De koning te rijk bij de kastelen van Alicante

Bij een bezoek aan Alicante kan het bezichtigen van een kasteel niet ontbreken. Het door de Moren gestichte kasteel van Santa Barbara, bijvoorbeeld, domineert het zicht boven de havenstad. Zij stichtten ook veel meer kastelen in de regio die een mooie leidende draad vormen voor een bezoek aan de regio. Wij hebben een paar van de mooiste exemplaren voor je uitgelicht. Ze liggen allemaal binnen twee uur rijden van Alicante, dus zijn ze gemakkelijk te bezichtigen door een auto te huren.

Santa Barbara is wellicht de meest imposante. Zoals eerder gezegd, bouwden de Moren oorspronkelijk in de 9e eeuw een vesting op de rotsheuvel Benacantil, om de stad te beschermen tegen aanvallers. In de loop der jaren groeide dit uit tot een waar kasteel. Op 4 december 1248 (de katholieke naamdag van de Heilige Barbara) werd het kasteel veroverd door Alfons X van Castilië. Het kasteel kan via twee ingangen bezocht worden en bevat o.a. kannonen, een paleis, gevangenis, een kerk, een uitkijktoren, en een slotgracht.

Het kasteel van Banyeres de Mariola is een staaltje klassieke Islamitische architectuur en toont nogmaals de invloed van de Moren. Dit gebouw rijst een imposante 830 meter boven de grond. Vanaf de toren is het mogelijk om vier Spaanse provincies te zien: Albacete, Murcia, Alicante, en Valencia.

Het kasteel van Biar is tevens van Moorse oorsprong en bevat een van de oudste wagongewelven in Spanje. Het is een groot gebouw met een bijzondere opbouw van wachttorens. Het kasteel verloor in de late middeleeuwen al zijn strategisch belang, hoewel het wel tijden als begraafplaats gebruikt werd. Biar is onderdeel van de zogenaamde Route der Kastelen van Vinalopó. Deze historische en culturele route windt zich door de vallei van Vinalopó en bevat vele forten en kastelen die vroeger de bergen rondom Alicante beschermden. Dit was namelijk ook een grensgebied tussen het koninkrijk van Aragon en die van Castilië.

Een goed begin- of eindpunt op de route van Vinalopó is het kasteel van Atalaya, wat ‘de wachttoren’ betekent, in Villena. Dit kasteel stond op het front tussen Castilië en Aragon. De structuur van het gebouw is van voor de 12e eeuw en was een belangrijk defensief punt voor het rijk van de Moren. In de 13e eeuw werd het heroverd door de Spanjaarden en was een lange tijd de residentie van locale markiezen, tot een bloedige opstand in 1476. Hierna werd het kasteel en de omliggende stad een direct koninklijk bezit.

Santa Barbara, Banyeres de Mariola, Biar en Atalaya zijn maar een paar voorbeelden van de vele kastelen die je per auto in deze regio kunt verkennen. Met Alicante als beginpunt ben je als toerist de koning te rijk.