Sindsdien heeft het onder andere dienstgedaan als een gemeentehuis en pas in 2005 werd het kasteel niet meer gebruikt. Een zakenman heeft er toen een museum van gemaakt dat sinds 2017 te bezoeken is. In het kasteel kun je een uitgebreide kunstcollectie bewonderen. Daarnaast kun je door het kasteelpark lopen met een prachtige, goed onderhouden Engelse landschapstuin.

Meer informatie

8. Kasteel Wijchen

Museum Kasteel Wijchen, Kasteellaan 13, 6602 DA WIJCHEN

Het kasteel vanWijchen werd in 1392 voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld, maar was waarschijnlijk al een paar decennia eerder gebouwd. Het kasteel heeft verschillende eigenaren gehad en is waarschijnlijk ook meerdere keren verwoest. Sinds 1996 biedt het kasteel onderdak aan Museum Kasteel Wijchen en een aantal zalen van de gemeente Wijchen. Het museum is gevestigd op de bovenste verdieping en bevat collecties met archeologie en hedendaagse kunst. Ook de kasteeltuin met historische landbouwgewassen en kruiden is onderdeel van het museum.

Meer informatie

9. Kasteel Duurstede

Langs de Wal 6, 3961 AB Wijk bij Duurstede, Nederland

Kasteel Duurstede staat in de provincie Utrecht en werd in de 13e eeuw gebouwd. Het kasteel begon als een enkele woontoren en is vervolgens uitgebouwd tot het indrukwekkende gebouw dat je nu kunt bezoeken. Het kasteel heeft veel bewoners gehad en er werden grote feesten gegeven. Uiteindelijk werd het kasteel eigendom van de Staten van Utrecht, waarna het een Rijksmonument werd. De buitenkant en het kasteeleiland kunnen altijd worden bewonderd, maar om de binnenkant te zien, kun je bij de plaatselijke VVV kijken of er binnenkort een groepsrondleiding wordt gegeven.

Meer informatie

10. Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden, Nederland

Kasteel Ammersoyen in de provincie Gelderland is een typisch Hollandse waterburcht. Het kasteel heeft vier hoektorens, een voorburcht en een gracht rondom het kasteel. Het kasteel heeft veel eigenaren gehad, waarvan de overgang niet altijd vreedzaam was. In 1873 kwam het kasteel in de handen van de katholieke kerk en deed het tot 1957 dienst als klooster. Je kunt het hele jaar door op eigen gelegenheid door het kasteel wandelen. De dagen dat het kasteel is geopend, wisselen per seizoen, dus controleer voor vertrek de website zodat je niet voor een dichte deur komt te staan.

Meer informatie