Keulen, een historisch broeiplek

Middeleeuwse kerken, Romeinse ruïnes en moderne ondernemingen: Keulen is een echte hotspot voor historici. We gaan daarom op zoek naar het beste wat de stad en de omgeving te bieden hebben.


Bewonder de Dom van Keulen

Een absoluut hoogtepunt is de Dom van Keulen. Een schitterende kathedraal die zich de hoogste van Duitsland mag noemen. De bouw startte in 1248 en pas zes eeuwen later, in 1880, werd hij voltooid. Het resultaat is een 157,38 meter hoge kathedraal met een zeer gedetailleerd interieur en exterieur. Het is een van de weinige gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog nog overeind staat. Hoewel de kerk wel wat schade heeft opgelopen, is het ondertussen volledig hersteld en opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De gotische kerk heeft ontelbare pinakels en spitsbogen en twee enorme torens van 157 meter hoog. U heeft de mogelijkheid om de zuidelijke toren te beklimmen. Hiervoor moet u wel 509 treden op, maar u wordt dan wel beloond met een spectaculair uitzicht over de stad. Binnen ziet u schitterende pilaren, bogen, glas-in-lood-ramen en een enorm kruis. Maar wat de aandacht opeist met een bijna lichtgevende gloed is de Relikwieën van de Drie Koningen: een prachtige graftombe die een samenvoeging bevat van de stoffelijke overschotten van de Drie Koningen.


Ga terug in de tijd in het Römisch-Germanisches Museum

Dit is een van de belangrijkste musea in Keulen. Het opende in 1946 en staat boven de ruïne van een Romeinse stadsvilla uit de derde eeuw. In het museum kunt u veel archeologische vondsten bestuderen van Colonia Claudia Ara Agrippinensium, een oude stad die zich ontwikkeld heeft in het moderne Keulen en waar de stad nu op gebouwd is. De vondsten stammen vooral uit de Oudheid: van het Romeinse tijdperk tot de middeleeuwen. Onder de pronkstukken vallen een hoog grafmonument van 14,6 m hoog en het enorme Dionysusmozaïek. Hiernaast vindt u er vele sieraden, inscripties, kunstwerken en alledaagse voorwerpen die in deze omgeving werden gebruikt.

Bezoek de Synagoge RoonstrasseDeze synagoge die deels restaurants is, is een van de vijf pre-nazi synagogen. Het gebouw dateert uit 1899 en werd in 1938 grotendeels verwoest. In 1950 werd het pand herbouwd en ook de binnenkant werd zo veel mogelijk gerenoveerd. Het was een van de grootste religieuze en culturele centra voor de Joodse gemeenschap in Keulen. Aan de voorkant van het gebouw ziet u drie bogen en een grote gevel van geel tufsteen met hierboven een prachtig roosvenster. Binnen vindt u een vrij kaal interieur van witte muren die door de glas-in-lood ramen toch een warme gloed krijgen. Achter het roosvenster ligt de gebedshal waar plaats is voor achthonderd mannen voor het gebed. Een hoogtepunt is de Thora-rol die uit 1902 stamt en die nog altijd gebruikt wordt. De gebedsruimte voor vrouwen en kinderen is met zeshonderd plekken aanzienlijk kleiner dan die voor mannen. Wilt u de synagoge bezoeken, dan is dit alleen mogelijk via een rondleiding.

Een huurauto biedt een ideale uitkomt om de historische hoogtepunten van Keulen wat dichterbij elkaar te brengen. Zo kunt u op uw eigen gemak deze bijzondere bezienswaardigheden met eigen ogen bewonderen.